OostGelre

Algemeen
Je zoekt een eigen plek om te wonen, bijvoorbeeld een kamer, woning of een andere vorm van opvang. Bekijk eens de video op de hoofdpagina van Kwikstart met handige tips over het vinden van woonruimte.

Het kan lastig zijn om snel een geschikte woonruimte te vinden. Het is slim om je snel in te schrijven bij een studentenhuisvesting, woningbouwvereniging of anti-kraak organisatie.

 

Bereid je goed voor! Maak een overzicht van inkomsten en uitgaven die je verwacht.
Als je op jezelf gaat wonen, heb je te maken met allerlei vaste uitgaven: de huur, boodschappen, de energierekening. Maar je moet ook je verzekeringen en de gemeentelijke heffingen betalen. Weet wat op je afkomt. Maak je inkomsten en kosten voor jezelf inzichtelijk. Wat blijft er dan van je geld over? Door dit vooraf te doen voorkom je teleurstellingen achteraf.

Bij het Nibud lees je over welke kosten je kunt verwachten. Denk aan huur, internet, gas, water, elektriciteit, gemeentelijke heffingen en zorgverzekeringen.

Naast de nodige uitgaven die je hebt, kan het zijn dat je ook recht hebt op toeslagen. Via de Belastingdienst onderzoek je of je mogelijk recht hebt op toeslagen.

 

Huren

Hoe schrijf ik me in voor een sociale huurwoning?
Inschrijven voor een sociale huurwoning kan via thuisindeachterhoek.nl. Inschrijven kan vanaf 18 jaar. Er geldt in de meeste gevallen een wachttijd voor een sociale huurwoning. Daarom kun je je het beste meteen inschrijven als je 18 wordt. Ook als je nog geen sociale huurwoning nodig hebt of eerst in een andere stad gaat studeren. Zo bouw je alvast je wachttijd op en kun je sneller in aanmerking komen.

 

Lokale woningbouwverenigingen

In de gemeente Oost Gelre is het NIET mogelijk een urgentieverklaring te krijgen.

 

Kom ik in aanmerking voor beschermd wonen?
Beschermd wonen is bedoeld voor mensen met psychische en/of psychosociale problemen, die op dit moment niet zelfstandig kunnen wonen. Een aanvraag voor Beschermd wonen kun je doen bij de centrumgemeente Doetinchem

 

Waar kan ik terecht als ik dak- of thuisloos ben? Of dat dreig te worden?

Je kunt je melden bij het Sociaal Team, Stichting Jongerenopvang Doetinchem (SJOD) of Iriszorg. SJOD en Iriszorg bieden opvang en begeleiding.

Volgens de wet ben je vanaf 18 jaar financieel zelfstandig en regel je daarom je eigen geldzaken. Je moet zelf zorgen voor inkomen en betaalt zelf je eigen rekeningen. Dat is niet altijd makkelijk. Het is belangrijk om hulp te vragen als je niet uitkomt met je geld. Op Nibud kan je veel informatie vinden over geldzaken.

 

Ik wil graag hulp bij mijn geldzaken

Zelf je geldzaken regelen kan lastig zijn. Praat ook eens met je ouders, familie of vrienden over geldzaken en vraag gerust om hulp. Of lees hieronder hoe je hulp kan vragen.

 

Ik moet een lastig formulier invullen
Vind je bepaalde post ingewikkeld of moet je iets aanvragen bij de gemeente? Heb je moeite met je administratie, heb je vragen over geld of wil je geholpen worden bij het aanvragen van je DigiD of toeslagen?

 

Wat kan je doen als je schulden hebt?
Bespreek je problemen met jouw ouders, familie of vrienden. Maak je post en mails altijd open. Maak een (digitale) map voor belangrijke post, zoals rekeningen, huur of hypotheek en verzekering. Bewaar belangrijke post 5 jaar. Kijk naar je budget: wat zijn je inkomsten en uitgaven en waar kan je geld op besparen?

Iedereen kan in de schulden terechtkomen. Je ziet het niet altijd aankomen. En soms juist wel. Een schuld is niks om je voor te schamen. Toch zorgt die schaamte er vaak voor dat je er niks over durft te zeggen. Of dat je geen hulp durft te zoeken. Maar daarmee verdwijnt de schuld niet. Sterker nog: die groeit alleen maar. Net als je problemen.

Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Medewerkers van het Sociaal Team staan voor je klaar. Je kunt ze bellen via (0544) 39 36 16. Ze luisteren, helpen je op weg en kunnen je doorverwijzen naar schuldhulpverlenende instanties. Een telefoontje is zo gedaan en je belt nooit voor niks. Hulp is er voor iedereen.

Binnen de gemeente Oost Gelre is er uitgebreide ondersteuning op het gebied van schuldhulp. Dit kan via vrijwilligers Schuldhulp op Maat. Wanneer de situatie daarom vraagt, kan je ook doorverwezen worden naar professionele schuldhulp bij de Stadsbank Oost Nederland. Stadsbank Oost-Nederland 

  • Budgetbeheerrekening
  • Budget Zorg
  • Schulden oplossen
  • Beschermingsbewind
  • Persoonlijke lening
  • WSNP

 

Iedereen kan meedoen!

ZEG Achterhoek
Kijk eens op de website van ZEG voor invulling van je vrije tijd, door middel van werk, leren of door gewoon iets te doen. ZEG Achterhoek | ZEG . Mogelijk kan ZEG je hierin op weg helpen.

 

Bijzondere bijstand
Wij snappen dat zorgen over geld heel vervelend zijn. Maak je door bijzondere omstandigheden extra noodzakelijke kosten? Maar heb je niet genoeg inkomen of spaargeld om deze te betalen? Denk bijvoorbeeld aan de kosten van een bewindvoerder of de eigen bijdrage rechtsbijstand. Worden deze kosten ook niet door een andere organisatie vergoed?

Neem dan contact op met het Sociaal Team om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Misschien heb je wel recht op bijzondere bijstand. Fijnder Werkleerbedrijf Oost Achterhoek zal kijken of je hiervoor in aanmerking komt. Wanneer je al bij Fijnder bekend bent, kan je rechtstreeks met je contactpersoon van Fijnder contact opnemen.

 

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) voor studenten en scholieren

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) voor studenten en scholieren verstrekt studiefinanciering, erkent diploma's en organiseert examens. Op deze kwikstartpagina vind je meer informatie.

 

Individuele studietoeslag
Ben je student, maar kun je door een beperking naast je studie niet bijverdienen? Vaak kun je dan een individuele studietoeslag aanvragen.

De individuele studietoeslag is bedoeld om jou te ondersteunen bij het volgen van een studie. De regeling is bedoeld om je te stimuleren toch de stap te zetten om naar school te gaan of een studie te (blijven) volgen. Neem contact op met het Sociaal Team om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Misschien heb je wel recht op de individuele studietoeslag? Fijnder zal kijken of je hiervoor in aanmerking komt.

 

Volwassenfonds sport en cultuur

Ben jij 18 jaar of ouder? En blijft er geen geld over om mee te doen aan activiteiten als zwemles, muziekles, fitness, voetbal, theater- of dansles? Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur zorgt ervoor dat het lesgeld en/of materialen (deels) worden betaald voor volwassenen die leven met een inkomen rond het bestaansminimum. Vragen? Neem contact op met het Sociaal Team van de gemeente Oost Gelre.

Werk zoeken

Zoek je werk of een bijbaantje? Kijk vooral op de hoofdpagina van Kwikstart (https://www.kwikstart.nl/werk/werk-vinden-en-solliciteren/) voor tips, tricks en links naar sites.

Loopbaanplein Graafschap College 

Het Graafschap College heeft als doel studenten zodanig te begeleiden en te ondersteunen dat zij met een diploma het Graafschap College verlaten. Als het nodig is, begeleiden ze jou dus tot en met je eerste baan. Je kunt bij het Loopbaanplein terecht met vragen op het gebied van je loopbaan, scholing en interne en externe begeleiding.

 

Je gaat naar school, bent net gestopt of bent je baan kwijtgeraakt en zoekt een werkervaringsplek, vervolgopleiding, dagbesteding of werk.

Fijnder helpt je te vinden wat bij jou past. Hoe Fijnder je helpt, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Om je een idee te geven in welke situaties ze kunnen helpen, hieronder een aantal voorbeelden.

