Harlingen

Voordat je op jezelf gaat wonen, zijn er een aantal zaken waar je aan moet denken en die je moet regelen. Wij hebben voor jou een paar belangrijke zaken op een rij gezet:

Huurwoning

Misschien denk je er nu nog niet aan om op jezelf te gaan wonen. Maar over een aantal jaar wil jij misschien graag een huurwoning. Dan kun je er maar beter op tijd bij zijn. De wachttijden voor een huurwoning in Harlingen zijn namelijk lang. Schrijf je dus direct in als je 18 jaar bent. Dit kan via de volgende woningcorporaties: 

Begeleid wonen

Soms kun je (nog) niet zelfstandig wonen. Bijvoorbeeld omdat je een ziekte of beperking hebt. En je hiervoor hulp of begeleiding nodig hebt. Dan zijn er verschillende oplossingen, zoals begeleid wonen.

Wil je weten wat de beste oplossing is voor jou? Neem dan contact op met het Gebiedsteam. Op onze website staat hoe je het Gebiedsteam kan bereiken. Een medewerker kijkt dan samen met jou naar wat je nodig hebt. En welke oplossing daar het best bij past.

Heb je een eigen plek in de gemeente Harlingen gevonden?

Geef dan je nieuwe adres aan ons door. Doe dit in ieder geval binnen 5 dagen nadat je bent verhuisd. 

Dakloos of thuisloos

Soms heb je geen vast adres om te wonen. Of dreig je dakloos of thuisloos te worden. Je kunt dan contact opnemen via 088-0663000 met Wender. Zij denken met je mee in het zoeken naar een oplossing. Er zijn speciale opvanglocaties voor jongeren van 18 tot en met 25 jaar dit kan met Wender besproken worden of met het Gebiedsteam.

Briefadres

Het is belangrijk dat je op een adres staat ingeschreven. Bijvoorbeeld om een uitkering aan te vragen of voor belangrijke post. Lukt dit niet, omdat je geen vast adres hebt? Dan kun je misschien een briefadres aanvragen. Hiervoor kun je gebruik maken van het spreekuur van het Gebiedsteam.

Dit kan op maandag tussen 14:00 en 16:00 uur of donderdag tussen 10:00 en 12:00 uur. Hier wordt je aanvraag en mogelijkheden besproken.

Geldzaken

Vanaf je 18e ben je verantwoordelijk voor je eigen geldzaken. Je moet dan misschien inkomen aanvragen. Zoals studiefinanciering als je studeert (of gaat studeren) en zorgtoeslag. Ook heb je waarschijnlijk meer uitgaven. Zoals verzekeringen die je zelf moet afsluiten en betalen. Er kan dus veel voor jou veranderen. Daarom wordt het tijd om goed naar je geldzaken te kijken.

Geldplan                                                                                   

Wat kan er voor jou veranderen? En wat kan of moet je regelen? Klik hier om te lezen wat je allemaal moet regelen. Van daaruit kun je sommige zaken direct online regelen. Handig toch!

Hulp bij geldzaken

Heb je moeite om met je geld om te gaan? Of om je geldzaken te regelen? Of heb je schulden? Allereerst kun je altijd terecht bij het Gebiedsteam. Als je weinig inkomen hebt en je wilt iets leuks doen dan kun je de website van kinderhulp raadplegen en wil je hier gebruik van maken? Neem dan contact op met het Gebiedsteam zodat zij de aanvraag kunnen indienen.

Heb je tijdelijk geen inkomen?

Je kunt een bijstandsuitkering aanvragen wanneer je te weinig geld hebt om in je levensonderhoud te voorzien. Een bijstandsuitkering vult je inkomen aan tot een minimale grens. Je hebt dan een inkomen, totdat je weer aan het werk kunt of een opleiding gaat volgen. De gemeente bepaalt of je recht hebt op een bijstandsuitkering en hoeveel geld je kunt krijgen.

Kijk hier voor meer informatie.

