Súdwest-Fryslân

Voordat je op jezelf gaat wonen, zijn er een aantal zaken waar je aan moet denken en die je moet regelen. Wij hebben voor jou een paar belangrijke zaken op een rij gezet:

Huurwoning 

Om kans te maken op een sociale huurwoning schrijf je je in bij Frieslandhuurt vanaf je 18e verjaardag. Je komt dan op een wachtlijst terecht. Hoe eerder je daarop staat, hoe eerder je aan de beurt bent (Let op; elk jaar moet je je inschrijving verlengen! Doe je dit niet, dan wordt je uitgeschreven. Als je je dan weer opnieuw inschrijft kom je weer achteraan de lijst.)

Via Carex,(anikraak, een tijdelijke woning) Kamernet enFacebookgroepen worden ook woningen aangeboden. 

Begeleid wonen

Soms kun je (nog) niet zelfstandig wonen. Bijvoorbeeld omdat je een ziekte of beperking hebt. En je hiervoor hulp of begeleiding nodig hebt. Dan zijn er verschillende oplossingen, zoals begeleid wonen.

Wil je weten wat de beste oplossing is voor jou? Neem dan contact op met het gebiedsteam. Een medewerker kijkt dan samen met jou naar wat je nodig hebt. En welke oplossing daar het best bij past.

Dakloos of thuisloos

Soms heb je geen vast adres om te wonen. Of dreig je dakloos of thuisloos te worden. Je kunt dan contact opnemen via 088-0663000 met Wender. Zij denken met je mee in het zoeken naar een oplossing. Er zijn speciale opvanglocaties voor jongeren van 18 tot en met 25 jaar dit kan met Wender besproken worden.

Ook kan je terecht bij Limor. Zij hebben inloopochtenden van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 12.30 uur.

Adres: Frieswijkstraat 6 in Sneek
Telefoon: 085 485 60 68

Briefadres 

Voor een briefadres neem contact op met Pand 6. 

Openingstijden: 
Maandag, woensdag en vrijdag van 8.30 tot 13.30 uur. 
Op dinsdag en donderdag digitaal en op afspraak bereikbaar. 

Gegevens Pand 6
De Kleine Palen 6, Sneek
Telefoonnummer: 0515 42 56 54 
Asli: 06 30 19 72 99 
Martin: 06 51 56 56 86 

Urgentiewoning

Je krijgt alleen urgentie voor een woning in specifieke noodgevallen. neem hiervoor contact op met de winingcorporaties. Alleen zij gaan hierover. Vraag dus géén urgentieverklaring aan via een extern bureau. Je moet hiervoor geld betalen en in Sudwest-Fryslân werken we niet samen met dergelijke bureau's en ondersteunen zulke bureau's niet. 

Geldzaken

Vanaf je 18e ben je verantwoordelijk voor je eigen geldzaken. Je moet dan misschien inkomen aanvragen. Zoals studiefinanciering als je studeert (of gaat studeren) en zorgtoeslag. Ook heb je waarschijnlijk meer uitgaven. Zoals verzekeringen die je zelf moet afsluiten en betalen. Er kan dus veel voor jou veranderen. Daarom wordt het tijd om goed naar je geldzaken te kijken.

Geldplan

Wat kan er voor jou veranderen? En wat kan of moet je regelen? Klik hier om te lezen wat je allemaal moet regelen. Van daaruit kun je sommige zaken direct online regelen. Handig toch!

Hulp bij geldzaken

Heb je moeite om met je geld om te gaan? Of om je geldzaken te regelen? Of heb je schulden? Mensen van de Papierwinkel bij het Stipepunt kunnen je helpen als je schulden hebt. https://stipepunt.nl

Ook een vrijwilliger van de Thuisadministratie van Humanitas kan je (op weg) helpen met je financiën.  Neem voor meer informatie of voor aanmelding contact op via thuisadm@humanitas-zwf.nl of 06-12 722 751

Je kunt ook binnenlopen bij SWF Tichtby voor informatie en direct hulp krijgen bij het aanvragen van verschillende minimaregelingen https://sudwestfryslan.nl/onderwerp/swftichtby/

Onze Sociaal Raadvrouw Marjo Huismag mag je altijd bellen 06-25 71 70 37, of mail naar m.huisman@socoswf.nl. 

Heb je tijdelijk geen inkomen?

