Tilburg

Om kans te maken op een sociale huurwoning schrijf je je in bij Woning in Zicht. Je kunt je vanaf je 18e verjaardag inschrijven. Het inschrijfgeld is €8 per jaar.

Studeer je voltijd, ben je 16 jaar of ouder en wil je voor een studentenwoning in aanmerking komen? Schrijf je dan ook in op Huurwoningen.nl, Kamers Tilburg, Rentsy, of Kamernet.

Kijk voor algemene informatie over huur- en koopwoningen of (studenten)kamers op: Huur of Koopwoning.

Als je geen woonplek of dreig je dakloos te raken kan je niet terecht bij vrienden of familie, kun je op de website van Traverse kijken hoe je ondersteund kan worden. De gemeente kan helpen met een tijdelijk postadres, zodat je nog steeds je post kunt blijven ontvangen. Je kunt ook het jongerenwerk R-Newt inschakelen voor hulp.

Huurtoeslag

Woon je zelfstandig en in een sociale huurwoning? Dan kom je misschien in aanmerking voor huurtoeslag. Je leest de voorwaarden en hoe je het aanvraagt op de site van de belastingdienst.

Belangrijk: Sta je ingeschreven bij iemand, dan kunnen de financiële toeslagen (extra geld dat je kunt krijgen van de overheid) van die persoon minder worden. Bijvoorbeeld de huurtoeslag. Kijk op de site van de Belastingdienst bij huurtoeslag.

Verblijf je samen met één of meer volwassenen op één adres en ontvang je een uitkering? Dan wordt je uitkering hierop aangepast. Dit heet de kostendelersnorm. Hoe meer huisgenoten van 27 jaar of ouder, hoe lager jouw uitkering of de uitkering van je huisgenoot is. De wet zegt namelijk dat je de woonkosten dan samen kunt delen. Voor de kostendelersnorm maakt het niet uit of je getrouwd bent en of je familie bent van elkaar. Het maakt ook niet uit waarom je samen een woning deelt. Meer informatie hierover vind je op Hoeveel uitkering krijg ik? - Wegwijzer Werk en Inkomen (werkeninkomentilburg.nl)

Ben je het overzicht op je geldzaken kwijt of heb je schulden? Je hoeft het niet helemaal alleen te doen. Ben je 18 jaar of ouder dan kunnen medewerkers van schuldhulpverlening je helpen om je geldzaken weer op orde te krijgen. Samen maken jullie een plan en je wordt geholpen bij het treffen van regelingen.

Soms lukt het niet om zelf je schulden volledig te betalen. Mogelijk kunnen je schulden dan geregeld worden via een schuldregeling. Je betaalt dan in 18 maanden tijd (een gedeelte van) je schulden. Daarna ben je schuldenvrij.

Meer informatie over geldzorgen vind je op de website van de gemeente Tilburg: Geldzorgen - Gemeente Tilburg

Heb je hulp nodig bij het vinden van een baan of opleiding? Neem dan contact op met het Jongerenpunt Midden-Brabant.

Je kunt ook een kijkje nemen op Werk - Wegwijzer Werk en Inkomen (werkeninkomentilburg.nl) Op deze website staan onder andere vacatures, kun je kijken wat voor werk bij je past en vind je informatie over opleidingen en werken met ondersteuning. 

Studiefinanciering
Volg je een voltijdopleiding op MBO, HBO of universiteit? Dan kun je studiefinanciering aanvragen op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Studietoeslag
Ben je scholier of student, 18 jaar of ouder en door een beperking niet in staat om het minimumloon te verdienen? Dan kun je misschien een studietoeslag krijgen van de gemeente Tilburg.

Tegemoetkoming scholieren
Ben je 18 en zit je op het VMBO, havo of vwo, dan kun je een tegemoetkoming scholieren aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

OV-pas
Volg je een voltijdopleiding op MBO, HBO of universiteit? Als student kun je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. Je vindt hier alles over op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Hulp of advies nodig?

Er zijn verschillende plekken in jouw buurt waar je terecht kunt als je vragen of zorgen hebt over je persoonlijke situatie en als je wilt dat er iemand met je meedenkt.

-         Met vragen over werk en opleiding kun je naar het Jongerenpunt Midden-Brabant. Bel of app 06 21 34 10 41.

-         Met vragen over je gezondheid kan je naar je huisarts of naar Toegang Tilburg.

