Heerde

Voordat je op jezelf gaat wonen, zijn er een aantal zaken waar je aan moet denken en die je moet regelen.

Huurwoning
Misschien denk je er nu nog niet aan om op jezelf te gaan wonen. Maar over een aantal jaar wil jij misschien graag een huurwoning. Dan kun je er maar beter op tijd bij zijn. De wachttijden voor een huurwoning in Heerde zijn namelijk lang. Schrijf je dus direct in als je 18 jaar bent.

Heb je een wat lager inkomen en zoek je een sociale huurwoning in Heerde en omgeving? Schrijf je zo snel mogelijk in via Triada. Let op: je moet wel voldoen aan een aantal eisen.

Zoek je een sociale huurwoning ergens anders? Schrijf je zo snel mogelijk in via WoningNet

Zoek je een huurwoning in Zwolle of ergens anders? Klik dan hier: Inschrijven - De woningzoeker.

Op kamers
Ga je studeren? En wil je op kamers, bijvoorbeeld in Zwolle? Kijk dan op wonen in studentenstad Zwolle. Hier vind je informatie over bijvoorbeeld het zoeken naar een kamer en huurprijzen.

Er bestaat ook een studentenhuisvestingsorganisatie in meerdere steden. Schrijf je zo snel mogelijk in via Steden (sshxl.nl).

Koopwoning
De kans is klein dat je hier al aan toe bent. Maar je kunt hier wel alvast over nadenken. Het is belangrijk dat je weet dat een eventuele studieschuld van invloed kan zijn op hoeveel geld je kunt lenen om een hypotheek te krijgen. Het gaat dan om je totale oorspronkelijke studieschuld.

Begeleid wonen
Soms kun je (nog) niet zelfstandig wonen. Bijvoorbeeld omdat je een ziekte of beperking hebt. En je hiervoor hulp of begeleiding nodig hebt. Dan zijn er verschillende oplossingen, zoals begeleid wonen.

Wil je weten wat de beste oplossing is voor jou? Neem dan contact op met het STeun en Informatiepunt (STIP). Een medewerker kijkt dan samen met jou naar wat je nodig hebt. En welke oplossing daar het beste bij past.

Adres doorgeven
Heb je een nieuwe plek gevonden om te wonen? Geef dan je nieuwe adres door aan de nieuwe gemeente. Doe dit in ieder geval binnen 5 dagen nadat je bent verhuisd. Hoe je dit kunt doen, lees je hier: Verhuizing doorgeven - gemeente Heerde.

Briefadres
Het is het belangrijk dat je op een adres staat ingeschreven. Bijvoorbeeld om een uitkering aan te vragen of voor belangrijke post. Lukt dit niet, omdat je geen vast adres hebt? Dan kun je misschien een briefadres aanvragen. Hoe je dit kunt doen als je bijvoorbeeld naar of binnen Heerde verhuist en wat de regels hiervoor zijn, lees je hier.

Als je geen inkomen hebt, of te weinig, kan de gemeente je soms helpen. Ook als je schulden hebt of niet kunt rondkomen kun je bij de gemeente Heerde terecht.

Je hebt geen inkomen of te weinig inkomen
In dat geval kun je misschien een bijstandsuitkering aanvragen. Meer informatie over het aanvragen van een bijstandsuitkering vind je hier.  Misschien heb je ook wel recht op een of meer minimaregelingen. Deze regelingen vind je hier.

Heb je hier een vraag over, neem dan contact op met de Inkomensconsulenten van Steun- en informatiepunt (STIP). Je kunt STIP telefonisch bereiken op (0578) 69 94 99. Je kunt ook een e-mail sturen naar info@zorgvraagheerde.nl. 

Wil je inzicht in je financiën?
Maak dan eens anoniem een geldplan aan op Startpunt Geldzaken. De gemeente Heerde biedt verschillende geldplannen aan. Misschien is het Geldplan bijna 18 wel iets voor je. Hier vind je alles wat je moet weten als je 18 wordt. Maar er zijn nog meer interessante geldplannen, zoals het Geldplan Beter rondkomen of het Geldplan Kom uit je geldzorgen. Je vindt alle geldplannen op Startpunt Geldzaken.

