Zwartewaterland

Voordat je op jezelf gaat wonen, zijn er een aantal zaken waar je aan moet denken en die je moet regelen. 

Huurwoning
Meestal zijn de wachtlijsten voor een huurwoning lang en moet je dus best lang wachten voordat je een huurwoning kunt krijgen. Daarom is het verstandig om je op tijd in te schrijven voor een huurwoning. Dit kun je doen bij de woningzoeker. Doe dit direct als je 18 jaar bent. 

 

Op kamers
Als je gaat studeren wil je misschien ergens op kamers. Ook dan is het verstandig om op tijd een kamer te zoeken. Als je in Zwolle op kamers wilt wonen, kijk dan eens op wonen in studentenstad Zwolle. Als je ergens anders wilt wonen, kijk dan eens op de website van de plaats van jouw voorkeur!

 

Verhuizen
Ga je verhuizen? Geef dan je nieuwe adres door. Doe dit in ieder geval binnen 5 dagen nadat je bent verhuisd. Hoe je dit kunt doen, lees je hier:

 

Verhuizen 

 

 

Als je 18 bent ben je verantwoordelijk voor je eigen geldzaken. Je moet dan misschien inkomen aanvragen. Zo kun je studiefinanciering aanvragen als je studeert of gaat studeren. Ook kun je vanaf je 18e zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst.

Nu je 18 bent heb je waarschijnlijk ook meer uitgaven. Zo moet je verzekeringen afsluiten en zelf betalen. Omdat je nu meer uitgaven hebt, is het tijd om eens goed naar je geldzaken te kijken.


Geldplan
Door een geldplan in te vullen, orden je stap voor stap je geldzaken. Het geldplan “bijna 18” helpt je op weg om inzicht te krijgen in wat je echt moet regelen. Daarnaast krijg je door het invullen van dit geldplan ook een beeld van wat er allemaal voor jou verandert nu je (bijna) 18 bent. Het invullen van dit plan is gratis en anoniem!

Op https://www.startpuntgeldzaken.nl/zwartewaterland vind je nog meer geldplannen die passen bij verschillende situaties.


Hulp nodig?
Vind je het moeilijk om een geldplan te gebruiken en kom je er zelf niet uit? Dan kun je gebruik maken van schuldhulpverlening van stichting De Kern maatschappelijke dienstverlening. Samen met een deskundige kun je je problemen bespreken en zoeken naar oplossingen. Op de website van De Kern vind je meer informatie.

Met werken kun je geld verdienen, ervaring opdoen, blijven groeien, nieuwe mensen ontmoeten en bloeiende relaties opbouwen. Op de pagina Werk staat veel informatie over werken en het vinden van werk. Ben je op zoek naar werk of een nieuwe uitdaging? Hieronder vind je een aantal mogelijkheden.

Zoek je een (bij)baan of wil je werken en leren tegelijk?

Op Leerwerkloket vindt je informatie over werken en leren, solliciteren en een baan vinden in de regio Zwolle. Je kunt hier terecht als je student bent, werkzoekende bent, of als je een werkgever of werknemer bent. Het leerwerkloket geeft onafhankelijk en kosteloos advies. Maak een afspraak met een adviseur van het leerwerkloket voor meer informatie.

 

Dreig je je baan te verliezen of ben je toe aan een volgende stap?

Op Groei Vooruit vind je informatie over het zoeken naar ander werk. Ook kun je een afspraak maken met een loopbaancoach. Deze coach helpt je gratis om te bepalen welke baan het beste bij je past. Natuurlijk kun je ook zelf actief op zoek gaan naar vacatures.

 

Zoek je vrijwilligerswerk?

Op deze website vind je informatie over vrijwilligerswerk binnen de gemeente Zwartewaterland.

 

Je hebt een uitkering en zoekt een baan

Op deze Kwikstart pagina vind je veel informatie over wat te doen als je een uitkering hebt en werk zoekt.

