Gorinchem

Verhuizing doorgeven

Kom je in Gorinchem wonen of ga je verhuizen binnen Gorinchem? Dan moet je dat melden bij de gemeente. Dit doe je door jouw nieuwe adres door te geven aan de gemeente. Dit kan voordat je verhuist, of uiterlijk 5 dagen na je verhuisdatum. Klik hier voor meer informatie over het doorgeven van je verhuizing.  

Ben je op zoek naar een huurwoning?

Woningcorporatie Poort 6 biedt in Gorinchem sociale en vrije sector huurwoningen aan. Poort6 verhuurt in bijna elke wijk in Gorinchem sociale huurwoningen. Zowel rijtjeshuizen als flats. Op de website www.woongaard.com vindt je het actuele aanbod van huurwoningen in Gorinchem. Wil je reageren op een sociale huurwoning? Dan moet je jezelf eenmalig inschrijven op de Woongaard. Dit kost € 25,-. Je hebt geen inschrijving nodig om te reageren op de vrije sector huurwoningen. Daarop kan iedereen reageren. Zolang de woning maar past bij je inkomen en je persoonlijke situatie.

Urgentie-verklaring aanvragen

Ben je 18 jaar of ouder en heb je door problemen snel een andere woning nodig? Dan kom je misschien in aanmerking voor voorrang op woonruimte. Dit kan doormiddel van een urgentieverklaring. Je kunt hiervoor een telefonische afspraak maken met een medewerker van het Wmo-loket van de  gemeente Gorinchem. Je kunt deze afspraak maken via dit telefoonnummer van het Wmo-loket: 0183-659535. Klik hier voor meer informatie over het aanvragen van een urgentie-verklaring. Op deze website vindt je ook een test, die aangeeft of je in aanmerking komt voor de urgentie-verklaring.

Begeleid wonen

Wil je zelfstandig gaan wonen, maar heb je hier nog ondersteuning bij nodig? Kamers met kansen Gorinchem is een plek die jongeren van 18-27 jaar de mogelijkheid biedt om zelfstandig te leren wonen. Doormiddel van zelfstandig wonen met begeleiding in het wonen, leren, werken en ontmoeten. Dit is specifiek voor diegene die zelfstandig wil gaan leven en wonen en hierbij een steuntje in de rug nodig heeft. Klik hier voor de website van Kamers met kansen Gorinchem. 

Begeleid wonen met een beperking

  1. ASVZ

Als je een beperking hebt en zelfstandig zou willen wonen, dan kan ASVZ misschien helpen. Het is hun doel om mensen met een beperking het gewone leven te laten ervaren. ASVZ staat voor duurzame zorg. Ze bieden onder andere begeleid wonen aan. Klik hier voor de website van ASVZ. Klik hier voor de woonlocaties van ASVZ in Gorinchem.  

  1. Syndion

Syndion kan je ook ondersteunen bij het vinden van een woonplek. Syndion biedt veel verschillende mogelijkheden voor mensen met een beperking. Zo kun je met ondersteuning wonen in je eigen huis, in een groep of met begeleiding in een appartement. Syndion staat voor het leveren van maatwerk in de zorg. Dit houdt in dat Syndion zorgvuldig omgaat met eenieder zijn eigen wensen en behoeften. Klik hier om te lezen over de mogelijkheden bij Syndion.

  1. Philadelphia

Philadelphia helpt mensen met een beperking die zelfstandig willen wonen. Philadelphia staat ervoor dat er zorg en ondersteuning wordt aangeboden waar het nodig is. Ook in de gemeente Gorinchem heeft Philadelphia verschillende (begeleide) woonmogelijkheden voor mensen met een beperking. Philadelphia biedt ook mogelijkheden voor beschermd wonen. Klik hier voor meer informatie over wonen bij Philadelphia. Klik hier voor de lokale informatie pagina van Philadelphia in Gorinchem.

Beschermd wonen

Beschermd wonen is een woonvorm voor mensen met bijvoorbeeld gedragsproblemen of psychische problemen die het lastig vinden om voor zichzelf te zorgen. Bij deze woonvorm woont men meestal met meer mensen in één huis. Je hebt een eigen kamer en krijgt begeleiding van een sociaal-psychiatrisch verpleegkundige. Bij beschermd wonen is de begeleiding intensief. De beschikbaarheid van begeleiding hangt af van de woonlocatie. Er kan 24 uur per dag begeleiding beschikbaar zijn, maar beschikbaarheid van begeleiding op afstand of op oproepbaarheid is ook mogelijk. 