 

Kun je niet rondkomen of heb je schulden?
Neem dan eens een kijkje op de website Geldfit. Je kunt daar ook anoniem een test doen. Ook kun je eens rondkijken op de website van het Nibud. Heb je ondersteuning nodig? Dat kan ook. Via Grip op de Knip kun je ondersteuning krijgen om je administratie op orde te maken.  

Je kunt je aanmelden bij Grip op de Knip via de volgende website van Grip op de Knip. Ook kun je een e-mailbericht sturen naar Coordinator@gripopdeknip.nl. Zij nemen dan vervolgens contact met je op.

Neem contact op als je vragen hebt
Als je betalingsachterstanden of schulden hebt, neem dan contact op met de consulenten Schulddienstverlening van Steun- en informatiepunt (STIP). Je kunt STIP telefonisch bereiken op (0578) 69 94 99. Je kunt ook een e-mail sturen naar info@zorgvraagheerde.nl. 

 

Met werken kun je geld verdienen, ervaring opdoen, blijven groeien en nieuwe mensen ontmoeten. Op onze webpagina Werk, vind je veel informatie. Ben je op zoek naar werk of een nieuwe uitdaging? Hieronder vind je een aantal mogelijkheden.

Ik zoek een baan
Heb je nu geen werk? Op de pagina Werk staat op welke manieren je werk kunt vinden en hoe je kunt solliciteren. Wil je graag ondersteuning bij het zoeken naar werk? Neem dan contact op met ons Werkleerbedrijf Lucrato, brancheteamheerde@lucrato.nl, 0578- 69 5040.

Ik zoek werk in combinatie met een opleiding
Wil je graag een combinatie van werken en leren? Of wil je graag naast je huidige baan doorleren? Door goede scholing blijf je beter inzetbaar en op de hoogte van alle ontwikkelingen in jouw werkveld. Wij bieden meerdere mogelijkheden aan om verder te gaan met jouw loopbaanontwikkeling:

Iedereen moet tot zijn 16de naar school. Dit heet leerplicht. Als je op je 16de nog geen diploma hebt, moet je doorleren tot je 18de. Er zijn heel veel manieren om een diploma te halen. Ook als je tegen problemen aanloopt kun je vaak via school of opleiding hulp krijgen. In Heerde hebben we goede hulp als je vragen hebt over leren.

Ik ben uitgevallen op school en heb geen diploma
Als je zonder diploma van school gaat, heb je minder kansen om aan een baan te komen. En doorstromen naar een beroepsopleiding kan erg moeilijk worden. Wil je hier wat aan doen? Dan kun je terecht bij RMC IJssel-Vecht. Zij helpen jou gratis bij school- en beroepskeuze en voeren coachingsgesprekken. Samen met jou kijken ze naar je talenten, kwaliteiten en kansen en naar naar hoe jij je schoolopleiding kan afmaken. We denken met je mee over wat jij nodig hebt voor een succesvolle toekomst. Kijk op: RMC regio IJssel-Vecht » VSV IJssel-Vecht - LerenWerktWel.nl

 Welke opleiding past het beste bij mij?
Het RMC helpt je met het zoeken naar een opleiding die bij je past. Je kunt hier bijvoorbeeld terecht voor scholingsadvies, studie- en beroepskeuzetesten of hulp bij het inschrijven. Kijk op: RMC regio IJssel-Vecht » VSV IJssel-Vecht - LerenWerktWel.nl

Heb je het gevoel dat je vast loopt op school of thuis en dat je niet verder komt?
Bij het RMC weten we de weg. Samen met jou kijken we waar je wat steun bij kunt gebruiken, en wie die het beste aan jou kan geven. En we helpen je om ervoor te zorgen dat die hulp er ook écht komt. Kijk op: Heerde » VSV IJssel-Vecht - LerenWerktWel.nl

Ik zoek een plek om te leren en te werken
Zoek je werk maar heb je niet de juiste opleiding? Ben je op zoek naar een baan waarbij je werken en leren kunt combineren? Wij bieden meerdere mogelijkheden aan om verder te gaan met jouw loopbaanontwikkeling:

Waar vind ik een goede stage en leerbaan?

