Gennep

Voordat je op jezelf gaat wonen, zijn er een aantal zaken waar je aan moet denken en die je moet regelen. Wij hebben voor jou een paar belangrijke zaken op een rij gezet:

  • Huurwoning
    Misschien denk je er nu nog niet aan om op jezelf te gaan wonen. Maar over een aantal jaar wil jij misschien graag een huurwoning. Dan kun je er maar beter op tijd bij zijn. De wachttijden voor een huurwoning in de gemeente Gennep zijn namelijk lang. Schrijf je dus direct in als je 18 jaar bent. Dit kan hier voor woningen van woningcorporatie Mooiland en hier voor woningen van woningcorporatie Destion. Tip! Schrijf je in bij beide woningcorporaties.

    Wanneer je een urgentieverklaring nodig hebt, kun je deze aanvragen bij Destion. Daarover kun je hier meer informatie vinden.

  • Een huis kopen
    Wil je een huis kopen maar is je inkomen te laag voor een hypotheek? Misschien dat een starterslening je dan kan helpen. Deze lening overbrugt het bedrag tussen het voor jou maximaal opneembare hypotheekbedrag en de vraagprijs van een huis dat je op het oog hebt. Kijk op de website voor meer informatie over de starterslening in de gemeente Gennep.

  • Begeleid wonen
    Soms kun je (nog) niet zelfstandig wonen. Bijvoorbeeld omdat je een ziekte of beperking hebt. En je hiervoor hulp of begeleiding nodig hebt. Dan zijn er verschillende oplossingen, zoals begeleid wonen.

    Wil je weten wat de beste oplossing is voor jou? Neem dan contact op met Team Toegang. Op de website staat hoe je het wijkteam kan bereiken. Een medewerker kijkt dan samen met jou naar wat je nodig hebt. En welke oplossing daar het beste bij past.

  • Heb je een eigen plek in de gemeente Gennep gevonden?
    Geef dan je nieuwe adres door. Doe dit in ieder geval binnen 5 dagen nadat je bent verhuisd. Hoe je dit kunt doen, lees je hier.

  • Dakloos of thuisloos
    Soms heb je geen vast adres om te wonen. Of dreig je dakloos of thuisloos te worden. Je kunt dan contact opnemen via 088-1191200 met de GGD. Of kijk op de website van de GGD. Zij denken met je mee in het zoeken naar een oplossing. Helaas is er in de gemeente Gennep geen opvanglocatie, maar wel in de regio.

  • Briefadres
    Het is belangrijk dat je op een adres staat ingeschreven. Bijvoorbeeld om een uitkering aan te vragen of voor belangrijke post. Lukt dit niet, omdat je geen vast adres hebt? Dan kun je misschien een briefadres aanvragen. Hoe je dit kunt doen en wat de regels hiervoor zijn, lees je hier.  

     

  • Waar kan ik terecht voor hulp bij het regelen van mijn financiën?
  1. Je kan op internet veel informatie vinden over geldzaken. Kijk bijvoorbeeld eens op:
  2. Je kan in je omgeving om hulp vragen. Bijvoorbeeld aan je ouders of vrienden.
  3. Ook kan je bij de gemeente om gratis advies vragen. Je kan hiervoor contact opnemen met de medewerkers van Team Toegang van de gemeente Gennep. Dit doe je door een e-mail te sturen naar gemeente@gennep.nl of te bellen naar 0485 – 49 41 41.
  • Heb ik recht op een uitkering of bijzondere bijstand?
    Heb je te weinig geld om in je levensonderhoud te voorzien? Dan heb je misschien recht op een bijstandsuitkering. Een bijstandsuitkering vult je inkomen aan tot een minimale grens. Je hebt dan een inkomen, totdat je weer aan het werk kunt of een opleiding gaat volgen. De gemeente bepaalt of je recht hebt op een bijstandsuitkering en hoeveel geld je kunt krijgen.

    Meer weten?
    Voor meer informatie kan je contact opnemen met de medewerkers van Team Toegang van de gemeente Gennep. Zij helpen je graag verder. Dit doe je door een e-mail te sturen naar gemeente@gennep.nl of te bellen naar 0485 – 49 41 41.  Meer informatie is ook te vinden op www.gennep.nl/bijstand-uitkering.

  • Heb ik recht op een regeling van de gemeente?
    De gemeente biedt verschillende regelingen aan voor mensen met weinig geld. Er zijn regelingen voor kinderen tot en met 18 jaar en regelingen voor volwassenen. Welke dit zijn vind je op www.gennep.nl/laaginkomen. Ook vind je hier de aanvraagformulieren. Deze kan je ook telefonisch (0485 – 49 41 41) of bij de receptie van het gemeentehuis opvragen. 

  • Waar kan ik terecht voor hulp bij mijn schulden?
    Bij de gemeente kan je gratis terecht voor hulp bij schulden. De oorzaak van een schuld maakt niet uit. Samen zoeken we naar een oplossing voor je schulden.

    Meer weten?
    Voor meer informatie kan je contact opnemen met de medewerkers van Team Toegang van de gemeente Gennep. Zij helpen je graag verder. Dit doe je door een e-mail te sturen naar gemeente@gennep.nl of te bellen naar 0485 – 49 41 41.  Meer informatie is ook te vinden op www.gennep.nl/hulp-bij-geldzaken-en-schulden.

  • Waar kan ik terecht als ik mijn gemeentelijke belastingen niet kan betalen?
    Heb je een laag inkomen waardoor je de gemeentelijke belastingen niet (helemaal) kunt betalen? Dan kom je misschien in aanmerking voor kwijtschelding. Dit is een regeling waarbij je de belasting niet hoeft te betalen.