Als je 18 bent, ben je niet meer verplicht om naar school te gaan. Je kunt dan gaan werken. Of je kunt werken en leren tegelijk. Hieronder lees je waar je hulp kunt vinden bij het zoeken naar een (bij)baan. Ook als je een uitkering hebt.

Zoek je een (bij)baan?

Op Leerwerkloket vind je informatie over solliciteren en een baan vinden. Ook kan het Leerwerkloket je helpen bij het vinden van een baan.

Wil je liever werken en leren tegelijk?

Het Leerwerkloket kan jou informatie en advies geven over alles wat met werken en leren te maken heeft. Zoals omscholing, leerwerktrajecten en BBL-opleidingen (beroepsbegeleidende leerweg). Je kunt via deze site een afspraak maken met een adviseur van het Leerwerkloket.

Via deze link vind je alle leerbanen bij goedgekeurde leerbedrijven.

Zoek je een baan? En heb je een uitkering?

Kijk dan op de landelijke kwikstartpagina Werk. Hier vind je informatie over het zoeken naar werk met een Wajong-, Ziektewet-, Werkloosheidswet- of Participatiewetuitkering.

Heb je tijdelijk geen inkomen?

Je kunt een bijstandsuitkering aanvragen, wanneer je te weinig geld hebt om in je levensonderhoud te voorzien. Een bijstandsuitkering vult je inkomen aan tot een minimale grens. Je hebt dan een inkomen, totdat je weer aan het werk kunt of een opleiding gaat volgen. De gemeente bepaalt of je recht hebt op een bijstandsuitkering en hoeveel geld je kunt krijgen.

Zie voor meer informatie: Bijstandsuitkering | Gemeente Harlingen

Heb je een baan? Maar dreig je je baan te verliezen? Of wil je een volgende stap maken?

Op Het Noorden werkt door vind je informatie over het zoeken naar ander werk. Ook kun je een afspraak maken met een loopbaancoach. Deze coach helpt je gratis om te bepalen welke baan het beste bij je past.

Ligt je hart in de zorg? En zoek je (ander) werk in de zorg? Kijk dan op Sterk in je werk voor meer informatie. Je kunt je er meteen aanmelden voor hulp van een loopbaancoach. Op de site vind je hiervoor een formulier. De hulp is gratis.

Beroepsopleidingen

In Harlingen kun je verschillende beroepsopleidingen volgen.

Mbo-opleidingen

Op de website Scholen in de gemeente Harlingen vind je alle mbo-opleidingen in Gemeente Harlingen.

Twijfel je of een opleiding echt bij je past? Dan kun je meeloopdagen of open dagen bezoeken van de opleiding die jou leuk lijkt. Meer informatie lees je bijvoorbeeld op de website van Maritieme Academie, Friesland College beleefdagen of ROC Friese Poort beleefdagen.

Een stage is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Op de site van stagemarkt vind je meer informatie over het zoeken van een stage. En vind je stageplekken voor mbo-opleidingen. Deze vind je bij de BOL-opleidingen (beroepsopleidende leerweg).

Hbo-opleidingen

Op Studiegids vind je informatie over de hogescholen in Friesland.

BBL- opleidingen

Wil je liever werken en leren tegelijk? Kies dan voor een beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Kijk op de site Leerwerkloket voor informatie en advies over leren en werken. Via deze link vind je alle leerbanen bij goedgekeurde leerbedrijven.

Ik loop vast!

Gaat het niet goed op school omdat je niet lekker in je vel zit? Of twijfel je over een opleiding volgen of gaan werken en kom je er zelf niet uit? Er is altijd wel iemand die je kan helpen.

Gebiedsteam Harlingen

Het Gebiedsteam in Harlingen is er voor al je vragen. Je kunt je verhaal kwijt aan de jeugd- en gezinswerkers. Die luisteren, stellen vragen, geven je tips en informatie. Je kunt contact opnemen op de volgende manieren:

  • Je kunt met het Gebiedsteam Harlingen bellen of mailen. Je kunt ook een afspraak maken of langskomen tijdens het inloopspreekuur.
  • Vraag aan je mentor op school naar de contactpersoon van het Gebiedsteam die op jouw school werkt.

