Beek

Wonen

Je wilt een eigen plek om te wonen. Daarom ben je op zoek naar een kamer, woning of opvang. Op de hoofdpagina van Kwikstart kun je veel informatie vinden over wonen en het vinden van woonruimte. Hier vind je ook een video Kwikstart Wonen met tips over het vinden van woonruimte.

Ik heb nu een slaapplek nodig
Je bent op straat terecht gekomen en je hebt nu opvang nodig

  • Voor jongeren tot 27 jaar die geen eigen slaapplek hebben, is er opvang van Moveoo. Bel daarvoor telefoonnummer 088-3379079. 

Ik zoek een kamer
Huur je een kamer dan deel je vaak de badkamer en de keuken met huisgenoten. Heb je er al eens aan gedacht om in je eigen netwerk rond te vragen? Denk aan vrienden, familie, medestudenten of collega’s. Vaak is het ook een goed idee om hiervoor je socials in te zetten. Hoe harder je het van de daken schreeuwt en het iedereen laat weten, hoe groter de kans dat je een toffe kamer zal vinden!

Ik zoek een zelfstandige woonruimte
In een zelfstandige woonruimte deel je voorzieningen (zoals een keuken of badkamer) niet. Daarom is de huur meestal hoger. Een woning huur je bij een woningbouwvereniging of woningbouwcorporaties. In de regio van Beek is dat bijvoorbeeld Zowonen

Het is belangrijk voordat je op zoek gaat naar een woning, dat je weet hoeveel geld je beschikbaar hebt voor je vaste lasten NIBUD. Denk aan je huur, gas, water en licht. Het is ook goed om te weten wanneer je in aanmerking komt voor huurtoeslag.

Anti-kraak in deze regio
Antikraak wonen is het wonen in een pand dat leegstaat en binnen een bepaalde periode afgebroken wordt. Jij kunt er vaak voordelig wonen en is op korte termijn beschikbaar.
Het grootste nadeel is dat je geen zekerheid hebt over de duur van je verblijf in deze woonruimte. Je hebt geen recht op andere woonruimte.

We hebben alle woningcorporaties in deze regio voor je op een rij gezet

We hebben alle antikraak-organisaties in deze regio voor je op een rij gezet

Landelijke websites (regio Sittard-Geleen, Beek en Stein)

 

Ik zoek een woonruime waar ik hulp krijg

Beschermd wonen

Ben je ouder dan 18 jaar en heb je vanwege psychische of psychosociale problemen 24 uur per dag hulp nodig? Voor het vinden van huisvesting met 24 uurs begeleiding en toezicht op locatie, kun je bij ons Wmo loket terecht. Deze vorm van wonen heet Beschermd Wonen en betekent dat je begeleiding krijgt op diverse gebieden bij het wonen. Zoals bijvoorbeeld hulp bij het schoonhouden van de woning, het indelen van de dag en hulp bij verslaving.

Voor vragen hierover kun je terecht bij de Wmo. Klik op Wmo of neem contact op door te bellen naar 046 - 43 89 342

Housing Westelijke Mijnstreek

Kun je wel zelfstandig wonen, maar heb je daar begeleiding bij nodig? Dan kan Housing wellicht helpen. Samen met je begeleider kun je een aanvraag bij het Loket Housing indienen.

Tel: 088-707 76 06

lokethousing@levantogroep.nl

https://www.levantogroep.nl/samenwerkingen/loket-housing-westelijke-mijnstreek

Geldzaken

Vanaf 18 jaar regel je veel geldzaken zelf. Je ouders krijgen geen kinderbijslag meer en je moet dan ook zelf zorgen voor je inkomen en je betaalt vaak zelf je rekeningen. Dat is niet altijd makkelijk. Hieronder lees je waar je terecht kunt binnen de westelijke mijnstreek.