Je kunt een bijstandsuitkering aanvragen wanneer je te weinig geld hebt om in je levensonderhoud te voorzien. Een bijstandsuitkering vult je inkomen aan tot een minimale grens. Je hebt dan een inkomen, totdat je weer aan het werk kunt of een opleiding gaat volgen. De gemeente bepaalt of je recht hebt op een bijstandsuitkering en hoeveel geld je kunt krijgen.Wil je een bijstandsuitkering aanvragen? Dan moet dit via het UWV Werkbedrijf. https://www.werk.nl/werkzoekenden/uitkering-aanvragen/bijstandsuitkering/

Uiteraard kun je ook bij het gebiedsteam terecht. Via deze link vindt je veel informatie en kun je contact opnemen met het gebiedsteam https://sudwestfryslan.nl/onderwerp/inkomensondersteuning/

Als je 18 bent, ben je niet meer verplicht om naar school te gaan. Je kunt dan gaan werken. Of je kunt werken en leren tegelijk. Hieronder lees je waar je hulp kunt vinden bij het zoeken naar een (bij)baan.

Zoek je een (bij)baan?

Op Leerwerkloket vind je informatie over solliciteren en een baan vinden. Ook kan het Leerwerkloket je helpen bij het vinden van een baan. Maak daarnaast een account aan op Indeed en Young Capital of ga naar ene lokaal uitzendbureau.

Wil je liever werken en leren tegelijk?

Het Leerwerkloket kan jou informatie en advies geven over alles wat met werken en leren te maken heeft. Zoals omscholing, leerwerktrajecten en BBL-opleidingen (beroepsbegeleidende leerweg). Je kunt via deze site een afspraak maken met een adviseur van het Leerwerkloket.

Via deze link vind je alle leerbanen bij goedgekeurde leerbedrijven.

Zoek je een baan? En heb je een uitkering?

Kijk dan op de landelijke kwikstartpagina Werk. Hier vind je informatie over het zoeken naar werk met een Wajong-, Ziektewet-, Werkloosheidswet- of Participatiewetuitkering.

Het Doorstroompunt – aan de slag met jouw toekomst?!

Het Doorstroompunt biedt begeleiding en ondersteuning om jouw volgende stappen te zetten, of dat nu terug naar school is, de arbeidsmarkt opgaan, of een ander pad dat beter bij jou past. Kijk op onze website voor onze contactgegevens https://www.rmczuidwestfriesland.nl/   

 

 

Het Doorstroompunt – aan de slag met jouw toekomst!

Ben je tussen de 18 en 23 jaar en sta je op het punt de school te verlaten zonder een startkwalificatie? (Een startkwalificatie is een diploma op minimaal MBO 2, Havo of VWO niveau) Geen zorgen, wij zijn er voor jou. Het Doorstroompunt biedt begeleiding en ondersteuning om jouw volgende stappen te zetten, of dat nu terug naar school is, de arbeidsmarkt opgaan, of een ander pad dat beter bij jou past.

Soms loopt het leven niet zoals gepland, maar daarom zijn wij er juist. Als het even niet lukt, om welke reden dan ook, bieden we ook begeleiding naar zorg of kunnen we samen een plan op maat maken. Wij staan klaar om met jou mee te denken en je te ondersteunen.

Ons algemeen nummer is: 14 0515Emailadres: doorstroompunt@regiozwf.nl

Link naar de website: https://www.rmczuidwestfriesland.nl/  

Volg je een voltijdopleiding op MBO, HBO of universiteit? Dan kun je studiefinanciering aanvragen op de website van de
Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)

Zit je op het VMBO, havo ofvwo, dan kun je ook via DUO een tegemoetkoming scholieren aanvragen.

Ben je scholier of student, 18 jaar of ouder en door een beperking niet in staat om hetminimumloon te verdienen? Dan kun je misschien
een studietoeslag krijgen van de gemeente. Kijk hier voor meer informatie. 


OV kaart
Als student kun je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer van NS en ARRIVA. Je vindt hier alles over op de website van de
DUO

 

Jeugdhulp 

Zit je even niet zo lekker in je vel? Heb je last van nare gedachten of heb je behoefte om eens met iemand te praten over een bepaald onderwerp of over hoe je je voelt? 

Praat er over met je ouders, vrienden of iemand anders uit je omgeving. Ook kun je altijd contact opnemen met een praktijkondersteuner bij de huisarts, een jeugdarts van de GGD of het gebiedsteam van de gemeente https://sudwestfryslan.nl/onderwerp/gebiedsteam/

Zit je nog op school en heb je een luisterend oor nodig?
Je kunt altijd contact opnemen met de School Maatschappelijk Werker. Weet je niet wie dat is? Bekijk je intranet of vraag je mentor.
Die luistert naar je en kan je ook verder helpen met het zoeken naar de juiste hulp.