 

Voorbeelden

  • Je gaat naar het voortgezet speciaal onderwijs of praktijkonderwijs of bent gestopt.
  • Je volgt een opleiding en loopt vast of wilt stoppen.
  • Je hebt geen uitkering of consulent bij Fijnder, maar wilt wel hulp en advies.

 

Je gaat naar het voortgezet speciaal onderwijs of praktijkonderwijs of bent gestopt

De consulenten van Fijnder hebben regelmatig contact met het voortgezet speciaal onderwijs en de praktijkonderwijsscholen in de gemeente Oost Gelre, Berkelland en Winterswijk.

Zit je op één van deze scholen? Dan maakt een consulent van Fijnder samen met jou en je begeleider vanuit school (en soms ook met je ouders of hulpverleners als je dat prettig vindt) een plan voor als je je school hebt afgerond. Dat plan maken ze in je laatste schooljaar. Zo kun je alvast kennismaken met jouw consulent terwijl je nog op school zit.

Het plan dat je samen maakt, is ervoor om te zorgen dat de overgang van school naar je vervolgstap zo fijn mogelijk verloopt. Die vervolgstap is voor iedereen anders. Misschien wil je wel bij je stagebedrijf blijven werken, maar heb je daar nog hulp bij nodig. Of zoek je een vorm van dagbesteding voor na het afronden van je school omdat je (nog) niet betaald aan het werk kan.

Woon je wel in de gemeente Oost Gelre, Berkelland of Winterswijk? Maar ga je naar een voortgezet speciaal onderwijs of praktijkonderwijs school in een andere gemeente en rond je binnenkort je school af? Neem dan contact op met Fijnder en mail: JouwUnit@fijnder.nl.

 

Je volgt een opleiding en loopt vast of wilt stoppen

Je bent begonnen aan een opleiding en je loopt vast. Bijvoorbeeld omdat je het lastig vindt om je de theorie eigen te maken, het contact met je klasgenoten stroef verloopt of omdat je nog moeite hebt met de Nederlandse taal. Het liefst wil je stoppen, maar wat ga je dan doen? Met die vraag kan Fijnder je helpen.

Samen met een consulent ga je in gesprek en maak je een plan. Misschien kan er in overleg met school een passende oplossing voor je worden gevonden om toch verder te gaan met je opleiding. Mocht dit helaas niet lukken, dan kunnen ze je helpen naar een opleiding die wél bij je past of aan een passende baan.

 

Je hebt geen uitkering of consulent bij Fijnder, maar wilt wel hulp en advies

Loop je vast in situaties op je werk? Of zit je op dit moment zonder baan of studie? Vraag je je af wat je met je toekomst wilt en kunt en of een hulpverleningsinstantie je kan helpen?

Wij denken graag met je mee om te kijken welke mogelijkheden er voor je zijn en kunnen je adviezen geven. Benieuwd of Fijnder jou ook kan helpen? Je mag altijd een afspraak bij ons maken om te informeren naar de mogelijkheden voor jou. 

 

Hulp of advies nodig? Fijnder helpt.

Neem contact met ons op en mail: JouwUnit@fijnder.nl

 

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk kan jou en de mensen waar je het voor doet een goed gevoel geven. Op de site Samen In Oost Gelre staan regelmatig vragen voor vrijwillige inzet.

 

Wil jij later een leuke baan en een goed inkomen? Dan is het belangrijk dat je een diploma haalt waarmee je straks op de arbeidsmarkt aan de slag kunt. Dit heet een ‘startkwalificatie’. Met een startkwalificatie heb je meer kans op werk dat goed bij jou past.

 

Wat is een startkwalificatie?

Een startkwalificatie is:

  • een Havo-diploma
  • een VWO-diploma
  • een MBO-diploma op niveau 2 of hoger

Je hebt dus geen startkwalificatie als je een VMBO-diploma of MBO niveau 1 diploma hebt.

 

Waarom is een startkwalificatie zo belangrijk?