  • Stage is een belangrijke periode. Veel studenten vinden hun eerste baan vanuit een stage. Om er voor te zorgen dat je stage zo goed mogelijk verloopt, vind je op de site stagemarkt je ideale stage, een aantal tips en tops. Ook zijn hier de meeste vragen voor je op een rijtje gezet.  
  • Leerbanenmarkt.nl helpt je bij het vinden van een geschikte leerplaats bij een erkend leerbedrijf. Met de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) combineer je werken en leren. Op leerbanenmarkt.nl vind je alle leerplaatsen die nu beschikbaar zijn bij door SBB erkende leerbedrijven.

Ik zoek een opleiding waarbij ik kan werken
De combinatie leren en werken heeft de toekomst. Als je een plek wilt veroveren en behouden op de arbeidsmarkt, zijn zowel diploma's als erkende praktijkervaring onmisbaar voor je. Eenmaal aan het werk is scholing noodzakelijk om bij te blijven en door te groeien. En door goede scholing blijf je langer en beter inzetbaar. 

Het leerwerkloket regio Stedenvierkant biedt jou onafhankelijk advies over leren en werken. Ontdek jouw kansen op de arbeidsmarkt op de website Leren en werken!

Ik zoek werk in combinatie met een opleiding
Wil je graag een combinatie van werken en leren? Of wil je graag naast je huidige baan doorleren? Door goede scholing blijf je beter inzetbaar en op de hoogte van alle ontwikkelingen in jouw werkveld. Wij bieden meerdere mogelijkheden aan om verder te gaan met jouw loopbaanontwikkeling:

 

Ik wil beter leren lezen en schrijven
Wil je beter leren lezen en schrijven? Heb je extra taalles nodig om aan een opleiding of baan te kunnen beginnen? Bel of app het Taalpunt van de bibliotheek. Je kunt ook bellen over beter leren rekenen en werken op de computer. Je bent altijd welkom. Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek en het is gratis.

Wie kan er met mij meedenken over de stap naar school of werk? Het RMC denkt met je mee over een passend vervolg naar school, werk of dagbesteding. Hoe jouw toekomst eruitziet, bepaal je zelf. Iedereen is ergens goed in, dus jij ook. Samen met de RMC-consulent maak je een toekomstplan. In een paar gesprekken ontdek je jouw talenten, gebieden waar je ondersteuning bij nodig hebt en wie jou daarbij kan helpen. Kijk op: Heerde » VSV IJssel-Vecht - LerenWerktWel.nl

TIP: kijk voor meer tips en blogs over school en opleiding ook op RMC regio IJssel-Vecht » VSV IJssel-Vecht - LerenWerktWel.nl

Ik wil hulp bij het zoeken naar werk
Ben je in de leeftijd van 16 tot 23 jaar, kom je van een MBO opleiding op niveau 1 en 2 en wil je aan het werk? Op de webpagina Werk staat op welke manieren je werk kunt vinden en hoe je kunt solliciteren. Wil je graag ondersteuning bij het zoeken naar werk? Neem dan contact op met ons Werkleerbedrijf , brancheteamheerde@lucrato.nl, 0578- 69 5040.

 

STIP

Het Steun en informatiepunt (Stip) is er voor je, als je vragen hebt of hulp nodig hebt. Bijvoorbeeld als je niet lekker in je vel zit. Of als je hulp nodig hebt bij het zelfstandig wonen. Maar ook bij veel andere zaken waar je zelf niet uitkomt. De gezinscoaches en Wmo-consulenten luisteren naar jouw verhaal, stellen je vragen, geven tips en informatie. En kunnen je helpen als je een probleem hebt. Ze kijken dan samen met jou wat je zelf kunt. En waar je familie of vrienden je bij kunnen helpen. Als het nodig is, wordt er professionele hulp geregeld.

Hoe vraag ik om hulp?
Dat kan je doen op verschillende manieren:

  • Vraag aan je mentor op school naar een gezinscoach die op jouw school werkt.
  • Bellen, e-mailen of een contactformulier invullen kan ook. Je vindt hier alle contactgegevens.