Als je interesse hebt in beschermd wonen kan het Huis van Hoop in Gorinchem wat voor jou zijn. Het is een woonlocatie van de organisatie De Hoop GGZ en biedt mensen voor wie zelfstandig wonen (nog) niet haalbaar is, de kans om beschermd te wonen. Klik hier voor meer informatie over wonen in het Huis van Hoop.

Dakloos of thuisloos

Ben je dakloos of thuisloos? Of woon je in Gorinchem en dreig je dakloos te worden? Dan kun je terecht bij Toegangspoort Nieuwe Start voor hulp, begeleiding of advies. Als je dakloos of thuisloos bent bieden ze veilige opvang en ondersteuning aan. Klik hier voor meer informatie. Wanneer je dakloos dreigt te worden, kun je hulp krijgen om te voorkomen dat je dakloos wordt. Wil je deze hulp? Neem dan contact op met het Sociaal Team Gorinchem. Klik hier voor de contactmogelijkheden. Of bel dit nummer: (088) 8928961.  

Heb je direct onderdak nodig? Dan heb je twee opties binnen de gemeente. Je kunt terecht bij het Leger des Heils en bij het Sociaal Team Gorinchem. 

  1. Als je alleenstaand en ouder bent dan 23 jaar. Dan kun je contact opnemen met het Leger des Heils. Het Leger des Heils biedt dakloze opvang in de Gemeente Gorinchem. Klik hier en hier voor meer informatie. Het adres van de Leger des Heils locatie in Gorinchem is Nicolaas Pieckstraat 43-45 4205 BR Gorinchem.
  2. Als je alleenstaand en jonger bent dan 23 jaar. Dan kun je contact opnemen met het Sociaal Team.
  3. Ben je een ouder met kinderen? Dan kun je ook contact opnemen met het Sociaal Team.         

Ook zijn er in Gorinchem verschillende inlooplocaties die een warme huiskamer bieden. Op  deze locaties is er overdag een maaltijd, een kop soep, koffie of thee beschikbaar. Klik hier voor meer informatie.

Briefadres aanvragen

Als je geen woonadres hebt kan de gemeente je helpen aan een (tijdelijk) postadres. Je post wordt dan naar dit adres gestuurd. Klik hier voor meer informatie over het aanvragen van een briefadres in de gemeente Gorinchem. 

Lokale uitkering aanvragen

Heb je niet genoeg geld om rond te komen? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Deze is er onder andere voor mensen die geen werk kunnen vinden en geen ander inkomen hebben. Het aanvragen van een bijstandsuitkering wordt geregeld door Avres. Klik hier voor meer informatie over het aanvragen van een uitkering bij Avres. Klik hier om een bijstandsuitkering aan te vragen.

Een bijstandsuitkering biedt slechts tijdelijke hulp. Daarom is het de regel dat iedereen met een bijstandsuitkering onder de leeftijd van 65 moet proberen een betaalde baan te vinden. Avres is een organisatie die je kan helpen om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Klik hier voor meer informatie.

 Welke gemeentelijke belastingen zijn er?

  1. Afvalstoffenheffing: Vorm je een één- of meerpersoonshuishouden? Dan wordt er van je verwacht dat je als inwoner van de gemeente Gorinchem bijdraagt aan de afvalstoffenheffing. Met deze heffing betaal je mee aan het werk van de Reinigingsdienst Waardlanden. Dit bedrijf verzamelt en verwerkt afval in Gorinchem. Klik hier voor meer informatie over de afvalstoffenheffing.
  1. Rioolheffing: Als je in Gorinchem woont of er een bedrijf hebt is je woning waarschijnlijk aangesloten op de riolering van de gemeente. Voor het onderhoud van deze riolering betaal je rioolheffing. Lees hier meer informatie over de rioolheffing.
  1. OZB: Heb je een eigen woning? Of maak je gebruik van een bedrijfsgebouw (kantoor of winkel) of een stuk grond? Dan betaal je daarvoor ieder jaar onroerendezaakbelasting (OZB). De hoogte van deze belasting is afhankelijk van de waarde van de woning of het bedrijfsgebouw. Deze waarde wordt bepaald door een beschikking (oftewel bepaling) van de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Ook is het afhankelijk van het lokale OZB tarief. Klik hier voor meer informatie over de OZB belasting.

Heb je weinig geld en kun je een gemeentelijke belasting niet betalen? Dan kun je bij de gemeente een kwijtschelding aanvragen. De gemeente bepaalt vervolgens of je hiervoor in aanmerking komt. Klik hier voor meer informatie over het aanvragen van een kwijtschelding.

