Leiden

Wonen en Inschrijven in Leiden

Zorg dat je ingeschreven staat in de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP), ook als je naar een ander adres in Leiden verhuist. In Leiden kun je je hier inschrijven.           

In leiden kun je je inschrijven bij

www.hureninhollandrijnland.nl ;voor de regio Holland Rijnland

www.shwj.nl ; Stichting Huisvesting Werkende Jongeren, speciaal bedoeld voor jongeren tussen de 18 en 28 jaar die opzoek zijn naar woonruimte in Leiden.

www.room.nl of www.duwo.nl  ; Studentenhuisvesting voor de regio Leiden en Den-Haag. Ook als je nog niet studeert maar van plan bent om te gaan studeren kun je je hier inschrijven.

Beschermd wonen

is zelfstandig wonen voor jou niet makkelijk en heb je hier ondersteuning of begeleiding bij nodig? Kijk dan hier voor de voorwaarden.  

(Bijna) Dak of thuisloos 

Ben je dakloos of dreig je dakloos te worden in Leiden? Kom dan langs bij het inloopspreekuur voor jongeren van de Binnenvest (https://www.debinnenvest.nl/zoek-je-hulp/hulp-voor-jongeren). Hieronder staan twee verschillende mogelijkheden: 

1. Next Chapter: Tweede etage, Oude Rijn 59, 2312 HC Leiden (bekijk op Google Maps) Inloop maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en 13.00 tot 17.00 uur.

2. Binnenvest Dag- en nachtopvang Nieuwe Energie: Papegaaisbolwerk 25 (bekijk op Google Maps)
Inloop elke dag van 9.00 tot 21.00 uur. (Opvang bij De Binnenvest | De Binnenvest)

Briefadres

kun je om bepaalde redenen niet thuis slapen maar ga je van plek naar plek om te slapen?  Dan heb je recht op een briefadres. Wil je hier meer van weten klik dan hier.

Extra info

TIP: Als je op kamers woont heb je misschien recht op financiële hulp: check toeslagen.nl 

TIP: Schrijf je op tijd in want de wachtlijst voor een woning is lang!

Voor meer informatie of vragen kijk op Hoezitdat.info/Leiden of loop eens binnen bij het JIP (Jongeren Informatie Punt) van SOL op de Morsweg 55e in Leiden. 

Omgaan met geld

Wil je beter omgaan met je geld? Maak dan een geldplan. Op startpuntgeldzaken.nl/Leiden vind je verschillende plannen zoals Geldplan bijna 18 bijvoorbeeld.

De stadsbank Leiden

De stadsbank helpt om geldzorgen op te lossen of te voorkomen. Ze bieden informatie en advies en passende hulpverlening. Kijk op Geldfit Leiden of Bezoek de website.

Maatjes

Ben je het overzicht kwijt op je financieen en wil je daar hulp bij? Vrijwilligers van Humanitas of Schuldhulpmaatje kunnen je hierbij helpen. Kijk voor contactgegevens op GeldfitLeiden.

Hulp bij laag inkomen 

Heb je moeite met het betalen van je maandelijkse lasten? Heb je onverwacht hoge noodzakelijke kosten? De gemeente Leiden kan mogelijk hulp bieden. Kijk of je in aanmerking komt voor financiële hulp of regelingen op Hulp bij laag inkomen

Bereken uw recht

Met ‘bereken uw recht’ kan je berekenen op welke financiele regelingen je recht hebt en hoe hoog het bedrag ongeveer is waar je recht op hebt. BerekenUwRecht - Start (berekenuwrechtplus.nl)

Extra info

Bouw een administratie op. Bewaar belangrijke post of mail van bijvoorbeeld je bank, verzekering of de Belastingdienst.

Voor meer informatie of vragen kijk op Hoezitdat.info/Leiden of loop eens binnen bij het JIP (Jongeren Informatie Punt) van SOL op de Morsweg 55e in Leiden. 

Na school leren én werken

Algemene informatie over BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) en BeroepsBegeleidende Leerweg (BBL) vind je op BOL – & BBL opleidingen:

In Leiden heb je de volgende MBO’s:

https://mborijnland.nl/  of https://www.rocmondriaan.nl/

Bijstand en werk

Heb je even geen betaald werk en ben je tussen de 18 – 27 jaar? Heb je een Wajong of een WW-uitkering? Alle informatie hierover vind je hier!

Ondersteuning bij solliciteren

Ben je tussen 18 – 27 jr en heb je ondersteuning of intensieve begeleiding nodig voor het vinden van een baan, kijk dan bij Bijstand voor jongeren - Gemeente Leiden.

Als je een beperking hebt, kan het moeilijk zijn om een studie met een bijbaan te combineren. Daarvoor bestaat de individuele studietoeslag. Check de voorwaarden op Individuele studietoeslag Leiden.

Hulp bij laag inkomen

Heb je moeite met het betalen van je maandelijkse lasten? De gemeente Leiden kan hulp bieden. Kijk voor verschillende regelingen op Hulp bij laag inkomen.

Extra Info

Voor meer informatie of vragen over werk kijk op Hoezitdat.info/Leiden  of loop eens binnen bij het JIP (Jongeren Informatie Punt) van SOL op de Morsweg 55e in Leiden en vraag naar de jobcoaches en stage-en vrijwilligersmakelaars. Bellen kan ook, zie hier de contactgegevens .  

