Sluis

Ik wil meer weten over een (eigen) woonruimte
Je wilt een eigen plek om te wonen. Daarom ben je op zoek naar een kamer, woning of opvang. Op de hoofdpagina van Kwikstart kun je veel informatie vinden over wonen en het vinden van woonruimte. Hier vind je ook een video met tips over het vinden van woonruimte.

Ik zoek een zelfstandige woonruimte
In een zelfstandige woonruimte deel je de voorzieningen niet en daarom is de huur vaak wat hoger. Een woning huur je bij een woningbouwvereniging of woningcorporatie. In de gemeente Sluis kun je terecht bij woongoed (woongoedzvl). Je kunt een woning ook particulier huren, bijvoorbeeld via een makelaar.

Ik zoek woonruimte waar ik hulp krijg
Als zelfstandig wonen voor jou niet haalbaar is en je hulp en ondersteuning nodig hebt zijn er mogelijkheden zoals beschermd wonen en begeleid wonen. Ben je 18 jaar of jonger of al bekend bij het team jeugd en gezin kun je contact opnemen met jeugd en gezin.

Ben je 18 jaar of ouder en nog nog niet bekend bij team jeugd en gezin kun je contact opnemen met Wmo.

 

Ik wil meer weten over geldzaken
Vanaf 18 jaar ben je volgens de wet financieel zelfstandig. Dat is vaak een grote verandering en verantwoordelijkheid. Het is logisch dat je niet direct alles weet. Op de hoofdpagina van Kwikstart vind je veel informatie en tips over geldzaken. Kijk ook eens op www.startpuntgeldzaken.nl/sluis/ voor allerlei stappenplannen en tips om je geldzaken op orde te krijgen.

Ik heb vragen over inkomen
Heb je niet genoeg geld om rond te komen? Dan kom je misschien in aanmerking voor een bijstandsuitkering of voor andere financiële regelingen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Werk en inkomen of uwv.

Als je geldzorgen en/of schulden hebt
Als je er financieel niet uit komt en je schulden hebt is het belangrijk om zo snel mogelijk aan de bel te trekken. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe beter. Het schuldhulpverlening team gemeente Sluis denkt met jou mee en helpt je door te zoeken naar passende oplossingen.

Ik zoek informatie over werk
Op de hoofdpagina van Kwikstart vind je veel informatie over (het vinden van) werk. Ben je op zoek naar een baan of heb je hulp nodig bij het vinden van een baan? Kijk dan eens op de website van het (UWV).

Ik heb een arbeidsbeperking
Heb jij een arbeidsbeperking? Neem dan contact op met Werk en inkomen. De klantmanagers helpen jongeren tot 27 jaar die nog geen startkwalificatie hebben. Een startkwalificatie is een diploma havo, vwo of mbo-2 niveau. 

Vrijwilligerswerk
Er zijn veel vrijwilligers in de gemeente Sluis. Ben je opzoek naar vrijwilligerswerk neem dan eens een kijkje op de website vrijwilligerswerk gemeente Sluis om te kijken wat jij kunt betekenen. 

Werkservicepunt Zeeuws-Vlaanderen
Het WerkServicePunt Zeeuws-Vlaanderen is het startpunt op de Zeeuws-Vlaamse arbeidsmarkt. Zowel voor werkgevers die op zoek zijn naar geschikte medewerkers als voor werkzoekenden die toe zijn aan een (nieuwe) uitdaging.

Het WerkServicePunt Zeeuws-Vlaanderen vormt met nadruk het begin. Hier worden contacten gelegd, mogelijkheden op de arbeidsmarkt verstrekt, mensen of vacatures voorgesteld en eventuele subsidiemogelijkheden aangeboden.

Het is aan u om van deze contacten een succes te maken. Werkgevers en werknemers maken het immers samen. 

Ik wil meer weten over school
Je bent tot je 16e levensjaar leerplichtig. Ben je tussen de 16 en 17 jaar en heb je nog geen startkwalificatie? Dan ben je kwalificatie plichtig. Zoals je kunt zien in de Kwikstart video over leren, zijn er heel veel manieren om een diploma te halen. Meer informatie over het RBL vind je hier

Ik zoek een MBO-opleiding
Voor mbo-opleidingen per provincie kun je terecht op www.kiesmbo.nl

Ik zoek een HBO-opleiding
Voor hbo-opleidingen per provincie kun je terecht op Onderwijsinstellingen - Studiekeuze123 - Studiekeuze123

Ik zoek een wetenschappelijke studie
Voor universitaire opleidingen per provincie kun je terecht op Onderwijsinstellingen - Studiekeuze123 - Studiekeuze123

Ik zoek een opleiding met baangarantie
Kijk eens op www.kansrijkberoep.nl of op de website van het UWV

Vervoer
Voor het reizen met het openbaarvervoer heb je en ov-chipkaart  nodig. 
Voor het reizen met de veerboot Breskens-Vlissingen kun je een B-tag nodig.

 

Ik wil meer weten over gezondheid en hulp
Op de hoofdpagina van Kwikstart vind je veel informatie over gezondheid.

 

1NUL1

1NUL1 is de nieuwe naam van het team van preventiewerkers dat jongeren met een riskante leefstijl op het gebied van alcohol, drugs, internetten, gamen en gokken informeert en adviseert. Zij doen dit op een outreachende manier. Dit betekent dat zij te vinden zijn waar de jongeren zijn: op straat, tijdens het uitgaan, op festivals, op school, in jongerencentra en ook online!

Ook weet de crew van 1NUL1 welke psychische problemen veel voorkomen bij specifieke groepen in specifieke regio’s. Met informatie en voorlichting ondersteunen ze kinderen, jongeren, ouderen en volwassenen die een verhoogd risico lopen op psychische klachten of een verslaving.

Neem eens een kijkje op hun facebookpagina 1NUL1

 

Ik wil meer weten over verzekeringen
Wanneer je 18 jaar bent zul je ook een aantal verzekeringen moeten afsluiten. Eén van die verzekeringen is de zorgverzekering. Meer informatie hierover vind je op de hoofdpagina van Kwikstart

Ik heb een laag inkomen 
Wanneer je een laag inkomen hebt (maximaal 130% van de bijstandsnorm en weinig eigen geld) kom je in aanmerking voor de Gemeentepolis

 

 

Als je 18 wordt veranderen er een aantal zaken. Volgens de wet ben je nu volwassen. Dit betekent dat je in veel gevallen zelf verantwoordelijk bent voor de keuzes die je maakt en daarbij heb je te maken met andere wet- en regelgeving. Op de hoofdpagina van Kwikstart vind je veel informatie. Kijk ook eens naar de checklist van de Rijksoverheid.

Als je 18 jaar wordt heb je ook een aantal rechten en plichten. Meer informatie over bijvoorbeeld het aanvragen van een DigiD, inschrijven bij de gemeente en de Belastingdienst vind je op de hoofdpagina van Kwikstart.

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Sluis die te gebruiken is voor inwoners van Aardenburg, Biervliet, Breskens, Cadzand, Eede, Groede, Hoofdplaat, IJzendijke, Nieuwvliet, Oostburg, Retranchement, Schoondijke, Sint Kruis, Sluis, Waterlandkerkje, Zuidzande.