Vragen over school, studieadvies of taalles? We hebben een aantal dingen voor je op een rij gezet.

 

Wie kan er met mij meedenken over de stap naar school of werk?
Het Regionaal meld en Coördinatiepunt (RMC) denkt met je mee over een passend vervolg naar school, werk of dagbesteding. Hoe jouw toekomst eruit ziet, bepaal je zelf. Iedereen is ergens goed in, dus jij ook. Samen met de RMC-consulent maak je een toekomstplan. In een paar gesprekken ontdek je jouw talenten, gebieden waar je ondersteuning bij nodig hebt en wie je jou daar bij kan helpen.

 

Waar vind ik een goede stage en leerbaan?
Stage is een belangrijke periode. Veel studenten vinden hun eerste baan vanuit een stage. Om er voor te zorgen dat je stage zo goed mogelijk verloopt vind je op de site  stagemarkt je ideale stage, een aantal tips, tops en zijn  de meeste vragen voor je op een rijtje gezet.  

Leerbanenmarkt.nl helpt je bij het vinden van een geschikte leerplaats bij een erkend leerbedrijf. Met de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) combineer je werken en leren. Op leerbanenmarkt.nl vind je alle leerplaatsen die nu beschikbaar zijn bij door SBB erkende leerbedrijven.

 

Welke opleiding past het beste bij mij?
Het Regionaal meld en Coördinatiepunt (RMC)  helpt je met het zoeken naar een opleiding die bij je past. Je kunt hier bijvoorbeeld terecht voor scholingsadvies, studie- en beroepskeuzetesten of hulp bij het inschrijven.

 

Heb je het gevoel dat je vast loopt op school of thuis en dat je niet verder komt?
Bij het Regionaal meld en Coördinatiepunt (RMC) weten we de weg. Samen met jou kijken we waar je wat steun bij kunt gebruiken, en wie die het beste aan jou kan geven. En we helpen je om ervoor te zorgen dat die hulp er ook écht komt.

 

Waar kan ik terecht voor hulp bij leren lezen en schrijven?
Wil je beter leren lezen en schrijven? Heb je extra taalles nodig om aan een opleiding te kunnen beginnen? Dan kun je terecht bij het Taalpunt in de bibliotheek. Je bent altijd welkom. Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek.

 

Ik zoek een mbo-opleiding

Voor mbo-opleidingen per provincie kun je terecht op kiesmbo.nl. Kies hier voor Overijssel en je hebt de opleidingen in de buurt gelijk in beeld.

Wil je kennismaken met een opleiding en er achter komen of deze echt bij je past? Kun je de knoop na je bezoek aan voorlichtingen en open dagen nog niet doorhakken? In dat geval kan meelopen in het mbo jou helpen. Je gaat een dag(deel) op bezoek bij een mbo-school. Je volgt lessen van de opleiding waar jij belangstelling voor hebt. Zo maak je de beste keuze voor jezelf!

 

Ik zoek een hbo-studie
Dichtbij de gemeente Zwartewaterland ligt de stad Zwolle. In Zwolle zijn maar liefst vier hogescholen gevestigd: : Windesheim, Viaa, Katholieke Pabo en ArtEZ Hogeschool voor de kunsten. De hogescholen bieden verschillende opleidingen aan en hebben elk hun eigen kwaliteiten. Er is dus voor iedereen een passende hogeschool en hbo-opleiding in Zwolle. Kijk op de website van Zwolle studentenstad als je meer wilt weten over deze scholen en hoe geweldig het is studeren in onze regio!

 

Ik zoek een opleiding met baangarantie
De combinatie leren en werken heeft de toekomst. Als je een plek wilt veroveren en behouden op de arbeidsmarkt, zijn zowel diploma's als erkende praktijkervaring onmisbaar voor je. Eenmaal aan het werk is scholing noodzakelijk om bij te blijven en door te groeien. En door goede scholing blijf je langer en beter inzetbaar.

