Tholen

Je wilt een eigen plek om te wonen. Daarom ben je op zoek naar een kamer, woning of opvang. Op de hoofdpagina van Kwikstart kun je veel informatie vinden over wonen en het vinden van woonruimte. Hier vind je ook een video met tips voor het vinden van (woon)ruimte. 

Zorg dat je ingeschreven staat in de Basisregistratie Personen Basisregistratie Personen (BRP)    
Dit houdt in dat jij een vast woonadres hebt binnen de gemeente Tholen. 

Op zoek naar woonruimte in Tholen? We hebben een aantal zaken voor je op een rij gezet: 

Hoe schrijf ik mij in voor een huurwoning? 

Inschrijven voor een huurwoning kan via:  www.zuidwestwonen.nl.  
Inschrijven bij Zuidwestwonen kost € 17,50*. Hiervoor kun je een jaar lang op geadverteerde woningen reageren. Je inschrijving met een jaar verlengen kost ook € 17,50*.  

Inschrijven kan vanaf 18 jaar. De wachttijd voor een huurwoning is vaak lang. Daarom kun jij je het beste meteen inschrijven als je 18 wordt. Ook als je nog geen sociale huurwoning nodig hebt of eerst in een andere stad gaat studeren. 
Je kunt maximaal drie jaar inschrijftijd opbouwen. Wij raden je aan om wel te reageren op de aangeboden huurwoningen.  

Ik zoek een kamer 

Huur je een kamer dan deel je vaak de badkamer en de keuken met huisgenoten. Heb je er al eens aan gedacht om in je eigen netwerk rond te vragen of je social media hiervoor in te zetten? Hoe harder je het van de daken schreeuwt hoe groter de kans is dat je een toffe kamer zal vinden! 

Kom ik in aanmerking voor beschermd wonen? 

Beschermd wonen is bedoeld voor mensen met psychische en/of psychosociale problemen, die op dit moment niet zelfstandig kunnen wonen.
Een aanvraag voor Beschermd wonen kun je doen bij de gemeente Tholen.
Een 
cliëntondersteuner , ga naar: Gemeente Tholen - SMWO, Maatschappelijk werk en Welzijn Oosterschelderegio kan jouw gratis helpen bij het indienen van de aanvraag.
Een cliëntondersteuner kan ook helpen met uitzoeken wat jouw wensen en behoeften zijn, uitleggen hoe een aanvraag verloopt en meegaan naar het gesprek met de gemeente Tholen. 
 

Waar kan ik terecht als ik (dreigend) dakloos ben? 

Mensen die (dreigend) dak- of thuisloos zijn, kunnen zich in melden bij de maatschappelijke opvang in Vlissingen. Zij bieden opvang voor de nacht en eventueel begeleiding.  

Ik heb nu een slaapplaats nodig 

Je bent op straat terecht gekomen en je hebt nu opvang nodig. Voor jongeren die geen eigen slaapplaats hebben, is er ruimte in een acute opvang. Deze bevindt zich in de gemeente Vlissingen. Vlissingen, Het Witte Huis - Emergis 

Kan ik voorrang aanvragen voor het verkrijgen van een huurwoning ?  

Je krijgt alleen voorrang voor een woning in specifieke noodgevallen. Een aanvraag hiervoor kun je doen via www.zuidwestwonen.nl . Daar wordt vervolgens beoordeeld of je in aanmerking komt voor een urgentieverklaring. 

Wanneer kom ik in aanmerking voor een briefadres?

Kun je om bepaalde redenen niet thuis slapen, maar ga je van plek naar plek om te slapen en verblijf je wel in de gemeente?  Dan kun je een aanvraag indienen voor het verkrijgen van een briefadres. Kijk voor meer informatie op 
Briefadres aanvragen 

Vragen over inkomsten, uitgaven, schulden of andere geldzaken? We hebben een aantal dingen voor je op een rij gezet: 

Waar kan ik terecht voor hulp bij het regelen van mijn financiën? 

Vanaf 18 jaar ben jij volgens de wet financieel zelfstandig. Daarom regel jij vanaf je 18de al je geldzaken zelf. Jouw ouders krijgen dan ook geen kinderbijslag meer. Je moet dan zelf zorgen voor je inkomen en je betaalt zelf je rekeningen. Dat is niet altijd makkelijk. Het is belangrijk om zo snel mogelijk hulp te vragen als je niet uitkomt met je geld.  

Bij de zorgloketten in de verschillende kernen kun je (gratis) terecht met vragen over geld. Zij helpen je bijvoorbeeld als je vragen hebt over lastige post of als je moeite hebt met rondkomen van je inkomen. 

