Nijmegen

Je wilt een eigen plek om te wonen. Daarom ben je op zoek naar een kamer of woning. Op de hoofdpagina van Kwikstart kun je veel informatie vinden over wonen en het vinden van woonruimte. Hier vind je ook een video met tips voor het vinden van woonruimte.

Zorg dat je ingeschreven staat in de Basisregistratie Personen (BRP) Dit houdt in dat je een vast woonadres hebt in Nijmegen. Wanneer je een woonruimte hebt gevonden en gaat verhuizen, is het belangrijk dat je je verhuizing doorgeeft aan de gemeente. Dan sta je ook goed ingeschreven in de BRP. Heb je geen vast woonadres en ga je van plek naar plek om te slapen? Kun je om bepaalde redenen niet thuis slapen maar verblijf je wel in Nijmegen?  Dan kun je een Briefadres aanvragen.

Ik heb nu een slaapplaats nodig

Voor jongeren die op straat terecht zijn gekomen en geen eigen slaapplaats hebben is er 24-uursopvang Vince van Iriszorg. Vince biedt je een slaapplaats, een veilige huiskamer en hulp en advies. Bel daarvoor telefoonnummer 088-606 1600. Vince is gevestigd op de Ubbergseweg 172.

Ik zoek een kamer

Kijk op websites als kamernet of maak jezelf lid van een Facebookgroep. Als je studeert (MBO, HBO, WO) schrijf je dan in bij Studentenhuisvester SSH&.

Ik zoek een sociale huurwoning

In een zelfstandige woonruimte is de huur vaak hoger. Inschrijven voor een sociale huurwoning kan vanaf 18 jaar via Entree.nu De wachttijd voor een sociale huurwoning is vaak lang. Schrijf je daarom meteen in als je 18 wordt.

Ik zoek woonruimte waar ik hulp krijg

Kun je op dit moment niet zelfstandig wonen of wil je beschermd wonen? Heb je schulden en dreig je uit huis gezet te worden? Met jouw vraag kun je terecht bij de buurtteams. Kijk op VraaghulpNijmegen, deze site wijst je de weg naar het juiste buurtteam, Volwassenen of Jeugd en Gezin. De JongerenStip kan je hier ook bij helpen. Als bescherm wonen voor jou een goede optie is, dan heb je een gesprek met Toegang Beschermd Wonen (bij de GGD). Zij kijken of beschermd wonen voor jou de beste keuze is en welke plek het meest geschikt is.

Ik zoek aangepaste woonruimte

Niet elke woning is voor iedereen geschikt. Het kan ook zijn dat je op zoek bent naar een woning waar bepaalde aanpassingen zijn gedaan of heb je in je huidige woning aanpassingen nodig. Denk aan gelijkvloers wonen, brede deuren voor rolstoel gebruik of inrij/loop douche. Als je een aangepaste woning nodig hebt kun je je aanmelden bij een WMO consulent van de gemeente Nijmegen.

TIP: als je een eigen woonruimte hebt of op kamers woont, heb je misschien recht op financiële hulp: check toeslagen.nl. Hulp nodig bij het aanvragen? Ga langs bij de JongerenStip of een Stip bij jou in de buurt. 

Vanaf 18 jaar ben jij volgens de wet financieel zelfstandig. Daarom regel jij vanaf je 18de al je geldzaken zelf. Je ouders krijgen dan ook geen kinderbijslag meer. Je moet dan zelf zorgen voor je inkomen en je betaalt zelf je rekeningen. Dat is niet altijd makkelijk. Het is belangrijk om zo snel mogelijk hulp te vragen als je niet uitkomt met je geld. Op Nibud.nl vind je veel onafhankelijke informatie.

Hieronder lees je waar je terecht kunt binnen de gemeente Nijmegen.

Ik wil hulp bij geldzorgen

Vragen over geld zijn heel normaal. Als je 18 wordt is het allemaal nieuw en daarom is het logisch dat je nog niet alles weet. Praten over geld helpt om het beter te begrijpen en goede keuzes te maken. In Nijmegen kun je terecht bij de Financieel expert.

Ik heb vragen over studiekosten

Voor vragen over studiekosten kun je terecht bij je opleiding. Veel informatie is ook online te vinden.

Ik heb vragen over inkomen

Inkomen krijg je als je werkt. De gemeente Nijmegen kan helpen bij het vinden van werk. Lukt het niet om werk te vinden of om genoeg te verdienen, meld je dan aan bij WerkBedrijf. Doe dit snel, want op het moment dat je een afspraak bij WerkBedrijf hebt gemaakt, gaat de zoekperiode van 4 weken in. Is het in de zoekperiode van 4 weken niet gelukt om werk of een opleiding te vinden? Dan kun je de uitkeringsaanvraag indienen bij de gemeente Nijmegen. De consulent van WerkBedrijf helpt je hiermee.  Kijk op de site van WerkBedrijf voor meer informatie voor jongeren.