Het leerwerkloket regio Zwolle biedt jou onafhankelijk advies over leren en werken. Ontdek jouw kansen op de arbeidsmarkt op de website Leren en werken!

Leerbanenmarkt.nl helpt je bij het vinden van een geschikte leerplaats bij een erkend leerbedrijf. Met de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) combineer je werken en leren. Op leerbanenmarkt.nl vind je alle leerplaatsen die nu beschikbaar zijn bij door SBB erkende leerbedrijven.

Het kan voorkomen dat het even niet goed met je gaat. Hiervoor kun je natuurlijk altijd bij je huisarts terecht. Maar ook de gemeente kan hierin hulp bieden.

Wmo
Heb je hulp nodig om zelfstandig thuis te blijven wonen? Of om actief aan het dagelijks leven te kunnen deelnemen? De gemeente biedt hiervoor ondersteuning vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo 2015). Deze professionals zoeken samen met jou naar een oplossing.

Kijk ook op de website van Samen Zwartewaterland. Hier vind je alle informatie over de hulp en ondersteuning die er is. 

Neem bij vragen contact op met de gemeente via het contactformulier, of telefonisch 14038. 

 

Praten lucht op
Gaat het even niet zo lekker? Iedereen tussen 18 en 24 jaar kan terecht bij de Alles Oké? Supportlijn. Het contact is

gratis, anoniem en je zit nergens aan vast. Het contact loopt via chat of telefoon. Je kunt hier terecht om je verhaal te vertellen, maar ook om samen na te denken over een oplossing. Getrainde vrijwilligers spreken met jou, zonder te oordelen.

 

De lijn is dagelijks geopend van 14.00 tot 22.00 uur. De chat is bereikbaar via www.allesoke.nl

en bellen kan naar 0800-0450.

Nu je 18 bent is het ook goed om te kijken naar welke verzekeringen je allemaal af moet sluiten. We zetten er een aantal op een rijtje:

Zorgverzekering
Tot je 18e viel je onder de zorgverzekering van je ouders. nu je 18 bent, moet je dit zelf regelen. Er zijn op internet verschillende websites die zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Hier kun je zien welke verzekering het beste bij je past.

Als je geen student bent, maar wel een laag inkomen hebt, dan kun je misschien gebruik maken van de Gemeentepolis van de gemeente Zwartewaterland. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden vind je hier!

 

Inboedelverzekering
Je inboedel is alles wat in je huis of kamer staat en wat je meeneemt als je gaat verhuizen. Dus je meubels en je persoonlijke spullen. Alles wat vastzit in je huis hoort niet bij je inboedel. Een inboedelverzekering vergoedt de schade aan je inboedel door bijvoorbeeld brand, diefstal, waterschade en blikseminslag.

Je mag zelf weten of je een inboedelverzekering afsluit. Het is niet verplicht. De meeste mensen hebben wel een inboedelverzekering. Het is niet duur, maar wel nuttig! Spullen die vastzitten in je huis, zoals een vastgelijmde houten vloer en de keuken, kun je verzekeren met een opstalverzekering. Maar die sluit je alleen af als je een koophuis hebt.

Veel verzekeringsmaatschappijen bieden inboedelverzekeringen aan. Vergelijk ze op independer.nl/woonverzekering. Vul je postcode en je huisnummer in, en of je in een huurhuis of een koophuis woont. Het is handig om de verzekering samen met je aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dat is vaak goedkoper dan twee aparte verzekeringen.

 

Als je 18 bent, ben je voor de wet volwassen. Je mag nu dingen die je eerder nog niet mocht, zoals stemmen of een telefoonabonnement afsluiten. Onder 'rechten en plichten' vind je alle informatie over de rechten en plichten die jij als 18-jarige hebt.