Zit je niet meer op school of ben je 18+?
Neem contact op met het gebiedsteam van Súdwest Fryslân. Via deze link kun je een e-mailadres en telefoonnummer vinden https://sudwestfryslan.nl/onderwerp/gebiedsteam/

Bespreek met je hulpverlener dat je 18 wordt. Sommige hulp stopt namelijk als je 18 wordt. Krijg je een PGB, neem dan een halfjaar voordat je 18 wordt contact op met het Gebiedsteam. Vanaf je 18e betaal je een Eigen Risico voor je GGZ-behandeling. In sommige gevallen kun je hiervoor een tegemoetkoming krijgen. Bespreek dit altijd met je hulpverlener.

Join US

Heb je het gevoel dat je de enige bent die geen plannen heeft in het weekend? Dat je iets moet verzinnen om erbij te horen?
Weet dan dat er meer jongeren zijn die dit herkennen. Bij 
Join Us Sneek helpen we je! Je gaat andere jongeren ontmoeten van jouw leeftijd (18 tot 25 jaar) en samen leuke dingen doen. Ook helpen we je sociaal sterker te worden. Deze groep wordt begeleid vanuit het jongerenwerk. Meer weten? https://www.stichtingsociaalcollectief.nl/home/jongerenwerk/join-us/


 

Deze twee verzekeringen zijn heel belangrijk:

Zorgverzekering

Die is verplicht vanaf je 18e. Tot je 18e kost de zorgverzekering niets. Vanaf de maand nadat je 18 bent geworden, moet je elke maand de premie betalen. Je kunt een zorgverzekering kiezen op:
www.zorgwijzer.nl

Let op: als je je zorgverzekering niet betaalt dan krijg je een boete. Als je 6 maanden achterstand hebt dan meldt je zorgverzekeraar je aan als wanbetaler bij het CAK. Je betaalt dan aan het CAK een premie die veel hoger dan de gewone zorgpremie.

Zorgtoeslag 

Een zorgverzekering kost veel geld. Misschien heb je recht op zorgtoeslag. Dit is een maandelijksebijdrage van de Belastingdienst. Hiermee kun je een deel van je zorgverzekering betalen. Kijk op
www.toeslagen.nl


Aansprakelijkheidsverzekering

Deze is niet verplicht, maar wel aan te raden. Want vanaf je 18e ben je zelf aansprakelijk voor de schade die je veroorzaakt. Je leest er alles over op de consumentenbond 

 

Bijna 18: wat moet ik regelen?

Als je 18 wordt, veranderen er wat zaken. Je bent dan namelijk voor de wet volwassen. Je mag ineens allerlei dingen die je eerder nog niet mocht. Zoals stemmen en een telefoonabonnement afsluiten. Ook moet je zelf dingen regelen. Zoals je zorgverzekering en de belastingaangifte.

Wat mag je dan doen? Wat moet je doen? En waar moet je op letten? In het toekomstplan staat een checklist die kan je helpen zodat je kunt afvinken wat je gedaan hebt en kunt zien wat je allemaal moet regelen.

Als je 18 jaar wordt, is er andere wetgeving van toepassing. Als je jeugdhulp krijgt, kan die organisatie je helpen bij het maken van dat toekomstplan. Jij kunt daarbij iedereen betrekken die voor jou belangrijk zijn.

In je plan geef je aan wat je dromen zijn, wat er nodig is om die te bereiken en wie jou hierbij kan helpen. Bij de uitvoering van het toekomstplan kan het Gebiedsteam helpen met vervolghulp als dat nodig is.

Maak een toekomstplan het liefst als je 16,5 jaar bent, dan is er nog voldoende tijd om alles goed te regelen.

Bekijk het toekomstplan met de checklist hier. 

Vanaf je 18e ben je voor de wet volwassen en je hebt dan meer rechten en plichten. Je moet nu zelf een aantal zaken regelen, die bijvoorbeeld jouw ouders eerder voor jou regelden.

Hieronder vind je de belangrijkste rechten en plichten. Ook lees je hoe je sommige zaken kunt regelen.

Vraag een DigiD aan
Je hebt vaak een Digid nodig om makkelijk en veilig zaken te regelen met de overheid. Zoals het aanvragen van studiefinanciering bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Of het regelen van zaken met je zorgverzekering.

DigiD staat voor Digitale Identiteit. Deze vraag je aan via digid.nl

Identificatieplicht
Iedereen vanaf 14 jaar heeft een identificatieplicht. Dit betekent dat je een geldig identiteitsbewijs moet laten zien als de politie daar om vraagt. Maar je hebt ook om andere redenen een identiteitsbewijs nodig. Bijvoorbeeld om naar het buitenland te reizen of om een uitkering aan te vragen.

