Urk

Wonen
Je wilt graag een eigen plek om te wonen. Op de algemene website van kwikstart kun je veel informatie vinden over wonen en het vinden van woonruimte.

 

Zelfstandig wonen

Wanneer je zelfstandig wilt wonen op Urk dan is het belangrijk om je direct in te schrijven wanneer je 18 jaar bent. De wachttijden voor een huurwoning op Urk zijn lang. Inschrijven kan via Registreren - Patrimonium (patrimoniumurk.nl)

 

Begeleiding bij het wonen

Soms kun je (nog) niet zelfstandig wonen. Bijvoorbeeld omdat je een ziekte of beperking hebt. Er zijn verschillende oplossingen zoals begeleid wonen of beschermd wonen. 

Wil je weten wat de beste oplossing is voor jou? Neem dan contact op met een van onze klantmangers. Je kunt ze bereiken via Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) | Gemeente Urk

 

Dakloos of thuisloos

Soms heb je geen vast adres om te wonen of dreig je dakloos of thuisloos te worden. Je kunt dan contact opnemen via 0880029915 met de centrale toegang van GGD Flevoland. Zij denken met je mee in het zoeken naar een oplossing. Op Centrale toegang opvang voor daklozen - GGD Flevoland kun je lezen welke opvang er is en hoe dit in zijn werk gaat.

 

Briefadres

Het is belangrijk dat je op een adres staat ingeschreven. Bijvoorbeeld om een uitkering aan te vragen of voor belangrijke post. Lukt dit niet, omdat je geen vast adres hebt? Dan kun je misschien een briefadres aanvragen. Hoe je dit kunt doen en wat de regels hiervoor zijn, lees je op Briefadres | Gemeente Urk

 

Urgentieverklaring Sociale Huurwoning

In uitzonderlijke situaties kan je met voorrang in aanmerking komen voor een woning. Dit kan alleen wanneer het gaat om een noodsituatie. Hoe de regeling eruit ziet kun je lezen op Urgentie - Patrimonium (patrimoniumurk.nl)

 

Vanaf 18 jaar ben jij volgens de wet financieel zelfstandig. Daarom regel jij vanaf je 18de al je geldzaken zelf. Je ouders krijgen dan ook geen kinderbijslag meer. Je moet dan zelf zorgen voor je inkomen en je betaalt zelf je rekeningen. Dat is niet altijd makkelijk. Het is belangrijk om zo snel mogelijk hulp te vragen als je niet uitkomt met je geld. Op Nibud.nl vind je veel onafhankelijke informatie. Hieronder lees je waar je terecht kunt binnen de gemeente Urk.

 

Ik heb vragen over geldzaken
Vragen over geld zijn heel normaal. Als je 18 wordt is het allemaal nieuw en daarom is het logisch dat je nog niet alles weet. Praten over geld helpt om het beter te begrijpen en goede keuzes te maken. Dat kun je doen met je ouders of andere mensen in je omgeving. Heb je echt veel moeite om met je geld om te gaan of je geldzaken te regelen kijk dan ook eens op deze site Home - Hulp en Steun. Hier vind je veel informatie over goed omgaan met geld. Je kunt hier ook terecht voor hulp bij je geldzaken.

 

Ik heb vragen over studiekosten
Voor vragen over studiekosten kun je altijd terecht bij je opleiding. Veel informatie is online te vinden en anders kun je terecht bij de afdeling studentenadministratie. Volg je een opleiding en kun je daarnaast door ziekte of beperking niet werken, dan heb je misschien recht op studietoeslag. Die kun je aanvragen bij de gemeente Urk via werkeninkomen@urk.nl.

 

Ik heb vragen over inkomen
Inkomen krijg je als je werkt. De gemeente Urk kan je helpen bij het vinden van werk, kijk hiervoor ook eens op www.urkwerkt.info . Kun je niet meer naar school en lukt het echt niet om werk te vinden, dan kun je eventueel een uitkering aanvragen (https://www.werk.nl/werkzoekenden/uitkering-aanvragen/) om je inkomen aan te vullen. Als je er niet uitkomt, dan kun je de gemeente mailen va werkeninkomen@urk.nl. Je kunt voor hulp of vragen ook altijd terecht bij de jongerencoach van Caritas Jongerencoach - Caritas Urk

 

Als je 18 bent, ben je niet meer verplicht om naar school te gaan. Je kunt dan gaan werken. Of je kunt werken en leren tegelijk. Hieronder lees je waar je hulp kunt vinden bij het zoeken naar een (bij)baan in de regio van Urk. Ook als je een uitkering hebt. 