Schuldhulpverlening

Heb je schulden? Of dreig je in de schulden te raken? Dan kan de juiste hulp ervoor zorgen dat je problemen niet groter worden. Dankzij deze hulp kun je sneller uit de zorgen komen en meer rust krijgen. Voor deze hulp kun je contact opnemen met het Sociaal Team Gorinchem. Klik hier om contact op te nemen. Voor hulp kun je ook terecht bij Avres. Avres biedt schuldhulpverlening. Ook helpt Avres mensen die nog niet in de schulden zitten, maar wel schulden dreigen te krijgen. Een voorbeeld hiervan is de hulp van het team Vroeg Erbij. Klik hier voor meer informatie over dit team.

Hulp bij financiën  

Heb je hulp nodig bij het regelen van je geldzaken? Avres biedt jongeren tot 27 jaar hulp bij het regelen van geldzaken. Er staat bij Avres een financieel jongerencoach voor je klaar die je onder andere kan helpen met het krijgen van overzicht in je financiën. Klik hier voor meer informatie en om in contact te komen met de jongerencoach.

Hulp bij het zoeken van werk

Heb je hulp nodig bij het vinden van een baan? Schrijf je dan in bij werk.nl. Je kunt hier terecht voor hulp bij je zoektocht. Ook kun je hier allerlei veel gestelde vragen met antwoorden vinden. 

Ben je onder de 27 jaar en heb je geen diploma, werk of inkomen? Dan biedt Matchmakers jou hulp bij het vinden van werk of scholing. Klik hier voor meer informatie.

Ben je werkloos of dreig je werkloos te worden? AV Werkt door zet zich voor je in als je woont in gemeente Gorinchem, Molenlanden of Vijfheerenlanden. De organisatie biedt je begeleiding en advies bij jouw zoektocht naar een baan. Maar ook met bijscholing of omscholing en bij eventuele schulden wordt hulp aangeboden. Klik hier voor meer informatie.

Lukt het je niet om een baan te vinden en heb je geen ander inkomen? Dan kun je mogelijk een bijstandsuitkering krijgen. Het aanvragen van een bijstandsuitkering wordt geregeld door Avres. Klik hier voor meer informatie over het aanvragen van een uitkering bij Avres. Klik hier om een bijstandsuitkering aan te vragen.

Lokaal vrijwilligerswerk

Wil je jezelf vrijwillig inzetten voor Gorinchem? Dan kun je contact opnemen met het Vrijwilligerssteunpunt. Deze organisatie is onderdeel van de gemeente en brengt inwoners en organisaties die vrijwilligers nodig hebben samen. Het Vrijwilligerssteunpunt biedt je ook advies en gratis cursussen aan. Klik hier voor meer informatie en voor de contactgegevens van het Vrijwilligerssteunpunt.

Ben je op zoek naar vacatures voor vrijwilligerswerk in Gorinchem? Op SamenGorinchem komt vraag en aanbod bij elkaar. Dit kan gaan om vrijwilligerswerk bij een organisatie, maar ook om het helpen van buurtbewoners met alledaagse klusjes. Op de pagina kun je reageren op uitstaande vacatures. Daarnaast kun je op de pagina ook zelf je eigen hulp aanbieden. Klik hier voor de vacaturepagina.

Leerwerktrajecten

Er zijn in Gorinchem verschillende plekken waar je een leerwerktraject kunt volgen. Een leerwerktraject is een leerroute op het onderwijs. Waarbij je een vak leert door één of meer dagen in de week in een bedrijf te werken en de rest van de week op school theorieles te volgen. Lijkt je dit wat? Dan zijn er verschillende plekken waar je dit kunt doen in Gorinchem.

  1. Da Vinci College: Het Da Vinci College biedt verschillende opleidingen met een leerwerktraject (ook wel BBL-opleidingen) aan. Klik hier voor een overzicht van de opleidingen.
  2. Yuverta: Het Yuverta College biedt ook verschillende leerwerk-opleidingen aan. Klik hier voor een overzicht van de opleidingen.
  3. Gilde Vak College Techniek: Zit je al op het Gilde? Dan kun je ook hier een BBL-opleiding volgen. Klik hier voor meer informatie en voor een overzicht van de opleidingen.

Loopbaanadvies                                                                                                                        Heb je vragen of kun je advies gebruiken rondom leren of werken? Dan kun je terecht bij het Leerwerkloket Alblasserwaard Vijfheerenlanden. Doormiddel van een kosteloos en vrijblijvend adviesgesprek bieden ze je hulp bij jouw loopbaan. Klik hier voor meer informatie óf om een afspraak te maken.

Begeleiding bij werk

Vind je het lastig om een baan te vinden of te behouden? Of schiet je tekort in ervaring of vaardigheden bij je werk? Dan biedt Avres je een ontwikkeltraject aan waarbij je werkt en leert. Wanneer je er klaar voor bent kan Avres je vervolgens helpen aan een baan die past bij jou. Klik hier voor meer informatie.