Met een identiteitsbewijs laat je zien wie je bent. Dit kan met een paspoort, identiteitskaart en vaak ook met een rijbewijs. Wil je dit bewijs aanvragen of vernieuwen? Klik dan hier om een id kaart aan te vragen.

Je identiteitsbewijs is persoonlijk. Leen dit bewijs nooit aan iemand uit! Als je dit doet, ben je zelfs strafbaar. Ben je je identiteitsbewijs kwijt? Geef dit dan direct door aan de gemeente. Zo voorkom je dat je identiteitsbewijs wordt misbruikt. En kun je een nieuw identiteitsbewijs aanvragen.

Stemrecht:
In Nederland mag iedereen vanaf 18 jaar stemmen. Jij nu dus ook!
Door te stemmen heb je invloed op beslissingen die jouw toekomst bepalen. Dit kan tijdens verkiezingen. Er zijn verkiezingen voor de gemeenteraad, Provinciale Staten, het waterschap en de Tweede Kamer.

Heb je hulp nodig bij het bepalen op wie jij gaat stemmen? Vul dan een stemwijzer in. Deze vind je rond de verkiezingen op internet.  

Wil je meer informatie over verkiezingen? Bijvoorbeeld waar je precies voor stemt? Of wat je nodig hebt om te stemmen? Klik dan op deze link.

Orgaandonatie
Als je 18 wordt, kom je in het Donorregister. In dit register staat of jouw organen na je overlijden gebruikt mogen worden voor iemand anders. Organen zijn bijvoorbeeld een hart of een long.

Je beslist zelf of je donor wordt. Of je laat iemand anders na je overlijden beslissen of je donor wordt. Het is belangrijk om deze keuze in te vullen op www.donorregister.nl. Dan weet je familie of je donor wil worden. Of wie de beslissing na je overlijden mag maken.

Vul je geen keuze in? Dan wordt je automatisch ingeschreven als donor.

Juridische hulp
Heb je een vraag over rechten? Bijvoorbeeld problemen met je huurbaas? Of spijt van een contract dat je hebt getekend? dan kun je met je vraag terecht bij onze Sociaal Raadsvrouw Marjo Huisman. Zij geeft gratis juridisch advies, je kunt Marjo bereiken via 06-25717037 of mail naar m.huisman@socoswf.nl.

Ook kun je met je vraag terecht bij het Juridisch Loket in Leeuwarden. Deze hulp is gratis. klik hier voor de tijden van het inloopspreekuur, de contactgegevens en de werkwijze van het Juridisch Loket. Op deze website staan ook voorbeeldbrieven die je kunt gebruiken.

Naast deze lijst zijn er natuurlijk nog andere zaken die handig zijn om teweten, bijvoorbeeld over hoelang en hoeveel je mag werken of hoe jeaangifte van je inkomsten belasting moet doen. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Wil je een vraag stellen?

Neem gerust contact op met het gebiedsteam via https://sudwestfryslan.nl/onderwerp/gebiedsteam/. Ze denken graag met je mee.  Ook kun je contact opnemen met een van de jongerenwerkers Bij hun kun je altijd terecht met een vraag, een wens of een goed idee! Zij luisteren naar je en kunnen met je meedenken of je in contact brengen met de juiste mensen die jou verder kunnen helpen!

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Súdwest-Fryslân die te gebruiken is voor inwoners van Abbega, Allingawier, Arum, Blauwhuis, Boazum, Bolsward, Breezanddijk, Britswert, Burgwerd, Cornwerd, Dearsum, Dedgum, Easterein, Easterwierrum, Exmorra, Ferwoude, Folsgare, Gaast, Gaastmeer, Gauw, Goënga, Greonterp, Hartwerd, Heeg, It Heidenskip, Hemelum, Hichtum, Hidaard, Hieslum, Hindeloopen, Hinnaard, Hommerts, Idsegahuizum, Idzega, Iens, IJlst, Indijk, Itens, Jutrijp, Kimswerd, Kornwerderzand, Koudum, Koufurderrige, Kûbaard, Loënga, Lollum, Longerhouw, Lytsewierrum, Makkum, Molkwerum, Nijhuizum, Nijland, Offingawier, Oosthem, Oppenhuizen, Oudega, Parrega, Piaam, Pingjum, Poppenwier, Raerd, Reahûs, Rien, Sandfirden, Scharnegoutum, Schettens, Schraard, Sibrandabuorren, Smallebrugge, Sneek, Stavoren, Tersoal, Tirns, Tjalhuizum, Tjerkwerd, Uitwellingerga, Waaksens, Warns, Westhem, Witmarsum, Wiuwert, Wolsum, Wommels, Wons, Workum, Woudsend, Ypecolsga, Ysbrechtum, Zurich.