Met werken kun je niet alleen geld verdienen. Je doet werkervaring op waar je veel van leert en je ontmoet nieuwe mensen. Als je een (bij)baan vindt, dan heb je rechten en plichten. Op de pagina over Werk staat veel informatie over werken en het vinden van werk, maar ook wat je moet doen als je niet kan werken. Denk aan:

Ik zoek een baan

In Nederland is werk.nl belangrijk voor iedereen die werkt of werk zoekt. Voor de gemeente Nijmegen kan je daarnaast ook terecht bij WerkBedrijf.

Je kunt ook op vacaturesites zoeken:

Ik wil ondernemer worden

Wil je ondernemer worden en heb je vragen die te maken hebben met geldzaken? Bij het Ondernemerspunt kun je terecht voor alles over het zelfstandig ondernemerschap.

Iedereen moet tot zijn 16de naar school. Dit heet leerplicht. Als je op je 16de nog geen startkwalificatie (diploma havo, vwo of mbo niveau 2)  hebt, moet je doorleren tot je 18de. Zoals je kunt zien in de video van Kwikstart over leren, zijn er heel veel manieren om een diploma te halen. Ook als je tegen problemen aanloopt kun je vaak via school, opleiding of het RMC hulp krijgen.

Kijk voor tips over studeren, van wonen tot geldzaken op nijmegenstudentenstad.nl.

Ik wil starten met een opleiding

Ik ben uitgevallen op school en heb geen diploma
Ben je jonger dan 23 jaar en nog geen diploma (havo, vwo of mbo 2 of hoger)? Dan kun je terecht bij het RMC. Zij helpen jou om te ontdekken waar jouw talenten liggen en te kijken naar wat bij jou past.

Ik kan niet werken door mijn beperkingen
Lukt het jou niet om naast je studie te gaan werken, door een ziekte of een beperking, dan zou je wellicht studietoeslag kunnen krijgen. Kijk naar de voorwaarden op Studietoeslag

Ik zoek een plek om te leren en te werken
Zoek je werk maar heb je niet de juiste opleiding? Ben je op zoek naar een baan waarbij je werken en leren kunt combineren? Neem dan contact op met het Leerwerkloket.

Ik wil beter leren lezen en schrijven
Wil je beter leren lezen en schrijven? Dan kan je terecht bij STEP Nijmegen. Bel naar 024-323 32 35 of kijk op de website

Ik zoek iemand die met mij kan meedenken en advies kan geven over welke hulp bij mij past 

JongerenStip

Bij de JongerenStip van Bindkracht10 krijg je informatie of advies op al je vragen. Bijvoorbeeld over opvang, schulden, sociale contacten en discriminatie. Misschien is een jongerencoach wel wat voor jou, waar je je verhaal kan delen.

Ook als je meer behoefte hebt aan sociaal contact kun je terecht bij de JongerenStip en Bindkracht10. Bijvoorbeeld bij het JongerenLab, voor al je ideeën en talenten. 

Buurtteams

Heb je zorg, hulp of steun nodig en ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je ook terecht bij de buurtteams. Kijk op VraaghulpNijmegen, deze site wijst je de weg naar het juiste buurtteam, Volwassenen of Jeugd en Gezin. De JongerenStip kan je hier ook bij helpen.

Huisarts

De huisarts kan met jou meedenken zodat jij de juiste ondersteuning krijgt bij jouw problemen. De huisarts kan jou bijvoorbeeld in contact brengen met de praktijkondersteuner in de huisartspraktijk. Die kan jou adviseren, ondersteunen en kortdurend begeleiden. Mocht die begeleiding niet voldoende zijn dan kan de praktijkondersteuner in overleg met de huisarts jou doorverwijzen naar iemand die jou verder kan helpen.

Ik heb vragen over LHBTIQ+, waar kan ik terecht?
In Nijmegen zet COC Regio Nijmegen zich in voor de belangen van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen (LHBTI’s).

Met vragen over gender en genderidentiteit kan je terecht bij genderpraatjes. Via deze site kun je chatten, bellen en mailen.

Voor jongeren tot en met 18 jaar: Jong & Out Nijmegen

De Jong&Out meetings in Nijmegen worden georganiseerd door Jong&Out Nijmegen – elke laatste zondag van de maand – in het Roze Huis in Nijmegen. Vanaf 13.00 uur ben je welkom om gezellig te kletsen en om 13.30 uur start meestal een activiteit. Voor meer informatie over Jong&Out Nijmegen en voor info over de aankomende meetings, bekijk de Facebooksite.