Ik heb vragen over geldzaken
Vragen over geld zijn heel normaal. Als je 18 wordt is het allemaal nieuw en daarom is het logisch dat je nog niet alles weet. Praten over geld helpt om het beter te begrijpen en goede keuzes te maken. In de westelijke mijnstreek kun je terecht bij de

  • Financiële Werkplaats. Voor meer info zie de website werkplaats of
  • Humanitas wijzer in Geld. Voor meer info zie de website humanitas.

Ik heb vragen over studiekosten
Voor vragen over studiekosten kun je terecht bij je opleiding. Veel informatie is online te vinden en anders kun je terecht bij de afdeling studentenadministratie van je opleiding. Daarnaast kun je ook terecht bij DUO.

Volg je een studie en kun je daarnaast niet werken vanwege een medische beperking. Dan kom je misschien in aanmerking voor een Studietoeslag. Wil je meer weten? Meld je dan bij het Jongerenloket.   

Ik heb vragen over inkomen
Inkomen krijg je als je werkt. Vidar kan helpen bij het vinden van werk. Lukt het niet om werk te vinden of om genoeg te verdienen, dan kun je eventueel een uitkering aanvragen om je inkomen aan te vullen. Je dient hiervoor altijd naar het Jongerenloket te gaan. Je kunt van maandag t/m vrijdag op afspraak tussen 8.30 en 12.30 uur terecht of je kunt binnenlopen tussen 12.30 en 16.00 uur. Het Jongerenloket vind je in de Stadswinkel Geleen. Je kunt bellen naar 14046. Liever mailen? Dat kan via jongerenloket@sittard-geleen.nl

Ik heb schulden
Het hebben van schulden is niets om je voor te schamen. Het is wel belangrijk dat je actie onderneemt. Het hebben van schulden kan namelijk gevolgen hebben voor je toekomst.

U kunt schuldhulp aanvragen bij verschillende instanties, waaronder de gemeente. Neem contact op met de afdeling Publiekszaken van de gemeente Beek via 046 – 43 89 222 of stuur een e-mail naar schulddienstverlening@gemeentebeek.nl. De schulddienstverlener kijkt samen met u wat de beste oplossing is.

Extra’s bij een laag inkomen
Als je niet genoeg geld hebt om van te leven zijn er een aantal financiële regelingen die je misschien kunnen helpen. Denk aan een tegemoetkoming in de zorgkosten of aan een energietoeslag.

Energietoeslag
Huishoudens met een laag inkomen krijgen in 2023 een tegemoetkoming voor de stijgende energieprijzen. Klik hier om naar de juiste web pagina te gaan om alle informatie over de energietoeslag te vinden. 

Tegemoetkoming Zorgkosten
Mensen met een chronische ziekte of handicap hebben vaak hoge zorgkosten die niet  vergoed worden. Heb je een laag inkomen? Dan kom je als inwoner van de gemeente Beek misschien in aanmerking voor een eenmalige tegemoetkoming in de zorgkosten

Kijk voor een actueel overzicht van regelingen op de website van Vidar.

Repair café
Repair cafe is gratis toegankelijk om niet goed functionerende producten te repareren. Op de locatie is gereedschap en materiaal aanwezig om bijna alle mogelijke reparaties uit te voeren. Denk aan kleding, je fiets of elektrische apparaten. Ook zijn er deskundige vrijwilligers aanwezig met reparatiekennis en vaardigheden.