Beschut of beschermd werken

Heb je een beperking of lukt het je niet om te werken zonder begeleiding? Dan kun je misschien een baan krijgen bij een beschutte werkplek. Dit is een werkplek met extra ondersteuning, die je niet krijgt bij een gewone werkgever. Avres biedt binnen de Gemeente Gorinchem verschillende beschutte werkplekken aan. Om bij een beschutte werkplek te kunnen werken moet je een Indicatie Nieuw Beschut aanvragen. Dit kan op de website van het UVW. Klik hier om een Indicatie Nieuw Beschut aan te vragen voor jezelf. Klik hier om een Indicatie Nieuw Beschut aan te vragen voor iemand anders.

Hiernaast kan je ook contact opnemen met het Sociaal Team Gorinchem. Medewerkers van het Sociaal Team willen eventueel ook met je meedenken over de verschillende mogelijkheden die er zijn rondom beschermd werken. Klik hier voor de contactgegevens van het Sociaal Team.

Leerplicht

Iedereen die in Nederland naar school gaat heeft tot zijn/haar 16e leerplicht. Als je op jouw 16e verjaardag nog geen diploma hebt, dan geldt er een kwalificatieplicht tot je 18e verjaardag. Dit houdt in dat je op zijn minst een diploma moet halen op havo-niveau, vwo-niveau of op mbo-2 niveau. Dit wordt ook wel de startkwalificatie genoemd. Met deze startkwalificatie kan je aan het werk. Lees hier meer over de leerplicht en de kwalificatieplicht binnen de gemeente Gorinchem.   

Ik dreig uit te vallen/ ben uitgevallen

Dreig je voortijdig school te verlaten zonder een diploma? Of ben je al voortijdig gestopt met school? Dan meldt jouw school dat via DUO bij de gemeente. Vervolgens zal een leerplichtconsulent contact met je opnemen. Deze zal met je in gesprek gaan over jouw wensen en zal je helpen een passend school of werk traject te vinden. Ook wanneer je al voor een langere periode bent uitgevallen kun je nog begeleiding ontvangen voor scholing, werk of een combinatie die bij jou past. Klik hier voor meer informatie.

Heb je hulp nodig bij je zoektocht naar de juiste opleiding of werkplek? Matchmakers biedt hulp aan bij het vinden van werk of scholing. Klik hier voor meer informatie.

Aanbod regulier onderwijs 

Ben je op zoek naar een onderwijsinstelling die bij jou past? Er zijn in Gorinchem verschillende onderwijsinstellingen waar je uit kunt kiezen.

  • Voortgezet Onderwijs (VO): Klik hier voor de verschillende opties voor het Voortgezet Onderwijs.
  • Middelbaar Onderwijs (MBO):
  1. Het Da Vinci College biedt veel verschillende mbo-opleidingen aan. Klik hier voor meer
  2. Yuverta: Het Yuverta College biedt ook verschillende opleidingen aan. Klik hier voor een overzicht van de opleidingen.

Aanbod Voortgezet Speciaal onderwijs (VSO)

Wil je speciaal onderwijs volgen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden binnen de gemeente Gorinchem.

  1. Je kunt misschien terecht bij het Lingewaal College in Gorinchem. Deze onderwijsinstelling is onderdeel van Yulius en biedt speciaal onderwijs aan op verschillende niveaus. Deze niveaus zijn vmbo-kader, vmbo-tl en havo. Klik hier voor meer informatie.
  2. De Cirkel Christelijk Onderwijs is een school waar voortgezet speciaal onderwijs gevolgd kan worden. Klik hier voor meer informatie.
  3. De school ZML De Kleine Wereld biedt ook voortgezet speciaal onderwijs aan. Klik hier voor meer informatie.

Steunpunt passend onderwijs

Passend onderwijs houdt in dat je een plek krijgt op een school die bij jou past. Zodat je onderwijs krijgt die aansluit op jouw kwaliteiten en mogelijkheden. De nadruk ligt hierbij op diegene die extra ondersteuning nodig hebben. Heb je vragen over passend onderwijs? Dan kun je contact opnemen met jouw school of met het ouder- en jeugdsteunpunt van het betreffende samenwerkingsverband. Voor de regio Gorinchem en dus ook voor de scholen het Lingewaal College en de Cirkel kun je terecht bij het ouder- en jeugdsteunpunt van Munio. Bij dit steunpunt kunnen je vragen rondom passend onderwijs worden beantwoordt. Je kunt contact opnemen met het ouder- en jeugdsteunpunt van Munio via dit telefoonnummer: 0183-660 641. Je kunt ook contact opnemen door een bericht te sturen naar info@munio.nl. Klik hier voor meer informatie.  

