Midden-Groningen

Woonruimte vinden
Zoek je een sociale huurwoning? Schrijf je je in bij WoningNet.
Inschrijven kan vanaf je 18e verjaardag, je komt dan op een wachtlijst terecht. Hoe eerder je daarop staat, hoe eerder je aan de beurt bent. Via WoningNet worden ook jongerenwoningen aangeboden voor jongeren tot 28 jaar.

Huurtoeslag
Woon je zelfstandig en in een sociale huurwoning? Dan kom je misschien in aanmerking voor huurtoeslag. Je leest de voorwaarden en hoe je het aanvraagt op de site van de belastingdienst

Financieel zelfstandig
Zelf je geldzaken regelen

Vanaf 18 jaar ben je volgens de wet financieel zelfstandig. Je ouders krijgen dan geen kinderbijslag meer voor je. 

Je krijgt meer verantwoordelijkheden en je moet zelf zorgen voor je inkomen. Je kunt zelf abonnementen en contracten afsluiten, studiefinanciering regelen, toeslagen aanvragen en geld lenen.

Geldzaken worden serieus. Je moet zelf je zorgverzekering, opleiding en huur betalen. Je gebt minder geldstress door geen geld te lenen voor je dagelijkse uitgaven, niet te makkelijk geld uit te geven en geld opzij te zetten op een tweede rekening.

Vraag hulp als je niet uitkomt met je geld. Op 
Ik heb geldzorgen vind je veel onafhankelijke informatie.

Vragen over geldzaken
Vragen over geld zijn heel normaal. Waar kun je aankloppen binnen de gemeente Midden-Groningen?

Neem bij vragen over geldzaken contact op met het sociaal team. Bij de Kredietbank Midden-Groningen kun je terecht voor advies en hulp.

Vragen over inkomen
Als je werk hebt verdien je geld. De gemeente Midden-Groningen kan je helpen bij het vinden van werk.

Lukt het je niet om werk te vinden of om genoeg te verdienen? Dan kun je eventueel een uitkering aanvragen om je inkomen aan te vullen.

Meedoenfonds
Heb je een inkomen tot 125% van het sociale minimum? Dan kun je een aanvraag indienen bij het Meedoenfonds Midden-Groningen. In de webwinkel van het Meedoenfonds vindt je producten en diensten om mee te kunnen doen met de samenleving.


Vragen over studiekosten
Over studiekosten kun je veel informatie online vinden. Voor vragen over studiekosten kun je ook terecht bij je opleiding (afdeling studentenadministratie).


Werk vinden

Met werk verdien je jouw eigen geld. Voor een (bij)baan kun je langs gaan bij de supermarkt of je CV online uploaden bij uitzendbureaus. Binnenstappen bij een uitzendbureau is zeker de moeite waard. Verder kan de gemeente Midden-Groningen je helpen bij het vinden van werk.

Lukt het je niet om werk te vinden of om genoeg te verdienen? Dan kun je eventueel een uitkering aanvragen om je inkomen aan te vullen.

Studiefinanciering
Studiefinanciering is een bijdrage van de overheid voor je studiekosten en kosten voor levensonderhoud tijdens je studie.

Studiefinanciering bestaat uit een basisbeurs en eventuele aanvullende beurs of lening. 

Zoek uit of je recht hebt op studiefinanciering en een een studentenreisproduct (OV Chip). Kies op de website van DUO Mbo-erStudent HBO of universiteitScholier VMBO, HAVO of VWO.

Misschien is het handig een Financieel Studieplan te maken. Het geef je inzicht in wat studeren kost, laat je zien wat vergelijkbare studenten verdienen en uitgeven en is voor mbo-, hbo- en wo-studenten.


Jongerenwerk
Bij het jongerenwerk kun je terecht voor informatie en advies over alles wat jou bezig houdt. Hier kun je ook aankloppen voor hulp.


Een zorgverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering zijn belangrijk.

Zorgverzekering
Verplicht vanaf je 18e. Wanneer je 18 bent geworden, moet je elke maand de premie betalen. Je kunt een zorgverzekering kiezen op zorgwijzer.nl.

Aansprakelijkheidsverzekering
iet verplicht, maar wel aan te raden. Want vanaf je 18de ben je zelf aansprakelijk voor de schade die je veroorzaakt. Je leest er alles over bij de Consumentenbond.

Meerderjarig en zelf verantwoordelijk

De dag dat je 18 wordt ben je voor de wet in één keer volwassen en dus meerderjarig. Je bent zelf verantwoordelijk voor eigenlijk alles.

Vanaf je 18e kun je zelf, zonder toestemming van of verantwoording aan anderen, over eigen goederen beschikken.

Je kunt kopen, verkopen, geven en krijgen.

Je bent zelf verantwoordelijk voor al jouw rechtshandelingen, zoals huwelijk, testament, verzekeren, belastingen, financiën enzovoorts.

Je hebt rechten en plichten als volwassene.
Je bent meerderjarig en volwassen voor de wet.

Dit zijn je rechten:

  • Je mag stemmen bij verkiezingen

  • Je kunt een proces aanspannen

  • Je mag 's nachts werken

  • Je kunt trouwen zonder toestemming van je ouders

  • Je kunt zelf een uitkering aanvragen als je daar recht op hebt

  • Je kunt een bankrekening openen zonder toestemming van je ouders

  • Je mag jouw zetel innemen als je verkozen bent voor de gemeenteraad, Provinciale Staten, Eerste of Tweede Kamer

  • Als je een rijbewijs hebt, mag je ook zonder begeleider autorijden


Wat zijn je plichten?
Neem voor informatie over je plichten contact op met de Kinder- en Jongeren Rechtswinkel. Die is er voor iedereen tot 23 jaar.

 

Meer informatie volgt, de app is in ontwikkeling.

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Midden-Groningen die te gebruiken is voor inwoners van Borgercompagnie, Foxhol, Froombosch, Harkstede, Hellum, Hoogezand, Kiel-Windeweer, Kolham, Kropswolde, Lageland, Luddeweer, Meeden, Muntendam, Noordbroek, Overschild, Sappemeer, Scharmer, Schildwolde, Siddeburen, Slochteren, Steendam, Tjuchem, Tripscompagnie, Waterhuizen, Westerbroek, Woudbloem, Zuidbroek..