Met een startkwalificatie heb je meer kans op een baan. Een startkwalificatie is voor werkgevers een indicatie dat je goed bent opgeleid. Je loopt minder risico om werkloos te worden en je wordt minder snel ontslagen. Bovendien vind je gemakkelijker werk dat bij je past. En je krijgt een beter salaris dan zonder startkwalificatie. Een startkwalificatie is dus heel belangrijk voor je toekomst!

 

Tot welke leeftijd moet ik naar school?

Hoe lang je naar school moet, staat in de Leerplichtwet: Alle jongeren moeten in ieder geval tot hun 16e jaar naar school. Dat heet de leerplicht. Heb je op je 16e nog geen startkwalificatie? Dan moet je verder leren. Je hebt dan nog 2 jaar een kwalificatieplicht. Je moet dus tot je 18e naar school om een startkwalificatie te halen.

Haal je eerder, bijvoorbeeld op je 17e, een startkwalificatie? Dan mag je gaan werken.

Heb je op je 18e nog geen startkwalificatie? Dan is het verstandig om door te leren totdat je de startkwalificatie hebt. Dat is niet verplicht, maar je vergroot daarmee je toekomstmogelijkheden (zie: ‘Waarom is een startkwalificatie zo belangrijk?’).

 

Wanneer mag ik wel en niet verzuimen?

  • Er kan een geldige reden zijn om niet naar school te gaan. Dit heet geoorloofd verzuim. Bijvoorbeeld: je bent ziek of je hebt toestemming van de school om naar een begrafenis of bruiloft te gaan.
  • Is er geen geldige reden voor je verzuim? Dan heet dit ongeoorloofd verzuim of spijbelen. Vaak heeft dit een oorzaak. Er zijn bijvoorbeeld problemen thuis, je voelt je niet prettig in de klas, je hebt leerproblemen of er zijn andere oorzaken waardoor het naar school gaan moeilijk is. Bij ongeoorloofd verzuim onderneemt de school altijd actie (zie: Wat gebeurt er als ik veel spijbel?).
  • Ben je niet ingeschreven bij een school (en ben je jonger dan 18 jaar)? Dan heet dat absoluut verzuim. Absoluut verzuim is strafbaar (zie: Tot welke leeftijd moet ik naar school?). De Leerplichtambtenaar wordt ingeschakeld. Die kan hulp inschakelen of een strafmaatregel nemen (zie: Wat gebeurt er als ik veel spijbel?).

 

Wat gebeurt er als ik veel spijbel?

  • Als je spijbelt, wordt school er niet leuker op. Je gaat achterlopen, je mist de uitleg van de leraar en je moet de lesstof later weer inhalen. Hierdoor haal je ook vaak lagere cijfers. Je komt onder druk te staan en gaat daardoor misschien nog meer spijbelen.
  • Ben je vaak afwezig? Dan nodigt de school jou met je ouders uit voor een gesprek. De oorzaken van je verzuim worden besproken. Er worden afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat je verzuim stopt. Je krijgt bijvoorbeeld extra ondersteuning, hulp of hulp.
  • Helpen de afspraken niet en blijf je spijbelen? Dan neemt een Leerplichtambtenaar contact op met jou en je ouders. Hij of zij zoekt samen met jou en je ouders oplossingen om het verzuim te stoppen. Jij en/of je ouders krijgen bijvoorbeeld hulp om problemen op te lossen. De Leerplichtambtenaar kan ook strafmaatregelen nemen. Je krijgt bijvoorbeeld een halt-interventie bij Stichting HALT. In het ergste geval wordt er een proces verbaal opgemaakt.

 

Ik heb problemen met naar school gaan (verzuim) of ben van school gegaan zonder diploma (vroegtijdig schoolverlater):

Soms zijn er problemen of gebeurtenissen waardoor het op school niet lekker gaat. Je blijft meer weg van school. Dit wordt verzuim genoemd. Ook dan komt de Leerplichtambtenaar of RMC-consulent (deze functie is vernoemd naar de RMC wetgeving) (bij leerlingen van 18 jaar en ouder) in actie. De Leerplichtambtenaar of RMC-consulent helpt jongeren tot 27 jaar om oplossingen te vinden, zodat je je school afmaakt en een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt behaalt.