Taallessen

Zou je taallessen willen volgen? De gemeente Gorinchem biedt gratis taallessen aan. Het is namelijk van belang dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Klik hier voor meer informatie over de mogelijkheden binnen de gemeente.

Informatie VAVO-onderwijs

Ben je 16 jaar of ouder en wil je alsnog een vmbo-, havo- of vwo-diploma halen? Dan kun je bij het Da Vinci College in Gorinchem terecht voor het vavo (voortgezet algemeen volwassenonderwijs). Je kunt hier ook voor kiezen wanneer je bijvoorbeeld een diploma van een hoger niveau wilt halen, examen wilt doen in een ander profiel of wanneer je een certificaat van een specifiek vak nodig hebt voor je vervolgopleiding. Op het vavo kun je jouw benodigde certificaat of diploma in één of twee jaar durende trajecten halen. Klik hier voor meer informatie.

 

Huisartsen

Je kunt bij lichamelijke of psychische klachten contact opnemen met de huisarts. Tijdens een afspraak kun je jouw klachten bespreken met de huisarts. De huisarts geeft je vervolgens advies en kan je als het nodig is medicijnen geven of je doorverwijzen naar een specialist. 

Ben je op zoek naar een huisarts? Er zijn verschillende huisartsen in Gorinchem. Klik hier voor een overzicht. Ook heeft Gorinchem een huisartsenpost. Hier kun je terecht als je in de avond-, nacht-, en weekenduren of op officiële feestdagen met spoed een huisarts nodig hebt. Klik hier voor de gegevens van de huisartsenpost. Hoewel het niet verplicht is, raden we je aan om je in te schrijven bij een lokale huisarts.

Tandartsen

Ben je op zoek naar een tandarts? Er zijn verschillende tandartsenpraktijken in Gorinchem. Klik hier voor een overzicht.

Zorgverzekering

Wanneer je 18 jaar wordt, moet jij zelf een ziektekostenverzekering afsluiten. Klik hier voor meer informatie rondom het regelen van een ziektekostenverzekering.

Vind je het lastig om zelf een zorgverzekering af te sluiten of heb je vragen? Het Sociaal Team Gorinchem kan je helpen. Klik hier om contact op te nemen. Of kom naar het spreekuur in de Rozenobel, Dukatenplein 2, 4205 GE Gorinchem. Hier kun je wekelijks terecht op donderdagochtend 9.00-11.30 uur.

Basisverzekering voor minima

De gemeente Gorinchem biedt mensen met een laag inkomen een basisverzekering voor minima aan. De zorgverzekeraar heeft samen met de gemeente een speciaal pakket samen gesteld. Dankzij dit pakket betaal je minder premie en ontvang je hogere vergoedingen. Om deze verzekering af te sluiten moet je wel voldoen aan de inkomensgrens van de minimaregelingen. Hiervoor mag je inkomen maximaal 130% van de bijstandsnorm zijn. Klik hier voor meer informatie over de vereisten. Klik hier om de basisverzekering aan te vragen. Ben je een student? Dan kun je helaas geen gebruik maken van deze basisverzekering.  

Zorgtoeslag  

Heb je een zorgverzekering afgesloten? Dan kun je vanaf je 18e zorgtoeslag aanvragen. Met deze toeslag betaalt de overheid mee aan jouw zorgverzekering. De hoeveelheid zorgtoeslag die je ontvangt hangt af van je inkomen. Klik hier om de hoogte van je zorgtoeslag te berekenen. Je kunt zorgtoeslag aanvragen op de website van de belastingdienst. Klik hier om zorgtoeslag aan te vragen.

Heb je wel je zorgverzekering betaald, maar geen gebruik gemaakt van de zorgtoeslag? Dan kun je met terugwerkende kracht zorgtoeslag aanvragen. Op deze manier kun je dus alsnog de vergoeding ontvangen. Je vraagt de zorgtoeslag op dezelfde wijze aan. Let er wel op dat je het juiste jaar selecteert.

Soa inloopspreekuur

Heb je soa (seksueel overdraagbare aandoening) gerelateerde klachten of ben je gewaarschuwd voor een soa door een bedpartner? Dan heb je 2 opties:

  1. Je kunt bij de huisarts een afspraak maken voor een soa-test.
  2. Je kunt bij de GGD ook een soa-test doen. Klik hier om een afspraak te maken. Als je onder de 25 jaar bent is een soa-onderzoek gratis tijdens het Sense spreekuur. Tijdens dit spreekuur kun je vragen stellen over soa’s, seksualiteit en anticonceptie. Als het nodig is kun je een soa-test doen. Klik hier voor meer informatie.