RMC

RMC staat voor Regionaal Meld- en Coördinatiepunt Voortijdig Schoolverlaters, RMC Friesland Noord. Het RMC kan je bijvoorbeeld helpen:

  • bij het inschrijven op een school.
  • met het zoeken naar een opleiding die je bij je past.
  • met het maken van een toekomstplan. Het RMC kijkt samen met jou naar je talenten. Naar waar je ondersteuning nodig hebt. En wie jou hierbij kan helpen.
  • als je het lastig vindt om naar school te gaan. Bijvoorbeeld door problemen thuis. Of als een opleiding niet helemaal bij je past.

Je kunt hulp vragen op de volgende manieren:

Taalpunt

Heb je hulp nodig bij het (beter) leren lezen, schrijven, spreken of computeren? Dan ben je welkom bij Digi-Taalhuis in Bibliotheek Harlingen. Elke woensdagochtend van 10.00 - 12.00.

Gebiedsteam
Het Gebiedsteam is er voor je, als je vragen hebt of hulp nodig hebt. Bijvoorbeeld als je niet lekker in je vel zit. Of als je hulp nodig hebt bij het zelfstandig wonen. Maar ook bij veel andere zaken waar je zelf niet uitkomt. De medewerker van het Gebiedsteam die luisteren naar jouw verhaal, stellen je vragen, geven tips en informatie. Ook kunnen zij je helpen als je een probleem hebt.

Ze kijken dan samen met jou wat je zelf kunt. En waar je familie of vrienden je bij kunnen helpen. Als het nodig is, regelt het Gebiedsteam professionele hulp voor je.

Hoe vraag je om hulp?

Dit kan op de volgende manieren:

  • Vraag aan je mentor op school naar de contactpersoon van het Gebiedsteam die op jouw school werkt.
  • Je bent altijd welkom op het inloopspreekuur. Je vindt hier het adres en de inlooptijden.
  • Bellen, e-mailen of een contactformulier invullen is ook mogelijk. Je vindt hier alle contactgegevens.’
  • Of ga maak een afspraak met je huisarts of de praktijkondersteuner van je huisarts.

Privacy

Als je hulp krijgt van het Gebiedsteam, gebruiken ze je persoonlijke gegevens. Wil je weten hoe ze met je gegevens omgaan? Kijk dan hier.

Kosten

De hulp van het Gebiedsteam is gratis.

Jonge Mantelzorgers

Ben jij jonger dan 25 jaar en heb je iemand waarvoor je moet zorgen? Een broer, zus, vader of moeder? Of misschien wel een ander familielid die gehandicapt, ziek is of met psychische problemen kampt? Dan ben je een jonge mantelzorger.

Connexa kan je helpen, of biedt een luisterend oor wanneer je daar behoefte aan hebt. Door het contactformulier in te vullen kun je met ons in contact komen. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op om te kijken op welke manier we jou kunnen helpen. Je kunt ook kijken op de mantelzorgpagina van Connexa door hier te klikken.

Nu Niet Zwanger

Wat zou een zwangerschap voor jou betekenen, nu, in deze fase van je leven? Hoe gebruik je een condoom? Hoe weet je welke anti conceptie voor jou geschikt is? Of heb je andere vragen op het gebied van seksualiteit, kinderwens of anticonceptie? Kom dan naar het inloopspreekuur, iedere maandag tussen 14:00 en 16:00 uur of donderdag tussen 10:00 en 12:00 uur. Of meld je aan via het Gebiedsteam zodat je vragen beantwoord kunnen worden.

Zorgverzekering

De gemeente Harlingen wil dat je een goede zorgverzekering hebt. Dat je niet teveel betaalt en dat de zorgverzekering bij jouw situatie past. Dit is ‘verzekeren op maat’.

Via gezondverzekerd kun je de zorgverzekering kiezen die het beste bij jou past. De verzekering kun je daarna meteen afsluiten. Wel zo handig!