Wil je meer grip krijgen op je eigen financiën?   
Meer informatie hierover kun je vinden bij Nibud - Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting NIBUD 
Ook kun je hulp vragen bij Humanitas thuisadministratie  om je financiën inzichtelijk te krijgen.  
Je kunt ook contact opnemen met de gemeente Tholen voor de inzet van een voorzieningsconsulent. Je kunt de gemeente bereiken via 140166.  

Heb ik recht op een uitkering of bijzondere bijstand?
 

Kun je zelf niet voor genoeg inkomen zorgen? Dan heb je misschien recht op een bijstandsuitkering. Via de site kun je nagaan of je in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering. Je kunt ook een verzoek indienen via Bijstandsmelding 

Waar kan ik terecht als ik schulden heb? 

Via de Quickscan hulp bij schulden kun je de vraag op het gebied van schulden voorleggen aan een schuldhulpverlener, die je eventueel kan doorverwijzen.Binnen 3 dagen na de melding nemen zij contact met je op. 
 
Waar kan ik terecht als ik mijn gemeentelijke belastingen niet kan betalen? 

Heb je een laag inkomen waardoor je de gemeentelijke belastingen niet (helemaal) kunt betalen? Dan heb je misschien recht op kwijtschelding. Voor vragen over gemeentelijke belastingen of lokale woonlasten kun je terecht bij Kwijtschelding belastingen en heffingen  

Heb ik recht op (Zorg)toeslagen?
Meer informatie over zorgtoeslagen kun je vinden op Toeslagen Belastingdienst 

Is er een zorgverzekering voor mensen met een minimum inkomen? 

Heb je een minimum inkomen? Vraag dan via de gemeente het gemeentelijke zorgverzekeringspakket aan via Collectieve Zorgverzekering - Laag inkomen en Uitkering - Inwoners - Gemeente (tholen.nl)  Web 

Hoe vraag ik Studiefinanciering aan ?

Studiefinanciering kun je aanvragen via DUO : Studiefinanciering - DUO 
Er is ook een tegemoetkoming scholieren: Tegemoetkoming scholieren: Aanvragen - DUO 

Activeringsregeling (Sport en Cultuur) 

Heb jij altijd gebruik gemaakt van het 'Jeugdfonds Sport en Cultuur'? Wanneer je 18 wordt, stopt deze regeling in de komende zomervakantie. De Gemeente Tholen biedt voor mensen met een minimum inkomen, de activeringsregeling aan. Dit is een bedrag van 150,00 euro per kalenderjaar. Hier kan jij bijvoorbeeld van sporten en jouw lidmaatschap betalen. 

Zoek je een baan en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Wij hebben een aantal dingen voor je op een rij gezet. 

Informatie over werken en vinden van werk kun je vinden op: 
 

Werk  

Kan ik hulp krijgen bij het zoeken naar werk? 

Vind je het lastig om een baan te vinden of heb je hulp nodig bij het solliciteren? Dan kun je terecht bij de gemeente voor  Ondersteuning naar werk  Zij geven je gratis ondersteuning en advies. Je kunt hier ook terecht voor vragen over Beschut werken. 

Hoe vind ik vrijwilligerswerk in Tholen? 

Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk? Meld je dan gratis aan als vrijwilliger bij 1 van de vele organisaties of verenigingen in de gemeente Tholen.Je kunt eventuele vacatures op dit gebied vinden via Vacatures voor vrijwilligers    

Kan ik ondersteuning krijgen bij het werk? 

Soms is het lastig om vanuit je persoonlijke situatie te gaan werken of passend werk te vinden. Je kunt een verzoek indienen bij de gemeente via ondersteuning-naar-werk 

Denk hierbij aan jobcoach, etc. 

Vragen over school, studieadvies of taalles? Wij hebben een aantal dingen voor je op een rij gezet. 

Wie kan er met mij meedenken over de volgende stap naar school of werk? 

Het RBL Oosterschelderegio denkt met je mee over een passend vervolg naar school, werk of dagbesteding. Hoe jouw toekomst eruit ziet, bepaal jij zelf. Iedereen is ergens goed in, dus jij ook. De kunst is alleen om te ontdekken waar jouw talenten liggen. Die talenten krijg je samen met een trajectbegeleider van het RBL boven tafel: RBL Oosterschelderegio | Leren in Zeeland.  

Welke opleiding past het beste bij mij? 

Het RBL helpt je met het zoeken naar een opleiding die bij je past. Je kunt hier bijvoorbeeld terecht voor scholingsadvies, studie- en beroepskeuzetesten of hulp bij het inschrijven. De hulp van het jongerenpunt is gratis.

Waar kan ik terecht voor hulp bij leren lezen en schrijven? 

Wil je beter leren lezen en schrijven? Heb je extra Taalles nodig om aan een opleiding te kunnen beginnen? Dan kun je terecht bij het Taalhuis . 