De Leerplichtambtenaar of RMC-consulent neemt dan contact met jou en je ouders op. Zij gaan met jullie in gesprek over hoe het komt dat je zoveel verzuimt of niet meer naar school gaat. Samen maken jullie een plan voor een oplossing. Misschien wil je liever een opleiding doen waarbij werken en leren is gecombineerd? Of misschien heb je hulp nodig om bepaalde problemen op te lossen? De Leerplichtambtenaar of RMC-consulent helpt je om een passende weg te vinden die jou een startkwalificatie oplevert. Natuurlijk moet je je daarvoor zelf inspannen. Maar zij kunnen jou daarbij ondersteunen. Als je nog geen 18 jaar bent en niet meewerkt aan de oplossing, kan de Leerplichtambtenaar strafmaatregelen nemen. De leerplichtambtenaar en RMC-Consulent werken samen onder LerenWerkt.

 

Welke opleiding past het beste bij mij?

Mentoren en decanen vanuit het Voortgezet Onderwijs helpen studenten met het maken van de juiste studie- en beroepskeuze. Soms merken jongeren tijdens het eerste jaar op het MBO/HBO/WO dat ze niet in de juiste opleiding zitten. Binnen het MBO zijn diverse loopbaantrajecten om uit te zoeken welke opleiding of werk passend is.

LerenWerkt kan ook hulp bieden. De Leerplichtambtenaren en RMC-consulenten helpen bij het maken van de juiste studie- en beroepskeuze.

 

Je gaat naar school, bent net gestopt of bent je baan kwijtgeraakt en zoekt een werkervaringsplek, vervolgopleiding, dagbesteding of werk.

Fijnder helpt je te vinden wat bij jou past. Hoe Fijnder je helpt, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Om je een idee te geven in welke situaties ze kunnen helpen, hieronder een aantal voorbeelden.

Voorbeelden

  • Je gaat naar het voortgezet speciaal onderwijs of praktijkonderwijs of bent gestopt.
  • Je volgt een opleiding en loopt vast of wilt stoppen.
  • Je hebt geen uitkering of consulent bij Fijnder, maar wilt wel hulp en advies.

 

Je gaat naar het voortgezet speciaal onderwijs of praktijkonderwijs of bent gestopt

De consulenten van Fijnder hebben regelmatig contact met het voortgezet speciaal onderwijs en de praktijkonderwijsscholen in de gemeente Oost Gelre, Berkelland en Winterswijk.

Zit je op één van deze scholen? Dan maakt een consulent van Fijnder samen met jou en je begeleider vanuit school (en soms ook met je ouders of hulpverleners als je dat prettig vindt) een plan voor als je je school hebt afgerond. Dat plan maken ze in je laatste schooljaar. Zo kun je alvast kennismaken met jouw consulent terwijl je nog op school zit.

Het plan dat je samen maakt, is ervoor om te zorgen dat de overgang van school naar je vervolgstap zo fijn mogelijk verloopt. Die vervolgstap is voor iedereen anders. Misschien wil je wel bij je stagebedrijf blijven werken, maar heb je daar nog hulp bij nodig. Of zoek je een vorm van dagbesteding voor na het afronden van je school omdat je (nog) niet betaald aan het werk kan.

Woon je wel in de gemeente Oost Gelre, Berkelland of Winterswijk? Maar ga je naar een voortgezet speciaal onderwijs of praktijkonderwijs school in een andere gemeente en rond je binnenkort je school af? Neem dan contact op met Fijnder en mail: JouwUnit@fijnder.nl.

 

Je volgt een opleiding en loopt vast of wilt stoppen

Je bent begonnen aan een opleiding en je loopt vast. Bijvoorbeeld omdat je het lastig vindt om je de theorie eigen te maken, het contact met je klasgenoten stroef verloopt of omdat je nog moeite hebt met de Nederlandse taal. Het liefst wil je stoppen, maar wat ga je dan doen? Met die vraag kan Fijnder je helpen.

Samen met een consulent ga je in gesprek en maak je een plan. Misschien kan er in overleg met school een passende oplossing voor je worden gevonden om toch verder te gaan met je opleiding. Mocht dit helaas niet lukken, dan kunnen ze je helpen naar een opleiding die wél bij je past of aan een passende baan.