Elk jaar in november of december kun je je verzekering aanpassen. Of overstappen naar een andere zorgverzekering. Doe dit altijd uiterlijk 31 december.

Zorgkostenregeling

De gemeente kan misschien een deel van je zorgkosten vergoeden. Dit kan in de volgende twee situaties:

  • Heb je een laag inkomen? En moet je je wettelijk eigen risico betalen aan je zorgverzekering? Dan kan de gemeente misschien een deel van deze kosten vergoeden. Ook als je student bent!
  • Heb je een chronische ziekte of een fysieke beperking? En maak je daardoor kosten die je zorgverzekering niet vergoedt? Dan kan de gemeente dit misschien vergoeden.

Kijk hier om te kijken of jij deze vergoedingen kunt krijgen. Ook lees je hoe hoog de vergoeding dan is en hoe je deze kunt aanvragen.

Bijna 18: wat moet ik regelen?

Als je 18 wordt, veranderen er wat zaken. Je bent dan namelijk voor de wet volwassen. Je mag ineens allerlei dingen die je eerder nog niet mocht. Zoals stemmen en een telefoonabonnement afsluiten. Ook moet je zelf dingen regelen. Zoals je zorgverzekering en de belastingaangifte.

Wat mag je dan doen? Wat moet je doen? En waar moet je op letten? In het toekomstplan staat een checklist die kan je helpen zodat je kunt afvinken wat je gedaan hebt en kunt zien wat je allemaal moet regelen.

Als je 18 jaar wordt, is er andere wetgeving van toepassing. Als je jeugdhulp krijgt, kan die organisatie je helpen bij het maken van dat toekomstplan. Jij kunt daarbij iedereen betrekken die voor jou belangrijk zijn.

In je plan geef je aan wat je dromen zijn, wat er nodig is om die te bereiken en wie jou hierbij kan helpen. Bij de uitvoering van het toekomstplan kan het Gebiedsteam helpen met vervolghulp als dat nodig is.

Maak een toekomstplan het liefst als je 16,5 jaar bent, dan is er nog voldoende tijd om alles goed te regelen.

Bekijk het toekomstplan met de checklist hier. 

Vanaf je 18e ben je voor de wet volwassen en je hebt dan meer rechten en plichten. Je moet nu zelf een aantal zaken regelen, die bijvoorbeeld jouw ouders eerder voor jou regelden.

Hieronder vind je de belangrijkste rechten en plichten. Ook lees je hoe je sommige zaken kunt regelen.

Vraag een DigiD aan
Je hebt vaak een Digid nodig om makkelijk en veilig zaken te regelen met de overheid. Zoals het aanvragen van studiefinanciering bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Of het regelen van zaken met je zorgverzekering.

DigiD staat voor Digitale Identiteit. Deze vraag je aan via digid.nl

Identificatieplicht
Iedereen vanaf 14 jaar heeft een identificatieplicht. Dit betekent dat je een geldig identiteitsbewijs moet laten zien als de politie daar om vraagt. Maar je hebt ook om andere redenen een identiteitsbewijs nodig. Bijvoorbeeld om naar het buitenland te reizen of om een uitkering aan te vragen.

Met een identiteitsbewijs laat je zien wie je bent. Dit kan met een paspoort, identiteitskaart en vaak ook met een rijbewijs. Wil je dit bewijs aanvragen of vernieuwen? Klik dan hier om een id kaart aan te vragen.

Je identiteitsbewijs is persoonlijk. Leen dit bewijs nooit aan iemand uit! Als je dit doet, ben je zelfs strafbaar. Ben je je identiteitsbewijs kwijt? Geef dit dan direct door aan de gemeente. Zo voorkom je dat je identiteitsbewijs wordt misbruikt. En kun je een nieuw identiteitsbewijs aanvragen.

Stemrecht:
In Nederland mag iedereen vanaf 18 jaar stemmen. Jij nu dus ook!
Door te stemmen heb je invloed op beslissingen die jouw toekomst bepalen. Dit kan tijdens verkiezingen. Er zijn verkiezingen voor de gemeenteraad, Provinciale Staten, het waterschap en de Tweede Kamer.