Na school leren én werken

Algemene informatie over BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) en BeroepsBegeleidende Leerweg (BBL) vind je op BOL – & BBL opleidingen:

In Leiden heb je de volgende MBO’s:

https://mborijnland.nl/  of https://www.rocmondriaan.nl/

Volg je speciaal onderwijs? De site watnuwijzer.nl helpt je bij het maken van keuzes als je school verlaat.

HBO

Leidse Hoge School

WO

Universiteit Leiden

Lid worden van studentenverenigingen?

https://www.studentenwegwijzer.nl/leiden/studentenverenigingen/

Extra info

Meer informatie over school en toekomst op Hoezitdat.info/leiden of loop eens binnen in het JIP, Morsweg 55e in Leiden en vraag naar de jobcoaches en stage-en vrijwilligersmakelaars. Bellen kan ook, zie hier de contactgegevens .   

In Leiden vind je alle hulp dichtbij in de buurt of wijk waar jij woont.

Het Centrum voor Jeugd en Gezin

Het Centrum voor Jeugd en Gezin is er voor jongeren tot 23 jaar.  Heb je een vraag loop dan gerust binnen in het CJG bij jou in de buurt. Ook kun je bellen of je vraag stellen via de chat.

Binnenlopen bij het CJG bij jou in de buurt: Openingstijden

Bellen:  088 254 23 84

Chat: maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 11.30 uur.          

In het CJG werken verschillende deskundigen samen in een Jeugd en Gezinsteam. Wil je hulp dan kun je gratis een afspraak maken met een Jeugd en Gezinswerker bij jou in de buurt.  

Contactgegevens Jeugd en Gezinsteams

Sociaal Wijkteam

Ben je ouder dan 18 jaar en heb je vragen over gezondheid of wil je hier ondersteuning voor? Dan kun je ook terecht bij het Sociaal Wijkteam in jouw buurt. Een vraag stellen kan via de website of telefonisch via 14071 (keuze 2)

Extra info

Binnenlopen met vragen over gezondheid kan ook bij het JIP (Jongeren InformatiePunt), Morsweg 55e in Leiden of stel je vraag via de chat op de website van Sol solnetwerk.nl/leiden

Zoek je informatie over gezondheid en hulp, kijk dan op Hoezitdat.info Je vind hier ook de contactgegevens van de wijkteams.

TIP: Ontvang je nu jeugdhulp en is het nodig dat dit doorloopt na je 18e? Maak dan zelf of samen met je begeleider óf met een volwassene die je vertrouwt een Perspectiefplan. In dit plan focus je op jouw dromen en alles wat je nodig hebt om daar te komen. De site mijnpad.hr.nl kan je daarbij helpen.

Heb je weinig inkomen?

De gemeente Leiden biedt bij zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid een collectieve zorgverzekering aan voor inwoners met een laag inkomen. De Gemeentepolis

Check hier de voorwaarden.

Studenten kunnen geen gebruik maken van deze regeling. Een aantal zorgverzekeraars biedt wel speciale pakketten voor studenten aan.

 

Als je 18 wordt veranderen er een aantal zaken. Volgens de wet ben je nu volwassen. Dit betekent dat je in veel gevallen zelf verantwoordelijk bent voor de keuzes die je maakt en daarbij heb je te maken met andere wet- en regelgeving. Via de tegels in deze app vindt je belangrijke informatie over alle leefgebieden en kun je zien waar je in Leiden moet zijn voor informatie. 

In het jaar dat je 18 jaar wordt ontvang je van de gemeente Leiden een informatiefolder waar alles in staat wat je moet weten. 

Wil je daar niet op wachten kijk dan alvast op Hoezitdat.info

 

DigiD

Vraag een DigiD aan via digid.nl om zaken te kunnen regelen met de overheid. Bijvoorbeeld om dingen te regelen voor je opleiding of met de Belastingdienst.

Paspoort / ID / Rijbewijs aanvragen of vernieuwen?

Heb je een vergunning nodig? Ga naar leiden.nl/gemeente om dit en andere dingen te regelen met de gemeente.

ID kwijt?

Een identiteitsbewijs is persoonlijk. Met het uitlenen van je ID kaart pleeg je fraude en dan ben je strafbaar. Ben je je ID kaart kwijt? Neem dan meteen contact op met de gemeente om je ID-kaart of paspoort als vermist op te geven.

Stemrecht

Vanaf je 18e verjaardag heb je stemrecht. Door je stem uit te brengen bij verkiezingen, heb je invloed op beslissingen die jouw toekomst bepalen. Rondom verkiezingen zijn er online stemwijzers die jou kunnen helpen in het maken van jouw keuze. Informatie vindt je op rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkiezingen/vraag-en-antwoord

Leidse Rechtswinkel

Heb je vragen over een contract op problemen met de belastingaangifte? Ga langs op het spreekuur of neem contact op met de Leidse Rechtswinkel.

STAD Leiden 

Wil jij meedenken, meehelpen, meedoen? Wil jij je denkkracht inzetten om met andere jongeren maatschappelijke thema's te bespreken?  Kijk eens op de website van STAD Leiden of neem contact op met Anouk Faber van Stad, anouk@stad-leiden.nl  Natuurlijk kun je ook binnenlopen bij Stad Je vindt ze op Stationsplein 11.

Vind je het leuk om te helpen bij de verkiezingen in Leiden?  Dat kan als stembureau lid of als teller. Wist je dat je hier ook iets mee kan verdienen? Check een aantal maanden voordat er verkiezingen zijn leiden.nl/verkiezingen.

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Leiden die te gebruiken is voor inwoners van Leiden.