In opdracht van gemeentes verzorgt het Scalda de taalopleidingen.  Het spreken van de taal en het maken van eenvoudige berekeningen zijn belangrijke vaardigheden in de Nederlandse samenleving. Er zijn taalcursussen voor Nederlandstaligen (NT1) en voor anderstaligen (NT2: Nederlands als tweede taal). 

Iedereen moet tot zijn 16de naar school. Dit heet leerplicht. Als je op je 16de nog geen diploma hebt, moet je doorleren tot je 18de. Zoals je kunt zien in de video van Kwikstart over leren, zijn er heel veel manieren om een diploma te halen. Ook als je tegen problemen aanloopt kun je vaak via de school of opleiding hulp krijgen. . 

Wat is een startkwalificatie ? 

Als je een diploma havo, vwo of mbo niveau 2 hebt,  heb je een startkwalificatie 

Ben je jonger dan 23 jaar en nog geen diploma vanaf mbo-niveau 2? Dan krijg je hulp van het RBL Oosterschelderegio voor het alsnog behalen van een startkwalificatie of volgen van een praktijkgerichte opleiding via: Contact | Leren in Zeeland 

 

Vragen over gezondheid, zorg, verslaving, eenzaamheid of ondersteuning in Tholen? Wij hebben een aantal dingen voor je op een rij gezet. 

Is er iemand die met mij kan meedenken en advies kan geven over welke hulp bij mij past? 

Heb je behoefte aan een gesprek met iemand die je begrijpt? De gemeente Tholen heeft jongerenwerkers die steun en advies geven aan jongeren Jongerenwerkers - Jij op Tholen 

Voor cliëntondersteuning kun je (gratis) terecht bij SMWO. 
Een onafhankelijk cliëntondersteuner van SMWO kan zich inzetten voor jouw hulpvraag   Bijvoorbeeld door jou te helpen bij het voorbereiden van een gesprek met de gemeente of andere instantie of met je mee te gaan als je dat wilt. Ook kan een cliëntondersteuner met jou meedenken over welke ondersteuning bij jou past en waar je recht op hebt.   

SMWO 
biedt naast clientondersteuning ook trainingen en gespreksgroepen aan op het gebied van omgaan met spanningsklachten, rouwbeleving, sociale vaardigheden, girls talk, oudergroep autisme. Zij worden wel vaak in Goes georganiseerd, maar via website kun je je hiervoor aanmelden SMWO 

Je kunt ook contact opnemen met jouw huisarts.  

De gemeente Tholen heeft in Sint-Maartensdijk en Oud-Vossemeer een buurtpedagoog die je kan helpen bij je vragen, Buurtpedagoog Sint-Maarftensdijk/Oud-Vossemeer 

Voor vragen op diverse gebieden kun je ook terecht bij maatschappelijk werk, voor meer informatie kijk op Maatschappelijk Werk 

Waar kan ik terecht voor Jeugdhulp of  Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)? 

Voor vragen over Jeugdhulp kun je in Tholen terecht bij de gemeente 140166. Of via melding ondersteuning Jeugd 

Een professional van team Jeugd kan meedenken als er vragen zijn over opgroeien en opvoeden. 

Heb je een begeleidings- of ondersteuningsvraag en ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je in Tholen terecht bij de WMO consulenten via melding ondersteuningsvraag WMO 
Zij beoordelen na een ‘keukentafelgesprek’ met jou welke hulp en/of ondersteuning passend is in jouw  situatie.
Weet je nog niet precies wat je hulpvraag is, dan kan een onafhankelijke cliëntondersteuner van SMWO jou hierbij helpen. Zie hiervoor de informatie over cliëntondersteuning.
 

Waar kan ik terecht voor vragen over verslaving?
 

Gemeente Tholen werkt samen met 1NUL1 preventie. 

Het werk van 1NUL1 bestaat uit het informeren en adviseren van jongeren, ouders en intermediairs op het gebied van alcohol, drugs, social media, gamen en gokken. Dit doen preventiewerkers op een outreachende manier, wat betekent dat zij te vinden zijn waar de jongeren zijn; op straat, tijdens het uitgaan, op festivals, op school en bij jongerencentra en ook online. 

Werkzaamheden zijn o.a. de ‘Blijf cool’ schoolbus, leerlijn ‘Helder op school’, straatcontact, pitstops binnen gemeente Tholen, ouderavonden, individuele begeleiding en aansluiten bij festival, feesten en evenementen. Voor meer informatie, kijk op: 1NUL1 Preventie - 1NUL1  

Zijn er in Tholen plekken of initiatieven voor jongeren die meer sociale contacten willen? 

Voor activiteiten en contacten met leeftijdsgenoten kun je terecht bij de jongerenwerkers en buurtsportcoaches van Jij op Tholen . Zij organiseren allerlei activiteiten, waarbij je  makkelijk andere leeftijdsgenoten ontmoet.   