Ik heb behoefte aan meer sociaal contact
Er zijn in Heerde meerdere plekken waar je terecht kunt voor gezelligheid. Een paar voorbeelden:

  • In de Heerd kan je het jongerencentrum Het Honk vinden. Kom vooral een keer langs!
  • Ook heeft de gemeente Heerde jongerenwerkers. Zit je met iets en wil je de jongerenwerker een keertje spreken? Stuur dan een berichtje naar: 06-52745048. Niks is te gek!
  • Ben je liever creatief bezig? Het Cultuurplein Noord-Veluwe biedt muziekles, dansles, lezingen en workshops aan. Check hier de website voor het actuele aanbod.
  • Kom in beweging! Er zijn heel veel sportverenigingen in de gemeente Heerde. Klik hier voor een compleet overzicht. Daarnaast laat de beweegkaart voor volwassenen goed zien waar je vrij kan sporten in de gemeente. Ook hebben we een speel- en beweegkaart basisscholieren die je hier kunt downloaden. Heb je een vraag over een sport, of weet je niet goed welke sport je moet kiezen? Onze buurtsportcoaches kunnen jou daar zeker bij helpen. Je kan contact opnemen met Kevin Bosch (k.bosch@heerde.nl, 06-55343026).
  • Zet jij je liever in voor een ander? Dat kan ook! Heerde heeft veel vrijwilligersorganisaties en zij zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Neem hiervoor contact op met het vrijwilligersplatform: www.vrijwilligheerde.nl

 

 Ik heb vragen over seksualiteit, Soa’s, sekse en identiteit (LHBTQI+[1])

Tijdens het Sense-spreekuur kun je (gratis) bij de GGD terecht met al je vragen over seksualiteit. Neem op werkdagen tussen 10.00 en 11.30 uur en tussen 15.00-16.30 uur contact op via telefoonnummer 088 – 355 66 00. Je kunt ook naar de site gaan van de GGD om een afspraak te maken en om meer informatie te vinden.

Luisterend oor nodig?
Iedereen moet zich welkom, veilig en thuis voelen in onze gemeente. Als je een andere seksuele voorkeur, achtergrond of genderidentiteit hebt, is dat niet altijd gemakkelijk. Misschien vind jij of iemand die je kent, het lastig om erover te praten. Of familie en vrienden begrijpen het gewoon niet zo goed. Loop jij hier ook tegenaan? Weet je het allemaal even niet? En wil je hierover (anoniem) praten? Neem dan contact op met onze jongerenwerker Suehaylee. Je kunt haar bereiken via s.vergouwen@heerde.nl. Of kijk eens op de Insta en TikTok van het jongerenwerk: @jongerenwerkstipheerde.

Je kunt ook contact opnemen met Susan. Stuur gerust een berichtje naar: 06 57 86 23 124. Via haar kun je in contact komen met andere jongeren, die zelf ervaring hebben en jou op weg kunnen helpen. Bijvoorbeeld bij Move-it, waarbij je samen met Susan en een aantal jongeren een uurtje per week gaat sporten.

Je kunt ook terecht bij het Steun- en informatiepunt (Stip) van de gemeente, Sportlaan 2 in Heerde. Vraag of bel naar Anne de Joode (06  28 49 98 47).

Voel je je gediscrimineerd?
Blijf er niet mee zitten! De politie heeft een speciale eenheid: Roze in Blauw. Neem contact op via rozeinblauw@politie.nl of bel 088 16 91 234.

Of neem contact op Artikel 1 Noord Oost Gelderland. Stuur een mail via info@stimenz.nl of bel 088 784 64 64.

Meer weten?
Er zijn veel organisaties die je meer kunnen vertellen over het thema. Ook als je denkt dat je niet zoveel met het thema hebt, kan het handig zijn om er wat meer over te weten. Je kunt terecht bij:

 Leeftijdsgenoten ontmoeten?

  • Ben je jonger dan 19? Kijk dan op de landelijke website van Jong en Out. Of kom langs bij Zwolle (18-). Elke derde zaterdagmiddag van de maand tussen 13:00 en 17:00 zijn er activiteiten. Bijvoorbeeld films kijken. Of gewoon chillen. Je kunt hen vinden bij Café De Gezelligheid, Gastplein 11 in Zwolle. Het is gratis, maar soms moet je wat betalen. Bijvoorbeeld voor eten en drinken (wel alcoholvrij). Goed om te weten: er is een gecontroleerd deurbeleid. Dus alleen als je jonger dan 19 bent, kom je er binnen. Ook is er een volwassen begeleider aanwezig. Meer weten, mail hen via jongenout@coczwolle.nl.
  • Ben je ouder dan 19 jaar? Kom eens langs bij de borrels en feestjes van COC Zwolle. Iedere laatste zaterdag van de maand is de Blije Borrel bij Stadscafé BLIJ.
  • Transvisie en Wijdekerk (christelijk) organiseren allerlei activiteiten om als jongeren elkaar te ontmoeten. Kijk eens op de websites van deze organisaties voor ontmoetingsplekken in jouw buurt.