  • Locatie Gemeenschapshuis Neerbeek, Callistusplein 9 
  • elke 1e zaterdag van de maand

Ik heb andere vragen over geld
Heb je andere vragen over geld, of weet je niet waar je moet beginnen? Dan kun je altijd binnen lopen bij het Jongerenloket. Kijk ook eens op de website Geld fit

Werk


Met werken kun je niet alleen geld verdienen, je doet werkervaring op waar je veel van leert en je ontmoet nieuwe mensen. Als je een (bij)baan vindt, dan heb je rechten en plichten. Op de pagina over werk staat veel informatie over werken en het vinden van werk. In Nederland is het UWV belangrijk voor iedereen die werkt of werk zoekt. In de gemeente Beek,  kun je als jongere ook hulp krijgen bij het vinden van werk. Dit loopt via Vidar 

 

Jongerenloket
Ben jij in de leeftijd 18 tot en met 27 jaar en zoek jij hulp bij het vinden van een baan? Dan komen we graag in contact om te kijken of we jou kunnen helpen in je zoektocht naar werk of een opleiding. Kijk voor meer info op de website Jongerenloket.

 

Welke baan past bij mij?
Weet je nog niet welke beroepsinteresses passend zijn voor jou? Het Jongerenloket kan je helpen met het in beeld brengen van je talenten, kansen en ontwikkelmogelijkheden. Het instrument de WERKwijzer kan je op weg helpen naar het maken van een juiste keuze.

 

Ik zoek een baan
De westelijke mijnstreek helpt je bij het vinden van werk. Het is ook slim om verder te zoeken naar andere manieren om werk te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op de website kansrijkberoep. Hier kun je ook opleidingen vinden met baangarantie.

 

Wij hebben een aantal vacaturesites voor je op een rij gezet:

 

Ik heb hulp nodig tijdens mijn werk
Lukt het je niet een baan te behouden of vind je het fijn een steuntje in de rug te hebben op en tijdens je werk? De westelijke mijnstreek heeft jobcoaches die er zijn om je te ondersteunen. Zo kunnen ze ook meegaan tijdens een sollicitatiegesprek. Voor meer informatie of het aanmelden voor een jobcoach kun je terecht bij het Jongerenloket.

 

Ik heb een arbeidsbeperking
Sommige mensen kunnen wel in loondienst werken, maar hebben ondersteuning of een aanpassing nodig. Kijk voor meer informatie op de volgende website werken met een arbeidsbeperking. Ook met een arbeidsbeperking kun je terecht bij het Jongerenloket. Je kunt van maandag t/m vrijdag op afspraak tussen 8.30 en 12.30 uur terecht of je kunt binnenlopen tussen 12.30 en 16.00 uur. Het Jongerenloket vind je in de Stadswinkel Geleen. Je kunt bellen naar 14046. Liever mailen? Dat kan via jongerenloket@sittard-geleen.nl

 

De stap naar werk is nog niet mogelijk
Misschien is de stap naar een baan voor jou nog te groot, bijvoorbeeld omdat je een behandelingstraject volgt of je zit even niet lekker in je vel. Bij de westelijke mijnstreek zijn er diverse mogelijkheden, speciaal voor jongeren, om een opstap te maken naar werk.

Kijk op de website van Vidar welke mogelijkheden er voor jou zijn. 

 

Ik ben op zoek naar vrijwilligerswerk in (regio) Sittard-Geleen, Stein en Beek?
Vind je het leuk om iets voor een ander te betekenen? En ben je op zoek naar vrijwilligerswerk? Check dan onderstaande websites.

 

Wil je graag meer informatie of wens je een gesprek bij het Jongerenloket kijk dan op Jongerenloket.  

 

 

 

 

 

School

Iedereen moet tot zijn 16de naar school. Dit heet leerplicht. Als je op je 16de nog geen diploma hebt, moet je doorleren tot je 18de. Zoals je kunt zien in de video van Kwikstart over leren, zijn er heel veel manieren om een diploma te halen. Ook als je tegen problemen aanloopt kun je vaak via de school of opleiding hulp krijgen.
In de westelijke mijnstreek hebben wij ook goede hulp als je vragen hebt over opleidingen.

 

Ik heb vragen over school
Ben jij in de leeftijd 18 tot en met 27 jaar en zoek jij hulp bij het vinden van een opleiding? Dan komen we graag in contact om te kijken of we jou kunnen helpen in je zoektocht naar een passende studiekeuze. Het instrument de Educatiemeter kan je hierbij op weg helpen. 