-         Op school kun je contact opnemen met je decaan, studieadviseur of schoolmaatschappelijk werker (in het voortgezet onderwijs).

Heb je vragen of hulp nodig kun je ook altijd contact opnemen met een van de jongerenwerkers van R-Newt bij jou in de buurt.

Jeugdhulp

Bespreek met je hulpverlener dat je 18 wordt. Sommige hulp stopt namelijk als je 18 wordt. Krijg je een Persoons Gebonden Budget (PGB), neem dan een halfjaar voordat je 18 wordt contact op met Toegang Tilburg.

Vanaf je 18e betaal je een Eigen Risico voor je GGZ-behandeling. In sommige gevallen kun je hiervoor een tegemoetkoming krijgen. Bespreek dit met  je hulpverlener.

Deze twee verzekeringen zijn heel belangrijk:

1. Zorgverzekering, die is verplicht vanaf je 18e. Tot je 18e kost de zorgverzekering niets. Vanaf de maand nadat je 18 bent geworden, moet je elke maand de premie betalen. Je kunt een zorgverzekering kiezen op: www.zorgwijzer.nl. Voor inwoners met een laag inkomen is er een collectieve zorgverzekering van CZ of VGZ. Lees meer op Collectieve Zorgverzekering Minima - Gemeente Tilburg

Let op: als je je zorgverzekering niet betaalt dan krijg je een boete. Als je 6 maanden niet hebt betaald, meldt je zorgverzekering je aan bij het CAK. Je betaalt dan aan het CAK een bedrag dat veel hoger is dan het gewone bedrag van jouw zorgverzekering.

2. Aansprakelijkheidsverzekering, deze is niet verplicht, maar wel aan te raden. Want vanaf je 18de ben je zelf aansprakelijk voor de schade die je veroorzaakt. Je leest er alles over op www.consumentenbond.nl.

Zorgtoeslag
Een zorgverzekering kost veel geld. Misschien heb je recht op zorgtoeslag. Dit is een maandelijkse bijdrage van de Belastingdienst. Hiermee kun je een deel van je zorgverzekering betalen. Kijk op deze site om te zien of je recht hebt op zorgtoeslag.

Als je 18 wordt, verandert er veel in je leven. Je bent volwassen. En vanaf nu ook eigen baas over je (geld)zaken. Daar komt wel wat geregel bij kijken, dus begin op tijd met voorbereiden. Hieronder staan de belangrijkste zaken op een rij. Kom je er niet uit, vraag dan een bekende om je te helpen.

Kijk ook op de checklist van de Rijksoverheid voor algemene informatie.

DigiD
Een DigiD is een persoonlijke code. Hiermee plaats je een digitale handtekening. Bijvoorbeeld om studiefinanciering of een zorgverzekering te regelen. Vraag je gratis DigiD zo snel mogelijk aan bij de Rijksoverheid op www.digid.nl.

Bankrekening
Voor je salaris, studiefinanciering of toeslagen heb je een bankrekening nodig. Veel banken bieden speciale jongeren- of studentenrekeningen aan. Open er meteen een spaarrekening bij. Het is gratis en verplicht je tot niks.

Donorregistratie
Als je 18 jaar kom je in het donorregister. Je kan dan zelf aangeven of je donor wilt zijn. Als je geen keuze maakt dan ben je automatisch donor. Je kan je keuze altijd aanpassen. Kijk op www.donorregister.nl.

Stemmen
Vanaf je 18e mag je stemmen als er verkiezingen zijn, zoals bijvoorbeeld de Tweede Kamerverkiezing of de gemeenteraadsverkiezing. Het is jouw kans om mee te beslissen over de toekomst. Maak er gebruik van! Als je meer wilt weten over hoe de politiek werkt, kijk dan op de website van Prodemos.

Kijk voor de eerstvolgende verkiezingen op Verkiezingen - Gemeente Tilburg.

Extra’s van de gemeente
Heb je een laag inkomen en weinig geld? Check dan of  je gebruik kunt maken van de Tilburgse Meedoenregeling. Met de Meedoenregeling kun je leuke dingen doen en nieuwe mensen leren kennen. Sporten, muziek, cultuur, cursussen... de keuze is aan jou! Het hele aanbod vind je hier. Je kunt de Meedoenregeling hier aanvragen.

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Tilburg die te gebruiken is voor inwoners van Berkel-Enschot, Tilburg, Udenhout.