Jeugdhulp

Heb je hulp nodig, omdat je geestelijke problemen hebt of het thuis niet goed gaat?

De gemeente Gorinchem biedt hulp bij opvoeden, jeugdbescherming, jeugdreclassering, aanpak van kindermishandeling, geestelijke gezondheidszorg en zorg voor kinderen. Klik hier voor de informatiepagina over jeugdhulp binnen de gemeente Gorinchem.

Wil je meer weten over jeugdhulp? Op deze algemene pagina van kwikstart kun je meer informatie vinden. Je kunt met vragen of problemen ook terecht bij de huisarts.

Wil je een verlenging van de jeugdhulp? Jeugdhulp stopt normaalgesproken wanneer de leeftijd van 18 jaar wordt bereikt. In sommige gevallen wordt de jeugdhulp verlengd. De jeugdhulp kan maximaal met 5 jaar worden verlengd. Je kunt een verlenging van de jeugdhulp aanvragen bij de gemeente. De gemeente beslist of je na je 18e nog jeugdhulp kan krijgen. Klik hier voor meer informatie.

Preventieve zorg

Ben je onder de 18 jaar? De jeugdgezondheidszorg (JGZ) biedt preventieve jeugdgezondheidszorg aan in Gorinchem. Klik hier voor meer informatie.

Geestelijke gezondheidszorg

Heb je mentale problemen en ben je onder de 23 jaar? Youz PG helpt jongeren en jongvolwassenen met psychische problemen. Klik hier voor meer informatie over Youz PG.

Jeugdprofessionals

Als je onder de 18 bent kun je voor problemen rondom je opvoeding, psychische klachten of verstandelijke beperkingen terecht bij het Sociaal Team Gorinchem. Het Sociaal Team biedt hulp van jeugdprofessionals aan, die je kunnen helpen aan het beste hulptraject voor jouw specifieke situatie. Klik hier voor meer informatie.

Jeugd- en gezinsteam

Heb je thuis intensievere hulp nodig? Het jeugd- en gezinsteam van het Sociaal Team biedt intensieve hulp aan. Deze hulp wordt geboden aan jou als jongere, maar ook aan je ouders of zelfs leerkrachten. Een professional van het Sociaal Team Gorinchem kan met je mee kijken of het jeugd- en gezinsteam iets voor jou kan betekenen. Klik hier voor meer informatie over het jeugd- en gezinsteam.

Verslavingszorg

Heb je vragen of problemen rondom het gebruik van middelen zoals alcohol of drugs? Youz preventiewerk is gespecialiseerd in de verslavingszorg en kan je helpen met jouw vragen en problemen. Youz biedt advies en behandeling aan jongeren tot en met 23 jaar met vragen of problemen rondom verslaving en of middelen gebruik. Je kunt contact opnemen met Youz preventiewerk door een bericht te sturen naar Preventie@youz.nl of door te bellen naar 088-3580960.

Hulp bij mishandeling of een onveilige thuissituatie

Ben je een slachtoffer van mishandeling? Of gaat het thuis niet goed? Veilig Thuis biedt hulp en advies. Ook wanneer je twijfelt kun je terecht bij Veilig Thuis. Bel 0800-2000 om gratis contact op te nemen met Veilig Thuis. Klik hier voor meer informatie. Je kunt ook contact opnemen met het Sociaal Team Gorinchem. Klik hier voor de contactgegevens van het Sociaal Team. Bel altijd 112 als er sprake is van direct gevaar.

Mantelzorgsteunpunt

Ben je een mantelzorger? Een mantelzorger zorgt voor een lange periode en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon. Als mantelzorger heb je in Gorinchem recht op hulp en ondersteuning. Als mantelzorger kun je terecht bij het Mantelzorgsteunpunt voor deze hulp en ondersteuning. Ook wanneer je jong bent. Klik hier voor meer informatie over het Mantelzorgsteunpunt in Gorinchem.

Hulp bij persoonlijke ontwikkeling

Sta je niet sterk in je schoenen? Self As Team biedt maatwerk begeleiding aan jongeren tot en met 23 jaar om een sterke identiteit, weerbaarheid en goede sociale vaardigheden te ontwikkelen. Klik hier voor meer informatie.

Dagbesteding

The Mall jongerenwerk organiseert wekelijks activiteiten voor jongeren in Gorinchem. The Mall biedt ook verschillende trainingen aan voor jongeren. Een voorbeeld hiervan is een weerbaarheidstraining voor meiden t/m 16 jaar. Klik hier voor meer informatie.