Wil je meedenken over het thema?
Heb je ideeën over hoe de gemeente nog beter de zichtbaarheid, veiligheid en acceptatie van kan vergroten? Stuur gerust een mailtje naar: d.aarnoudse@heerde.nl


Ik maak me zorgen over mezelf of een ander als het gaat om alcohol, drugs, gokken, roken of gamen
Tactus is laagdrempelig en gratis te bereiken voor iedereen die vragen of zorgen heeft omtrent alcohol, drugs, roken, gamen, gokken of social media. Je kunt ook chatten op https://www.drugsinfo.nl/.


Ik heb te maken met huiselijk geweld
Huiselijk geweld is geweld door iemand uit je eigen omgeving. Bij huiselijk geweld is thuis geen veilige plek meer. Het kan gaan om lichamelijk, psychisch en seksueel geweld, zoals schoppen, slaan, schelden, bedreigen of stalken. Alle vormen van mishandeling zijn even erg. Het is belangrijk dat er hulp komt, want het geweld stopt niet vanzelf. Je kunt chatten met Veilig Thuis of bel gratis 0800-2000. Veilig Thuis is altijd bereikbaar (7 dagen per week, 24 uur per dag).

Ook kan je terecht bij de Luisterlijn. De Luisterlijn is dag en nacht bereikbaar voor een anoniem gesprek of luisterend oor. Bel 088-0767 000. Chatten of mailen is ook mogelijk.


noot [1] 

LHBTQI+ staat voor: lesbische (L) vrouwen, homoseksuele (H) mannen, biseksuele personen (B), transgender-personen (T), queer-personen (Q), intersekse (I) personen en personen met een andere achtergrond (aseksueel, queer, panseksueel, non-binair, gender non-conform en gender fluïd).

 

Het is belangrijk dat je een goede zorgverzekering hebt. Dat je niet teveel betaalt en dat de zorgverzekering bij jouw situatie past. Dit is ‘verzekeren op maat’.

Via de vergelijkingstool Poliswijzer kun je de zorgverzekering kiezen die het beste bij jou past. De verzekering kun je daarna meteen afsluiten. Wel zo handig!

Elk jaar in november of december kun je je verzekering aanpassen. Of overstappen naar een andere zorgverzekering. Doe dit altijd uiterlijk 31 december.


Zorgkostenregeling
De gemeente kan misschien een deel van je zorgkosten vergoeden. Dit kan in de volgende 2 situaties:

  • Heb je een laag inkomen? En moet je je wettelijke eigen risico betalen aan je zorgverzekering? Dan kan de gemeente misschien een deel van deze kosten vergoeden. Ook als je student bent!
  • Heb je een chronische ziekte of een fysieke beperking? En maak je daardoor kosten die je zorgverzekering niet vergoedt? Dan kan de gemeente dit misschien vergoeden.

 

Vanaf je 18e ben je voor de wet volwassen. Je hebt dan meer rechten en plichten. En  je moet nu  zelf een aantal zaken regelen, die bijvoorbeeld jouw ouders eerder voor jou regelden.

Ben je 18 geworden? Kijk dan op de landelijke website voor handige tips en zaken waar je aan moet denken. 

Ik krijg jeugdhulp. Verandert er iets als ik 18 ben?
Bespreek met je hulpverlener dat je 18 wordt. Sommige hulp stopt namelijk als je 18 wordt. Krijg je een PGB (persoonsgebonden budget), neem dan een halfjaar voordat je 18 wordt contact op met STIP.

Vanaf je 18e betaal je een Eigen Risico voor je GGZ-behandeling. In sommige gevallen kun je hiervoor een tegemoetkoming krijgen. Bespreek dit met je hulpverlener.