 

Zoek je een (bij)baan?

Op Homepage | Leerwerkloket vind je informatie over solliciteren en een baan vinden. Ook kan het Leerwerkloket je helpen bij het vinden van een baan. Neem ook eens een kijkje in de DURF-app, hier vind je verschillende vacatures voor een bijbaan. 


Wil je liever werken en leren tegelijk?

Het Leerwerkloket kan jou informatie en advies geven over alles wat met werken en leren te maken heeft. Zoals omscholing, leerwerktrajecten en BBL-opleidingen (beroepsbegeleidende leerweg). Je kunt via deze site een afspraak maken met een adviseur van het Leerwerkloket. 


Zoek je een baan? En heb je een uitkering?

Kijk dan op de landelijke kwikstartpagina Werk. Hier vind je informatie over het zoeken naar werk met een Wajong-, Ziektewet-, Werklooheidswet- of Participatiewetuitkering. 

 

Heb je tijdelijk geen inkomen?

Je kunt een bijstandsuitkering aanvragen, wanneer je te weinig geld hebt om in je levensonderhoud te voorzien. Een bijstandsuitkering vult je inkomen aan tot een minimale grens. Je hebt dan een inkomen, tot je weer aan het werk kunt of een opleiding gaat volgen. De gemeente Urk bepaalt of je recht hebt op een bijstandsuitkering en hoeveel geld je kunt krijgen. Zie voor meer informatie: https://www.urk.nl/werk-en-inkomen


Heb je een baan? Maar dreig je je baan te verliezen? Of wil je een volgende stap maken?

Op Groei Vooruit vind je informatie over het zoeken anar ander werk. Ook kun je een afspraak maken met een loopbaancoach. Deze coach helpt je gratis om te bepalen welke baan het beste bij je past. 

Ligt je hart in de zorg? Kijk dan op Sterk in je werk voor meer informatie. Je kunt je er meteen aanleden vor hulp van een loopbaancoach. op de site vind je hiervoor een formulier. De hulp is gratis. 


Jongerencoach
Het kan zijn dat je om wat voor reden dan ook al even thuis zit, terwijl je misschien al wel naar school wil of wil werken. Wanneer het niet lukt hier verandering in te brengen, kunnen de jongerencoaches van Caritas Urk wellicht iets betekenen. Jongerencoach - Caritas Urk

 

Op dit moment zijn wij bezig met het verzamelen van lokale gegevens, deze komen binnenkort beschikbaar

Op dit moment zijn wij bezig met het verzamelen van lokale gegevens, deze komen binnenkort beschikbaar

Op dit moment zijn wij bezig met het verzamelen van lokale gegevens, deze komen binnenkort beschikbaar

Bijna 18: wat moet ik regelen?

Als je 18 wordt, veranderen er wat zaken. Je bent dan namelijk voor de wet volwassen. Je mag ineens allerlei dingen die je eerder nog niet mocht, zoals stemmen en een telefoonabonnement afsluiten. Ook moet je dingen zelf regelen, zoals je zorgverzekering, eventuele zorgtoeslag en de belastingaangifte. 

Bereid je goed voor op de verantwoordelijkheden die hebt als je 18 bent.  Als je vragen hebt over wat je allemaal moet regelen kun je terecht bij de jongerenwerkers van Caritas. Jongerenwerker - ook op straat - Caritas Urk 

 

Jeugdhulp

Als je 18 jaar wordt, is er andere wetgeving van toepassing. Als je jeugdhulp krijgt, dan kan die organisatie je helpen bij het maken van een toekomstplan. Je kunt daarbij iedereen betrekken die voor jou belangrijk zijn. 

In je plan geef je aan wat je dromen zijn, wat er nodig is om die te bereiken en wie jou hierbij kan helpen. Bij de uitvoering van het toekomst plan kan de gemeente helpen met vervolghulp als dat nodig is. 

Begin vast met je toekomstplan als je 17 jaar bent, dan is er nog voldoende tijd om alles goed te regelen.

 

Op dit moment zijn wij bezig met het verzamelen van lokale gegevens, deze komen binnenkort beschikbaar

Op dit moment zijn wij bezig met het verzamelen van lokale gegevens, deze komen binnenkort beschikbaar

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Urk die te gebruiken is voor inwoners van Urk.