Ben je op zoek naar een plek waar je andere jongeren kunt ontmoeten, kan relaxen of een hobby kan uitoefenen? Dan is het Centraal Punt van de stichting Boukie de plek voor jou. Bij het buurthuis van Boukie kun je al de zojuist genoemde activiteiten ondernemen. Ook worden er regelmatig leuke festiviteiten georganiseerd. Het adres van het Centraal Punt is Grote Haarsekade 120.

Zoek je een nieuwe sport of wil je meer weten over de sport(activiteiten) in Gorinchem? Gorinchem Beweegt is het team van de gemeente Gorinchem dat je hier graag bij helpt. Klik hier voor meer informatie.  

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bij de scouting kun je jouw vrije tijd besteden  met het doen van spannende en vooral leuke activiteiten. Hiernaast word je op de scouting uitgedaagd om persoonlijk te ontwikkelen. Er zijn in Gorinchem twee scouting locaties. Je hebt de Scouting APV en een aparte specialisatie binnen de scouting genaamd de Gorinchemse Zeeverkenners. Klik hier voor de website van Scouting APV. Klik hier voor de website van de Gorinchemse Zeeverkenners.

Wil je andere jongeren ontmoeten en heb je een vorm van autisme? Het ChillAut jongerencafé is een plek waar je twee keer in de maand op vrijdagavond terecht kunt voor ontmoeting. Klik hier voor meer informatie.

Professionele dagbesteding

Heb je door ziekte of een beperking professionele dagbesteding nodig? Er zijn verschillende organisaties waar je in een groep activiteiten kunt ondernemen. Dit is onder leiding van professionals. Bij het Wmo-loket van de gemeente Gorinchem kun je op afspraak terecht voor vragen en advies rondom dagbesteding. Ook kun je bij dit loket de dagbesteding regelen. Om een afspraak te maken met het Wmo-loket kun je een mail sturen naar wmoloket@gorinchem.nl of bellen met (0183) 659 535. Het Wmo-loket zit in de hal van het stadhuis van Gorinchem.

Maatjesprojecten

Behoefte aan gezelschap en steun? En ben je tussen de 10 en 25 jaar? Dan is jongerenmaatjes van Humanitas er voor jou. Een maatje gaat uit van wat jij wilt en legt je niets op. Hij kan je wel motiveren om stappen te zetten. Je spreekt (twee)wekelijks samen af. Je kunt bijvoorbeeld samen gaan sporten, een vrijetijdsinvulling zoeken of gewoon kletsen. Ook als je tips nodig hebt rondom school/studie of werk, is het maatje er voor je. De ondersteuning is gratis en je kunt jezelf aanmelden. Klik hier voor meer informatie.

Wmo

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), zorgt ervoor dat mensen die moeite hebben om mee te doen in de maatschappij of moeite hebben om zelfstandig te wonen. Ondersteunt kunnen worden door de gemeente.

Met een Wmo-melding kun je een gesprek aanvragen met een medewerker van de gemeente. Samen met deze medewerker kun je vervolgens kijken naar de ervaarde problemen en de mogelijke oplossingen. In het meldingsformulier kun je de problemen beschrijven. Na het ontvangen van je melding zal een Wmo-medewerker contact met je opnemen. Om een afspraak te maken voor een gesprek. Klik hier om een Wmo-melding te doen en voor meer informatie.

Bij het Wmo-loket van de gemeente Gorinchem kun je op afspraak terecht voor vragen en advies rondom zorg, welzijn en wonen. Om een afspraak te maken met het Wmo-loket kun je een mail sturen naar wmoloket@gorinchem.nl of bellen met (0183) 659 535. Het Wmo-loket zit in de hal van het stadhuis van Gorinchem.

Ervaar je problemen binnen de Wmo of kom je er met een Wmo-medewerker niet uit?  Dan kun je contact opnemen met de Wmo-vertrouwenspersoon van de gemeente. Klik hier voor meer informatie.

WLZ

Heb je intensieve zorg nodig? De Wet langdurige zorg (WLZ) regelt intensieve zorg voor mensen met een psychische aandoening, mensen met een handicap en voor kwetsbare ouderen. Mogelijk kom jij in aanmerking voor deze ondersteuning. Klik hier voor meer informatie.

Zorgverzekering afsluiten

Als je 18 jaar wordt, moet je zelf een zorgverzekering afsluiten. Klik hier voor meer informatie rondom het regelen van een zorgverzekering.

Vind je het lastig om zelf een zorgverzekering af te sluiten of heb je vragen? Het Sociaal Team Gorinchem kan je helpen. Klik hier om contact op te nemen. Of kom naar het spreekuur in de Rozenobel, Dukatenplein 2, 4205 GE Gorinchem. Hier kun je wekelijks terecht op donderdagochtend van 9.00-11.30 uur.