Voel je je alleen en wil je daarover praten? Neem dan contact op met hen: Jongerenwerkers - Jij op Tholen. 

Waar kan ik terecht met LHBTIQ+ vragen? 

Anti Discriminatie Bureau Zeeland - Het Anti Discriminatie Bureau Zeeland zet zich in tegen alle vormen van discriminatie, dus ook die tegen de LHBTI-gemeenschap. Voor advies en steun kan je bij hen terecht en ook kan discriminatie hier gemeld worden. www.adbzeeland.nl 

ChristenQueer/HoJo - ChristenQueer zet zich op nationaal niveau in voor christelijke personen binnen de LHBTI-gemeenschap. Zij hebben een eigen tak voor jongeren in deze situatie genaamd HoJo. Zij praten over deze combinatie en bieden steun en activiteiten aan voor de doelgroep. www.christenqueer.nl 

Bij GGD Zeeland kun je vrijblijvend terecht, met je vragen over dit onderwerp. Neem gerust contact met hun via sense@ggdzeeland.nl. Of kijk voor meer informatie op hun website: Seksuele diversiteit (LHBT) - GGD Zeeland 

En je kan natuurlijk altijd contact opnemen met jongerenwerk Jij op Tholen via Instagram en Facebook of op Whatsapp via 06-34196194, of met De Kindertelefoon via de chat of een belletje: www.kindertelefoon.nl 
Via Jij op Tholen kun je een podcast beluisteren over dit onderwerp. 

Wie kan mij helpen met vragen over seksualiteit of SOA’s? 

Tijdens het Sense-spreekuur kun je (gratis) bij de GGD terecht met al je vragen over seksualiteit. Neem op werkdagen tussen 10.00 en 11.30 uur en tussen 15.00-16.30 uur contact op via telefoonnummer  088-01 00 540 (keuze 2). Je kunt ook naar de site gaan van de GGD om een afspraak te maken en meer informatie te vinden.  

Bij vragen over nu niet zwanger kun je contact opnemen met de jeugdconsulenten van de gemeente Tholen, via 140166 

 

 

Is er een zorgverzekering voor mensen met een minimum inkomen? 

Heb je een minimum inkomen? Vraag dan via de gemeente het gemeentelijke zorgverzekeringspakket aan. Aanmelden of extra informatie vragen kan Collectieve Zorgverzekering of www.gezondverzekerd.nl  

Check de landelijke pagina in de app voor meer info rondom verzekeren!  

Een zorgverzekering wordt meestal afgesloten per jaar en voor het einde van het jaar moet dit geregeld zijn.
Vanaf oktober/november in het lopende jaar is het mogelijk om de collectieve zorgverzekering aan te vragen voor het nieuwe jaar.
 

Op de hoofdpagina van Kwikstart kun je veel informatie vinden over wat je allemaal moet regelen als je 18 jaar bent.
Hier vind je bijvoorbeeld tips over het vinden van een woonruimte en het regelen van verzekeringen.
Je kunt op de website of via de app ook gebruik maken van een handige checklist. 
 

Op de lokale pagina kun je aanvullende informatie vinden over gemeente Tholen.  

 

Check de landelijke pagina voor meer info rondom 18 jaar en daarna! 

Vragen over wetten, regels of hoe je bezwaar maakt? We hebben een aantal dingen voor je op een rij gezet. 

Wie kan mij helpen bij vragen over wetten en regelgeving? 

Wetten, regelgeving en sociale voorzieningen zijn vaak ingewikkeld.
Medewerkers van SMWO/Matschappelijk Werk/Juridisch Loket  beantwoorden gratis je vragen hierover.
Ook helpen zij bij het invullen van formulieren of het schrijven van een brief of bezwaarschrift.  Ook hebben ze veel adressen van instellingen en overheidsinstanties, om je snel op weg te helpen. 

Het (gratis) Juridisch Loket kun je bereiken via Het Juridisch Loket

Heb je suggesties of mis je informatie? Geef het dan aan ons door via www.tholen.nl. De komende periode ontwikkelen wij deze app verder door.  

Andere sites die je misschien kunnen ondersteunen: 

Meer informatie over centrum seksueel geweld: CSG Zeeland - Centrum Seksueel Geweld 

Helpende handen: Home - Helpende Handen 

Reformatorisch meldpunt: Stichting Reformatorisch Meldpunt seksueel misbruik | Anonieme hulp (ikmeldhet.nl) 

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Tholen die te gebruiken is voor inwoners van Oud-Vossemeer, Poortvliet, Scherpenisse, Sint Philipsland, Sint-Annaland, Sint-Maartensdijk, Stavenisse, Tholen.