 

Je hebt geen uitkering of consulent bij Fijnder, maar wilt wel hulp en advies

Loop je vast in situaties op je werk? Of zit je op dit moment zonder baan of studie? Vraag je je af wat je met je toekomst wilt en kunt en of een hulpverleningsinstantie je kan helpen?

Wij denken graag met je mee om te kijken welke mogelijkheden er voor je zijn en kunnen je adviezen geven. Benieuwd of Fijnder jou ook kan helpen? Je mag altijd een afspraak bij ons maken om te informeren naar de mogelijkheden voor jou. 

 

Hulp of advies nodig? Fijnder helpt.

Neem contact met ons op en mail: JouwUnit@fijnder.nl

Ondersteuningsteam Oost Achterhoek – Voor vragen over opvoeden of opgroeien

Ondersteuningsteam Oost Achterhoek is er voor kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar en hun ouders of verzorgers. Woon je in de gemeente Oost Gelre, Aalten of Winterswijk? Dan kun jij bij hen terecht. Ook iemand anders kan om hulp of advies vragen. Maar dat kan alleen met toestemming van beide ouders en/of de jongere zelf. De hulp van Ondersteuningsteam Oost Achterhoek is vrijwillig en er is geen verwijzing nodig van de huisarts.

Hoe werkt het Ondersteuningsteam?

Na aanmelding neemt het Ondersteuningsteam binnen 5 werkdagen contact op met jou. Ze plannen een eerste gesprek (op het gemeentehuis), voor vraagverheldering. Kunnen ze de vraag niet direct beantwoorden? Dan plannen ze een afspraak. Thuis of in de buurt.

Iedereen krijgt een vast contactpersoon. Tijdens het bezoek kijk je samen naar de vragen. Soms kan iemand met een advies, informatie of lichte opvoedingsondersteuning zelf weer verder. Zo nodig onderzoeken ze of er familieleden, buren of vrienden zijn die hulp kunnen bieden.
Is dat niet voldoende? Dan kijken ze welke organisatie passende ondersteuning kan bieden. Hiervoor maken jullie samen een plan van aanpak.
Is er specialistische jeugdzorg nodig? Dan kijkt een jeugdconsulent van de gemeente mee.

De contactpersoon van het Ondersteuningsteam blijft betrokken tot de vraag voldoende beantwoord is. Is er later een nieuwe vraag? Dan proberen ze dezelfde contactpersoon in te zetten.

 

Sociaal Team

Het Sociaal Team is er voor álle inwoners van Oost Gelre. Je kunt bij het Sociaal Team terecht met alle vragen waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt. Bijvoorbeeld over zorg, gezondheid, geld, meedoen, wonen, vrijwilligerswerk, mantelzorg, opvoeden of gezin.

Je krijgt binnen 2 werkdagen een reactie.

Inloopspreekuur
Groenlo: elke dinsdagochtend van 9.30 – 11.30 uur, bij het Vincentiushuis (Ruurloseweg 13b).
Lichtenvoorde: elke donderdagochtend van 9.30 – 11.30 uur, bij Den Diek (Dijkstraat 30).

Woon je in Mariënvelde?

Dan kun je bij de zorgcorporatie Mariënvelde terecht via zorgbmv@marvisie.nl of 06 – 10 01 75 70.

 

Jongerenwerk

Soms is het fijn om te praten met iemand zonder autoriteit en vanuit gelijkwaardigheid. Die met je meedenkt voordat de problemen al te groot hoeven te worden en je tips en advies geeft! Dan kun je bij het Jongerenwerk terecht.

Heb je ideeën voor toffe activiteiten en wil je meehelpen met het organiseren hiervan? Het jongerenwerk is dan de plek voor jou! Bel, app of stuur een DM via Instagram (klik op de naam voor hun Instagram account)!

 

Mazzel Jongerenwerk 

Marco: 06 – 25 41 62 43

Talie: 06 – 10 91 02 60

 

Ambulant Jongerenwerk 

Xavier: 06 – 38 60 31 03

 

Huiskamer Marianum

De huiskamer is een gezellige plek in het Marianum waar jij als leerling terecht kunt om bijvoorbeeld even een kop koffie te komen halen of huiswerk te maken. Je bent ook welkom om even na te kletsen, een spelletje te spelen of om een vraag te stellen aan één van de huiskamercoaches. Heb je een leuk idee? Of zoek je informatie over een bepaald onderwerp? Wees welkom!