Heb je hulp nodig bij het bepalen op wie jij gaat stemmen? Vul dan een stemwijzer in. Deze vind je rond de verkiezingen op internet.  

Wil je meer informatie over verkiezingen? Bijvoorbeeld waar je precies voor stemt? Of wat je nodig hebt om te stemmen? Klik dan op deze link.

Orgaandonatie
Als je 18 wordt, kom je in het Donorregister. In dit register staat of jouw organen na je overlijden gebruikt mogen worden voor iemand anders. Organen zijn bijvoorbeeld een hart of een long.

Je beslist zelf of je donor wordt. Of je laat iemand anders na je overlijden beslissen of je donor wordt. Het is belangrijk om deze keuze in te vullen op www.donorregister.nl. Dan weet je familie of je donor wil worden. Of wie de beslissing na je overlijden mag maken.

Vul je geen keuze in? Dan wordt je automatisch ingeschreven als donor.

Juridische hulp
Heb je een vraag over rechten? Bijvoorbeeld problemen met je huurbaas? Of spijt van een contract dat je hebt getekend? Dan kun je met je vraag terecht bij het Juridisch Loket in Leeuwarden. Deze hulp is gratis. klik hier voor de tijden van het inloopspreekuur, de contactgegevens en de werkwijze van het Juridisch Loket. Op deze website staan ook voorbeeldbrieven die je kunt gebruiken.

Het juridisch loket heeft ook spreekuur in de bibliotheek in Harlingen. Elke donderdagmiddag (in de on-evenweken) van 16:00 - 17:30 is er in de Bibliotheek in Harlingen een gratis juridisch spreekuur. Tijdens dit gesprek krijgt u een eerste inzicht in uw juridische vraag en komt u te weten bij wie u verder terecht kunt.

Wil je werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Een leuke activiteit doen? Of (meer) bewegen? Lees hier wat je in je vrije tijd kunt doen in Harlingen.

Activiteiten via Connexa

Hou de website van Connexa in de gaten voor welke activiteiten er worden aangeboden in Harlingen. 

Of kijk op de website van het jongerenwerk Harlingen.

Nieuw Zuid

Nieuw Zuid is een project voor inwoners activering voor inwoners van Harlingen. Wij organiseren doe en ontmoetings activiteiten en bieden brede dagbestedingsvoorziening. Neem een kijkje op website of er een passende activiteiten is voor jou. 

Sporten

Wil jij graag in beweging komen? Maar weet je niet goed hoe? Beweegteam Harlingen kan je helpen. Ze kijken samen met jou naar een geschikte sport of vorm van beweging. Alleen of met je vrienden. In de wijk of bij de sportvereniging. Met of zonder beperking. Er is veel mogelijk. Zodat jij je gezondheid verbetert door te bewegen. Kijk voor meer informatie op beweegteam Harlingen 

Deelnemen aan de Jongerenraad

De Jongerenraad adviseert en helpt organisaties bij het bereiken van jongeren. Dit gaat om allerlei zaken die spelen in Harlingen, bijvoorbeeld op het gebied van vrije tijd.

Wil je hierover meedenken? Misschien is de Jongerenraad dan iets voor jou. Op jeugdgemeenteraad vind je meer informatie en de contactgegevens.

Maatschappelijke diensttijd

Wil jij ontdekken wat je leuk vindt en waar je goed in bent? Jezelf ontwikkelen? Iets goeds doen voor een ander? En nieuwe mensen leren kennen? Doe dan mee met de MDT: de maatschappelijke diensttijd. Check dit filmpje voor meer informatie.

Er zijn verschillende projecten, ook landelijk. Ben je benieuwd naar de projecten in Harlingen? Kijk dan hier. Je kunt je er ook meteen aanmelden.

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Harlingen die te gebruiken is voor inwoners van Harlingen, Midlum, Wijnaldum.