Vanaf je 18e ben je voor de wet volwassen. Je hebt dan meer rechten en plichten. Je moet nu  zelf een aantal zaken regelen, die bijvoorbeeld jouw ouders eerder voor jou regelden.

Hieronder vind je de belangrijkste rechten en plichten. Ook lees je hoe je sommige zaken kunt regelen.

 

Vraag een DigiD aan:

Je hebt vaak een Digid nodig om makkelijk en veilig zaken te regelen met de overheid. Zoals het aanvragen van studiefinanciering bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Of het regelen van zaken met je zorgverzekering.

DigiD staat voor Digitale Identiteit. Deze vraag je aan via digid.nl. Of klik hier.

 

Identificatieplicht:

Iedereen vanaf 14 jaar heeft een identificatieplicht. Dit betekent dat je een geldig identiteitsbewijs moet laten zien als de politie daar om vraagt. Maar je hebt ook om andere redenen een identiteitsbewijs nodig. Bijvoorbeeld om naar het buitenland te reizen of om een uitkering aan te vragen.

Met een identiteitsbewijs laat je zien wie je bent. Dit kan met een paspoort, identiteitskaart en vaak ook met een rijbewijs. Wil je dit bewijs aanvragen of vernieuwen? Klik dan hier.

Je identiteitsbewijs is persoonlijk. Leen dit bewijs nooit aan iemand uit! Als je dit doet, ben je zelfs strafbaar. Ben je je identiteitsbewijs kwijt? Geef dit dan direct door aan de gemeente. Zo voorkom je dat je identiteitsbewijs wordt misbruikt. En kun je een nieuw identiteitsbewijs aanvragen.

Stemrecht:
In Nederland mag iedereen vanaf 18 jaar stemmen. Jij nu dus ook!
Door te stemmen heb je invloed op beslissingen die jouw toekomst bepalen. Dit kan tijdens verkiezingen. Er zijn verkiezingen voor de gemeenteraad, Provinciale Staten, het waterschap en de Tweede Kamer.

Heb je hulp nodig bij het bepalen op wie jij gaat stemmen? Vul dan een stemwijzer in. Deze vind je rond de verkiezingen op internet.  

Wil je meer informatie over verkiezingen? Bijvoorbeeld waar je precies voor stemt? Of wat je nodig hebt om te stemmen? Klik dan op deze link.

Orgaandonatie:
Als je 18 wordt, kom je in het Donorregister. In dit register staat of jouw organen na je overlijden gebruikt mogen worden voor iemand anders. Organen zijn bijvoorbeeld een hart of een long.

Je beslist zelf of je donor wordt. Of je laat iemand anders na je overlijden beslissen of je donor wordt. Het is belangrijk om deze keuze in te vullen op www.donorregister.nl. Dan weet je familie of je donor wil worden. Of wie de beslissing na je overlijden mag maken.

Vul je geen keuze in? Dan wordt je automatisch ingeschreven als donor.

Juridische hulp:
Heb je een vraag over rechten? Bijvoorbeeld problemen met je huurbaas? Of spijt van een contract dat je hebt getekend? Dan kun je met je vraag terecht bij het Juridisch Loket in Zwolle. Deze hulp is gratis. Klik hier voor de tijden van het inloopspreekuur, de contactgegevens en de werkwijze van het Juridisch Loket.

Rijbewijs
Heb je je rijbewijs gehaald en wil je deze aanvragen? Dat kan gemakkelijk via de website van de gemeente Zwartewaterland. Op de website van de gemeente vind je alle informatie die belangrijk is voor het aanvragen van je rijbewijs. Hier vind je bijvoorbeeld wat het kost om je rijbewijs aan te vragen en wat je mee moet nemen voor de aanvraag.

Een afspraak maken kan via deze link.

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Zwartewaterland die te gebruiken is voor inwoners van Genemuiden, Hasselt, Mastenbroek, Zwartsluis.