Lokale verzekeringen

De gemeente Gorinchem biedt mensen met een laag inkomen een basisverzekering voor minima aan. De zorgverzekeraar heeft samen met de gemeente een speciaal pakket samen gesteld. Dit pakket leidt ertoe dat je minder premie betaalt en hogere vergoedingen ontvangt. Om deze verzekering af te sluiten moet je wel voldoen aan een aantal vereisten. Klik hier voor meer informatie over de vereisten. Klik hier om de basisverzekering aan te vragen. Ben je een student? Dan kun je helaas geen gebruik maken van deze basisverzekering. 

Op de landelijke pagina van Kwikstart kun je informatie vinden over andere bestaande verzekeringen. Zoals een reisverzekering. Klik hier voor meer informatie.

 

18 jaar?

Word je bijna 18 jaar? Dan zijn er een aantal dingen die je moet regelen. Op de website van Rijksoverheid kun je op basis van jouw situatie een overzicht krijgen van alles waar je  rekening mee moet houden als je 18 wordt. Klik hier voor meer informatie.

Ook op de landelijke pagina van Kwikstart staat handige informatie voor jongeren die 18 worden. Klik hier voor de landelijke pagina.

DigiD

Voor het regelen van overheidszaken heb je vaak een DigiD nodig. Een DigiD is een soort online paspoort, waarmee je identiteit gecontroleerd kan worden op het internet. Als je nog geen DigiD hebt kun je het aanvragen via een aanvraagformulier of via de DigiD app. Klik hier om een DigiD aan te vragen en voor meer informatie.

Juridisch Loket

Zit je met een juridische vraag? Het Juridisch Loket biedt hulp aan. Het Juridisch Loket kan helpen met juridische informatie, tips en voorbeeld brieven. Klik hier voor meer informatie. Je kunt zowel fysiek als telefonisch contact opnemen. De dichtstbijzijnde locatie is het Juridisch Loket in Dordrecht. Klik hier voor de contactgegevens en het adres.  

Rechten en plichten

Zit je op school? Dan gelden er voor jou verschillende rechten en plichten. Voorbeelden hiervan zijn het recht op goed onderwijs en de leerplicht. Op de landelijke pagina van Kwikstart staat een overzicht van de rechten en plichten. Klik hier voor meer informatie.

Heb je een baan? Dan heb je te maken met verschillende rechten en plichten op jouw werk. Het recht op een arbeidscontract bijvoorbeeld. Op de landelijke pagina van kwikstart staat een overzicht van de rechten en plichten. Klik hier voor meer informatie. 

Heb je vragen over de rechten en plichten rondom: de gemeente en overheid, huren, zorg of het aangaan van verplichtingen? Dan kun je ook terecht op de landelijke pagina van Kwikstart. Klik hier voor meer informatie.

Paspoort of identiteitskaart

Vanaf je 14e ben je verplicht om te laten zien wie je bent. Daarom is het belangrijk dat je in bezit bent van een eigen identiteitskaart of paspoort. Klik hier voor meer informatie over de identiteitskaart of het paspoort. Zowel het paspoort als de identiteitskaart kunnen bij de gemeente Gorinchem worden aangevraagd. Klik hier voor meer informatie.

Stemrecht

Ben je 18 jaar of ouder en heb je de Nederlandse nationaliteit? Dan heb je stemrecht. Dit houdt in dat je mag stemmen voor de Tweede kamer, de Provinciale Staten, de gemeenteraad en zelfs het Europese parlement. Zo kun je invloed uitoefenen op de toekomst van de stad Gorinchem, maar ook op de toekomst van heel Nederland. Klik hier voor meer informatie.

Terugkoppeling

Heb je aanvullingen of opmerkingen over de lokale informatie uit Gorinchem op deze app? Mail dan naar gemeente@gorinchem.nl. Een medewerker van de gemeente leest jouw mail en kan door jouw feedback de informatie verbeteren als dat nodig is!

Vluchten

Ben je gevlucht en zit je in het asielzoekerscentrum of een noodopvanglocatie in Gorinchem? De organisatie VluchtelingenWerk biedt je hulp aan. De vrijwilligers van VluchtelingenWerk kunnen je ondersteunen tijdens jouw asielprocedure. Ook willen de vrijwilligers je helpen met juridische vragen. De vrijwilligers van VluchtelingenWerk zijn op elke opvanglocatie aanwezig.

 

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Gorinchem die te gebruiken is voor inwoners van Dalem, Gorinchem.