Lichtenvoorde onderbouw

  • Maandag van 12:00 – 16:00 uur – inloop
  • Dinsdag van 12:00 – 16:00 uur – inloop
  • Woensdag van 14:00 – 17:00 uur – activiteit
  • Donderdag van 12:00 – 16:00 uur – inloop

Lichtenvoorde bovenbouw

  • Maandag van 12:00 – 16:00 uur – inloop
  • Donderdag van 12:00 – 16:00 uur – inloop

Groenlo

  • Maandag van 12:00 – 16:00 uur – inloop
  • Dinsdag van 12:00 – 16:00 uur – inloop
  • Woensdag van 14:00 – 17:00 uur – activiteit

 

Vragen over seksualiteit of SOA’s
Ben je bang dat je een SOA hebt en wil je dit laten checken? Neem dan contact op met GGD Noord- en Oost Gelderland (telefonisch bereikbaar ma t/m vr tussen 8.30 en 10.30, 088 44 333 44) of kijk op de website van de GGD voor meer informatie over SOA's.

 

Huiselijk geweld
Heb je te maken met huiselijk geweld of ken je iemand die hiermee te maken heeft en maak je je zorgen? Je kunt terecht bij Veilig Thuis of bel gratis 0800-2000.

 

Ik denk aan zelfmoord
Neem in dit geval contact op met Suïcide Preventie 113. Je kan via de website chatten of bellen met 0800-0113. Zowel de chat als de telefoon zijn 24 uur per dag bereikbaar. Het is heel belangrijk om je gedachten bespreekbaar te maken, twijfel niet om contact op te nemen!

 

Maatjesproject Humanitas Tandem

Iedereen kan zich eenzaam voelen, ongeacht z'n levensverhaal of leefomstandigheden. De stap om weer onder de mensen te komen, is dan vaak gemakkelijker te nemen als je met z'n tweeën bent. Met een 'maatje' van Humanitas Tandem bijvoorbeeld.

Jouw maatje heeft een luisterend oor voor wat je bezighoudt. Samen bedenken jullie leuke activiteiten om te gaan doen. Wandelen, tuinieren, hardlopen, een bezoek aan een museum of een gezellig kopje koffie op een terrasje; het kan van alles zijn. Ongeveer een jaar lang stelt je maatje alles in het werk om jou het plezier en zelfvertrouwen te geven dat je nodig hebt om zelf nieuwe contacten te leggen en te onderhouden.

 

Lifecoach

Ken je dat … dat het niet helemaal lekker loopt? Op school, op je werk of gewoon thuis? Komt dat misschien wel door andere problemen? Misschien kan een lifecoach jou verder helpen.

Check de hoofdpagina van Kwikstart voor meer informatie over verzekeren. Hier staat onder andere informatie over een woonverzekering, reisverzekering en zorgverzekering.

 

Ik heb een zorgverzekering nodig

In Nederland moet je een basiszorgverzekering hebben. Vanaf je 18e moet je die zelf afsluiten. Wil je je extra verzekeren? Dat kan met een aanvullende zorgverzekering.

Collectieve zorgverzekering
Heb je een laag inkomen en hoge zorgkosten? Misschien kun je gebruik maken van de collectieve zorgverzekering. Meer informatie over de gemeentepolis lees je hier. Op deze website vind je onder andere de digitale keuzehulp. De digitale keuzehulp helpt je bij het kiezen van de gemeentepolis die het beste bij jou past. Heb je recht op de gemeentepolis en wil je overstappen? Dan kan dat voor 1 januari van het nieuwe jaar.

 

Zorgtoeslag

Een zorgverzekering is niet goedkoop. Daarom is er zorgtoeslag. Kijk op hier of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag.

 

Een inboedelverzekering: niet verplicht, maar wel handig!

Je inboedel is alles wat in je huis of kamer staat en wat je meeneemt als je gaat verhuizen. Dus je meubels en je persoonlijke spullen. Alles wat vastzit in je huis hoort niet bij je inboedel. Een inboedelverzekering vergoedt de schade aan je inboedel door bijvoorbeeld brand, diefstal, waterschade en blikseminslag.