Kijk voor meer info op de website Jongerenloket

 

Ik zoek een mbo opleiding
Heb je geen diploma van de middelbare school en ben je 16 jaar of ouder? Dan kun je starten met het volgen van een Entree opleiding (mbo-1). Met een mbo-1 diploma kun je gaan werken op de arbeidsmarkt. Maar je kunt ook door naar mbo-2 opleiding.

Ben jij je aan het oriënteren op een mbo 2, 3 of 4 opleiding? Dan kun je een kijkje nemen op MBO start of kies MBO. Kies hier voor Limburg en je hebt de opleidingen in de buurt gelijk in beeld.

 

Ik zoek een vavo opleiding
In het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo) kun je een diploma of deelcertificaten voor het voortgezet onderwijs halen. Dat kan in de richting vmbo-tl, havo of vwo. Het vavo biedt dezelfde eindexamenvakken aan als een gewone middelbare school.

In onze regio wordt het vavo onderwijs aangeboden door Gilde Opleidingen en het Vista College.

 

Ik zoek een hbo-studie
In Sittard is de Zuyd Hogeschool en Fontys hogeschool het adres voor hbo-opleidingen. Online vind je het aanbod aan opleidingen en natuurlijk de open dagen.
Heb je geen diploma van de middelbare school en wil je toch een hbo-opleiding doen? Als je 21 jaar of ouder bent, kun je een speciale toelatingstoets maken 21+ toets voor het HBO

 

Ik zoek een opleiding met baangarantie
Kijk ook eens op de website kansrijkberoep. Hier kun je opleidingen vinden met baangarantie.

 

Studiefinanciering
Weet je niet precies hoe het zit met het aanvragen van studiefinanciering of je DUO-reisproduct, kijk dan op Studiefinanciering - DUO.

 

Jongerenloket
Ben je tussen de 16 en 27 jaar, dan kun je met al je vragen over school, werk, financiën, hulpverlening of dagbesteding terecht bij het Jongerenloket. Je kunt van maandag t/m vrijdag op afspraak tussen 8.30 en 12.30 uur terecht of je kunt binnenlopen tussen 12.30 en 16.00 uur. Het Jongerenloket vind je in de Stadswinkel Geleen. Je kunt bellen naar 14046. Liever mailen? Dat kan via jongerenloket@sittard-geleen.nl

 

 

 

 

Gezondheid en hulp

 

Ik heb vragen over mijn gezondheid
Heb jij hulp nodig of vragen over je gezondheid? Ben je gestresst, gaat het thuis of op school niet goed? Dan zijn er verschillende manieren om hulp te zoeken. Hieronder lees je waar je terecht kunt bij de gemeente Beek. 

 

Huisarts
Heb je lichamelijke en/of mentale klachten? Hiervoor kun je je melden bij je eigen huisarts.

 

Student
Ben je student? Neem contact op met de maatschappelijk werker van je school. Bekijk hier een filmpje over schoolmaatschappelijk werk.

 

Jeugd
Ben je jeugdige (tot 18 jaar), neem dan (samen met je ouders/verzorgers) contact op met team Jeugd van gemeente Beek.

Klik op Jeugd

Heb je behoefte aan informatie over een bepaald onderwerp en wil je dit eerst graag zelf uitzoeken? Klik dan op NJI of Jongerenhulponline

Mocht een van bovenstaande niet passend voor je zijn dan kunnen wellicht onderstaande organisaties, binnen de westelijke mijnstreek, je verder helpen.  