Tips voor autorijbewijs halen
Kijk op Je rijbewijs halen: zó pak je het aan! (anwb.nl) voor tips en tricks. Klik hier voor rijscholen in Heerde. Kijk ook altijd even naar de slagingspercentages van de rijscholen. Die kun je hier vinden.

 

Hieronder vind je de belangrijkste rechten en plichten. Ook lees je hoe je sommige zaken kunt regelen.

Vraag een DigiD aan
Je hebt vaak een Digid nodig om makkelijk en veilig zaken te regelen met de overheid. Zoals het aanvragen van studiefinanciering bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Of het regelen van zaken met je zorgverzekering.DigiD staat voor Digitale Identiteit. Deze vraag je aan via digid.nl. Of klik hier.


Identificatiepl
icht
Iedereen vanaf 14 jaar heeft een identificatieplicht. Dit betekent dat je een geldig identiteitsbewijs moet laten zien als de politie daar om vraagt. Maar je hebt ook om andere redenen een identiteitsbewijs nodig. Bijvoorbeeld om naar het buitenland te reizen of om een uitkering aan te vragen. Met een identiteitsbewijs laat je zien wie je bent. Dit kan met een paspoort, identiteitskaart en vaak ook met een rijbewijs. Wil je dit bewijs aanvragen of vernieuwen? Maak dan een afspraak.

Je identiteitsbewijs is persoonlijk. Leen dit bewijs nooit aan iemand uit! Als je dit doet, ben je zelfs strafbaar. Ben je je identiteitsbewijs kwijt? Geef dit dan direct door aan de gemeente. Zo voorkom je dat je identiteitsbewijs wordt misbruikt. En kun je meteen een nieuw identiteitsbewijs aanvragen.

Stemrecht
In Nederland mag iedereen vanaf 18 jaar stemmen. Jij nu dus ook!
Door te stemmen heb je invloed op beslissingen die jouw toekomst bepalen. Dit kan tijdens verkiezingen. Er zijn verkiezingen voor de gemeenteraad, Provinciale Staten, het Waterschap, de Tweede Kamer en het Europees Parlement.

Heb je hulp nodig bij het bepalen op wie jij gaat stemmen? Vul dan een stemwijzer in. Deze vind je rond de verkiezingen op internet. Wil je meer informatie over verkiezingen? Bijvoorbeeld waar je precies voor stemt? Of wat je nodig hebt om te stemmen? Klik dan op deze link.

Orgaandonatie
Als je 18 wordt, kom je in het Donorregister. In dit register staat of jouw organen na je overlijden gebruikt mogen worden voor iemand anders. Organen zijn bijvoorbeeld een hart of een long.

Je beslist zelf of je donor wordt. Of je laat iemand anders na je overlijden beslissen of je donor wordt. Het is belangrijk om deze keuze in te vullen op www.donorregister.nl. Dan weet je familie of je donor wilt worden. Of wie de beslissing na je overlijden mag maken. Vul je geen keuze in? Dan wordt je automatisch ingeschreven als donor.

Jouw stem telt!#jongerenparticipatie
Alles wat de gemeente besluit, gaat ook jou aan! Want jij en je leeftijdsgenoten zijn de toekomst, toch? Vind jij het dus ook belangrijk dat de stem van jongeren wordt gehoord? Laat het ons weten via samenwerkenaanheerde. Hier staan drie vragen op over hoe de gemeente jongeren kan betrekken. Wat vind jij belangrijk? Wat mis je bijvoorbeeld nog in de gemeente? Hoe zou jezelf betrokken willen zijn? En hoe kan de gemeente écht iets doen met de inbreng van jongeren? Tips zijn welkom! Stuur gerust een mail naar: d.aarnoudse@heerde.nl.


Luisterend oor
Zit je ergens mee waar je over wilt praten? Voor een luisterend oor kan je altijd terecht bij onze jongerenwerkers, Ecevit, Suehaylee en Tamara. Wil je je hart luchten of misschien advies? Stuur dan vooral een berichtje naar: 06-52745048. Onze jongerenwerkers voor je klaar. Niks is te gek!

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Heerde die te gebruiken is voor inwoners van Heerde, Veessen, Vorchten, Wapenveld.