Op de website van Jong & Out zijn duizenden jongeren zoals jij actief. Maak een profiel aan en kom met ze in contact! Op deze site vind je ook informatie over alle meetings in het land, een actief forum en profielen van andere jongeren.

Voor jongeren vanaf 18 jaar: Dito Nijmegen

Dito is een vereniging voor LHBTIQ+ jongeren tussen de 18 en 28 jaar. Je kunt bij Dito meedoen aan allerlei gezellige activiteiten en ook actief zijn met bijvoorbeeld campagnes of andere maatschappelijke activiteiten. Er zijn ook voorlichtingen en introductiegroepen.

Ik heb vragen over seksualiteit of SOA’s
Tijdens het Sense-spreekuur kun je (gratis) bij de GGD terecht met al je vragen over seksualiteit. Neem op werkdagen tussen 10.00 en 11.30 uur contact op via telefoonnummer 088-1447120. Je kunt ook naar de site gaan van de GGD om een afspraak te maken en meer informatie te vinden.

Ik maak me zorgen over mezelf of een ander als het gaat om alcohol, drugs, gokken, roken of internetgebruik
IrisZorg Preventie is laagdrempelig en gratis te bereiken voor iedereen die vragen of zorgen heeft omtrent alcohol, drugs, roken, gamen, gokken of social media. Op de site vind je ook meer informatie speciaal voor jongeren. Je kan IrisZorg bereiken via de mail preventie@iriszorg.nl, telefoon 088-6061600 of chat.

Ik heb te maken met huiselijk geweld
Huiselijk geweld is geweld door iemand uit je eigen omgeving. Bij huiselijk geweld is thuis geen veilige plek meer. Het kan gaan om lichamelijk, psychisch en seksueel geweld. Bijvoorbeeld schoppen, slaan, schelden, bedreigen of stalken. Alle vormen van mishandeling zijn even erg. Het is belangrijk dat er hulp komt, want het geweld stopt niet vanzelf. Je kunt terecht bij Veilig Thuis of bel gratis 0800-2000. Spreek je gemeente/woonplaats in en je wordt direct doorverbonden met Veilig Thuis Nijmegen. Veilig Thuis is altijd bereikbaar (7 dagen per week, 24 uur per dag). Of chat tussen 9.00 en 17.00 uur met Chat Veilig Thuis

Moviera biedt hulp en begeleiding bij huiselijk geweld. Bel 088-3744 744 of via de Chat (tussen 16.00 en 6.00).

Ook kun je terecht bij de Luisterlijn. De Luisterlijn is dag en nacht bereikbaar voor een anoniem gesprek of luisterend oor. Bel 088-0767 000. Chatten of mailen is ook mogelijk.

Vanaf je 18e moet je een eigen zorgverzekering afsluiten. Op de hoofdpagina van Kwikstart kun je veel informatie vinden over je Zorgverzekering. Hier vind je ook een video met informatie over de verschillende verzekeringen die je moet afsluiten.

Heb je een laag inkomen, dan is de CAZ misschien voordelig voor jou. Op Gezondverzekerd in Nijmegen kun je de vergoedingen van de verschillende paketten van CZ en VGZ zien en ook aanmelden voor de CAZ verzekering.

Ik kan mijn zorgverzekering niet (meer) betalen
Heb je vragen over je zorgverzekering? Of kun je je premie (bijna) niet meer betalen? Dan kun je terecht bij de Zorgverzekeringslijn of bel of chat op werkdagen: 0800-6464644.
Voor vragen en hulp bij geldzaken kun je in Nijmegen ook terecht bij de Financieel expert.

Als volwassene mag je ineens heel veel, maar moet je ook heel veel. Heb jij jouw shit al gefixt? Doe de snelle check op onze website voor een persoonlijk overzicht en handige tips! 

DigiD: Vraag een DigiD aan via digid.nl om zaken te kunnen regelen met de overheid. Bijvoorbeeld om dingen te regelen voor je opleiding of met de Belastingdienst.

Paspoort / ID / Rijbewijs aanvragen of vernieuwen? Ga naar onze gemeente website om dit en andere dingen te regelen met de gemeente.

Stemrecht: Vanaf je 18e verjaardag heb je stemrecht. Door je stem uit te brengen bij verkiezingen, heb je invloed op beslissingen die jouw toekomst bepalen. Rondom verkiezingen zijn er online stemwijzers die jou kunnen helpen in het maken van jouw keuze. Informatie vind je op de website van Kwikstart.

Op dit moment zijn wij bezig met het verzamelen van lokale gegevens! Deze komen binnenkort beschikbaar!

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Nijmegen die te gebruiken is voor inwoners van Lent, Nijmegen.