 

Uitvaartverzekering: niet verplicht, maar wel handig!

Na het bereiken van de leeftijd van 18 jaar ben je niet langer gratis meeverzekerd op de verzekeringspolis van uw ouders. Het is op dat moment van belang om zelf een uitvaartverzekering af te sluiten, of eenzelfde verzekering als die van uw ouders over te nemen.

Als je 18 jaar wordt, veranderen er een aantal zaken. Volgens de wet ben je nu volwassen. Dit betekent dat je in veel gevallen zelf verantwoordelijk bent voor de keuzes die je maakt. Je moet veel dingen nu zelf regelen en dat kan best even zoeken zijn. Hierover vind je veel informatie op de hoofdpagina van Kwikstart.

 

Vind je het fijn dat je ouders/verzorgers nog mee kunnen kijken op je betaalrekening? Via de bank kun je een machtiging regelen. 

  • Machtiging bankrekening - 18 jaar - SNS Bank
  • Wat moet je regelen als je kind 18 wordt - Rabobank
  • Machtigen - 18 jaar - ING
  • Je wordt 18 - ABN AMRO
  • Je ouders machtigen op je bankrekening - RegioBank

Stemrecht en nu?

Vanaf je 18e verjaardag heb je stemrecht. Dit betekent dat je mag gaan stemmen bij verkiezingen zoals voor de Gemeenteraad (lokale overheid) en Tweede Kamer (landelijke overheid). Rondom de verkiezingen kun je online gebruik maken van stemwijzers die jou kunnen helpen in een keuze voor een politieke partij.

 

Ik wil zaken regelen met de overheid

Om online zaken te regelen met de overheid heb je een DigiD nodig. Deze kun je zelf aanvragen via DigiD. Een DigiD gebruik je bijvoorbeeld om zaken met de Belastingdienst, zorgverzekering of opleiding te regelen.

 

Juridisch loket

Gratis juridisch advies | Het Juridisch Loket

  • Enschede (ma 14.00-16.00, woe 9.00-11.00)
  • Zutphen (Warnsveld) (do 9.00-11.00)
  • Almelo (do 14.00-16.00)
  • Arnhem (di en vr 9.00-11.00)

 

Identificatieplicht – ID-kaart of paspoort

Vanaf je 14e jaar heb je een identificatieplicht. Dit betekent dat je een identiteitskaart (ID-kaart) of paspoort nodig hebt om te kunnen laten zien wie je bent. Een identiteitsbewijs (ID) is persoonlijk. Leen je ID niet uit aan iemand anders, want dit is strafbaar én kan je een hoop problemen bezorgen.

Ben je je ID-kaart of paspoort kwijt?

Neem dan meteen contact op met de gemeente om je ID als vermist op te geven. Is je ID-kaart of paspoort gestolen? Doe dan aangifte bij de politie. Een nieuwe ID kun je aanvragen bij de gemeente.

 

Toeslagen

Het kan zijn dat je recht hebt op een financiële toeslag van de Belastingdienst. Bijvoorbeeld zorgtoeslag of huurtoeslag. Dit hangt o.a. af van de hoogte van je inkomen en vermogen. Via de Belastingdienst kun je zien voor welke toeslagen jij in aanmerking komt.

 

Wat als ik rekeningen niet betaal?

Vanaf je 18e ben je zelf verantwoordelijk voor eventuele contracten, betalingsachterstanden en schulden. Het is belangrijk dat je de rekeningen op tijd betaalt. Lukt het niet om de rekening te betalen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met het bedrijf om dit te bespreken. Betaal je niet? Dan kun je als wanbetaler aangemerkt worden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Vrije tijd

Iets doen in je vrije tijd, een sport, hobby met of zonder andere mensen is heel gezond! Ben je op zoek om iets te doen in je vrije tijd? De site van de Vrijetijdsmakelaar zet alles gemakkelijk op een rijtje!

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente OostGelre die te gebruiken is voor inwoners van Groenlo, Harreveld, Lichtenvoorde, Lievelde, Mariënvelde, Vragender, Zieuwent.