 

Jongerenloket
Ben je tussen de 16 en 27 jaar, dan kun je met al je vragen over school, werk, financiën, hulpverlening of dagbesteding terecht bij het Jongerenloket. Klik op Jongerenloket om hier een afspraak te maken tussen 8:30 en 12:30 uur of kom naar de vrije inloop, iedere middag tussen 12.30 tot 16.00 uur. Het Jongerenloket vind je in de Stadswinkel Geleen. Je kunt bellen naar 14046. Liever mailen? Dat kan via jongerenloket@sittard-geleen.nl

 

Partners In Welzijn
Binnen Partners in Welzijn is er een afdeling jongerenwerk. De jongerenwerkers staan dichtbij de jongeren en hun leefwereld. Zij zijn zichtbaar aanwezig op scholen, in de buurt of in de wijk. Door het organiseren van groepsactiviteiten stimuleren zij jongeren om hun eigen talenten te ontdekken en vaardigheden te ontwikkelen die hen verder helpt in de maatschappij. Als het nodig is, behoort individuele coaching van jongerenwerkers om je doelen te bereiken richting de toekomst ook tot de mogelijkheden.

Zij zijn bereikbaar op 088 365 0600 of per email info@piw.nl

 

MEE Zuid-Limburg
MEE zet zich in voor alle mensen in de samenleving, ook voor mensen met een beperking, en hun netwerk. Op alle levensgebieden en hierbij behorende hulpvragen.

Het servicepunt Zuid Limburg is bereikbaar op telefoonnummer  088 – 010 22 22 of je kan mailen naar info@meezuidlimburg.nl.  
Meer info zie de website MEE Zuid-Limburg.

 

Ik heb dringend hulp nodig

  • Ben je op dit moment in levensgevaar? Bel dan nu 112
  • Niet in levensgevaar maar wel acuut hulp nodig? Bel 113 of bel gratis 0800-0113. Je kunt ook chatten. De hulplijn is 24/7 geopend.

Ik wil sporten
Sporten is goed voor lichaam en geest. Wil je graag sporten, maar heb je geen financiële ruimte? Kijk dan eens op de volgende website: 

 

Wij hebben een aantal interessante websites voor je op een rij gezet:

 

 

 

Verzekeren

Vanaf dat je 18 wordt ben je verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Vergeet ook niet te checken of je recht hebt op zorgtoeslag. Klik hier om alles te lezen over zorgtoeslag en een proefberekening te doen. 

Check tevens de landelijke pagina in de app voor meer info rondom allerlei verzekeringen!

Yes je bent 18!

  • Je mag nu stemmen bij verkiezingen.
  • Je kunt een eigen bankrekening of spaarrekening openen.
  • Als je een (auto)rijbewijs hebt, mag je zonder begeleider autorijden.

 

Wat is belangrijk om te regelen

  • Digid aanvragen, dit doe je bij de belastingdienst DigiD.
  • Als je op het MBO, HBO of WO zit kun je studiefinanciering aanvragen via DUO. Zit je nog op het voorgezet onderwijs dan heb je mogelijk recht op een tegemoetkoming scholieren. Deze kun je ook aanvragen via DUO
  • Zorgverzekering afsluiten.
  • Zorgtoeslag aanvragen via de Belastingdienst.

 

Goed om te weten
Op de website van Rijksoverheid vind je een checklist waar je nog over kunt nadenken als je 18 jaar wordt:

Check de landelijke pagina in de app voor meer info rondom 18 en dan!

 

Contactgegevens

Jongerenloket
Ben je tussen de 16 en 27 jaar, dan kun je met al je vragen over school, werk, financiën, hulpverlening of dagbesteding terecht bij het Jongerenloket. Klik op jongerenloket om hier een afspraak te maken tussen 8:30 en 12:30 uur of kom naar de vrije inloop, iedere middag tussen 12.30 tot 16.00 uur. Het Jongerenloket vind je in de Stadswinkel Geleen. Je kunt bellen naar 14046. Liever mailen? Dat kan via jongerenloket@sittard-geleen.nl

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Beek die te gebruiken is voor inwoners van Beek, Spaubeek.