    Meer weten?
    Voor meer informatie kan je contact opnemen met de medewerkers van BsGW. Zij helpen je graag verder. Dit doe je door te bellen naar 088 – 842 0420. Meer informatie is ook te vinden op www.gennep.nl/kwijtschelding-belastingen.

Werk
Als je 18 bent, ben je niet meer verplicht om naar school te gaan. Je kunt dan gaan werken. Of je kunt werken en leren tegelijk. Hieronder lees je waar je hulp kunt vinden bij het zoeken naar een passende vervolgopleiding en/of (bij)baan in de regio van Gennep.

  • Waar kan ik terecht voor vragen over leren en werken?
    Het Leerwerkloket Noord-Limburg geeft gratis scholings- en loopbaanadvies in de regio Noord-Limburg. Een adviseur van het leerwerkloket biedt bijvoorbeeld een loopbaangesprek aan of geeft je informatie over scholing en werk. Elke tweede donderdag van de maand is een adviseur van het Leerwerkloket in de bibliotheek van Gennep aanwezig voor een inloopspreekuur. Meer informatie vind je op de website van het Leerwerkloket.

  • Waar vind ik vacatures in de omgeving van Gennep?
    Om een idee van de lokale vacatures te krijgen, kun je een kijkje nemen op de volgende vacaturebanken:
  • Ik heb een bijstandsuitkering. Waar kan ik terecht voor hulp bij het vinden van een baan?
    Als je een bijstandsuitkering hebt dan verwijst de gemeente je door naar INTOS voor hulp bij het vinden van een baan. INTOS is het arbeidsontwikkelbedrijf van onze gemeente. INTOS biedt onder andere re-integratietrajecten. Tijdens dit traject wordt je begeleid naar werk. INTOS heeft contact met veel werkgevers in de regio. Ook biedt zij traingingen en cursussen aan. Kijk voor meer informatie op: www.gennep.nl/hulp-bij-het-vinden-van-een-baan en op www.intos-gennep.nl/werkzoekenden/reintegratie
     
  • Wat is het frisse Blik Festival?
    In het voorjaar organiseert de gemeente Gennep samen met omringende gemeentes en INTOS het Frisse Blik Festival. Dit is een banen- en beroepenoriëntatie markt waar je op een laagdrempelige manier kunt kennismaken met werkgevers en branchevereningen uit vrijwel alle sectoren. Je kunt hier je kansen ontdekken op een nieuwe baan of leerwerktraject. Om een indruk te krijgen zie ook dit filmpje.

    Wil je op de hoogte gehouden worden van het komende Frisse Blik Festival kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief van de gemeente Gennep gemeente-gennep.email-provider.eu of de lokale posterboxen in de gaten houden.

  • Waar kan ik terecht voor vrijwilligerswerk in Gennep?
    Wil jij een extra bijdrage leveren aan de Gennepse samenleving? Dan zijn er genoeg vacatures voor vrijwilligerswerk waar je op kunt reageren. Deze vacatures staan verzameld in de vacaturebank van de KonnectKever.

Beroepsopleidingen
In de gemeente Gennep kan geen beroepsopleiding gevolgd worden, wel in de regio.

Mbo-opleidingen
Op www.kiesmbo.nl vind je alle mbo-opleidingen in de omgeving van de gemeente Gennep.

Twijfel je of een opleiding echt bij je past, dan kun je een dag (deel) lessen volgen van de opleiding die jou leuk lijkt.

Meer informatie lees je op www.meelopenmbo.nl/nl.

Een stage is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Op de site stagemarkt.nl vind je meer informatie over het zoeken van een stage en stageplekken voor mbo-opleidingen (geldt voor BOL-opleidingen (beroeps-opleidende leerweg).

Hbo-opleidingen
Op www.studiegids.nl vind je een overzicht van alle hogescholen.

BBL-opleidingen
Wil je liever werken en leren tegelijk, kies dan voor een beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Meer informatie vind je op deze sites:

Ik loop vast
Gaat het niet goed op school omdat je niet lekker in je vel zit? Of twijfel je over een opleiding volgen of gaan werken en kom je er zelf niet uit? Er is altijd wel iemand die je kan helpen.

Team Toegang
Team Toegang van de gemeente Gennep is er voor al je vragen. Je kunt je verhaal kwijt aan de consulenten van het team. Zij luisteren, stellen vragen, geven je tips en informatie.

Je kunt op de volgende manieren contact opnemen:

Doorstroompunt (RMC)
RMC staat voor Regionaal Meld- en Coördinatiepunt Voortijdig Schoolverlaters. Het Doorstroompunt (RMC) kan je bijvoorbeeld helpen:

  • Bij het inschrijven op een school.
  • Met het zoeken naar een opleiding die bij je past.
  • Met het maken van een toekomstplan. Het Doorstroompunt kijkt samen met jou naar je talenten. Naar waar je ondersteuning nodig hebt. En wie jou hierbij kan helpen.
  • Als je het lastig vindt om naar school te gaan. Bijvoorbeeld door problemen thuis. Of als een opleiding niet helemaal bij je past.

Je kunt hulp vragen door een mail te sturen naar leerplicht-rmc@venray.nl of door te bellen via telefoonnummer 0478 - 52 33 33 en optie 1 in het menu te kiezen.

Taalpunt
Heb je hulp nodig bij het (beter) leren lezen, schrijven of spreken, dan ben je welkom bij het Taalhuis. Het Taalhuis vind je in de Bibliotheek in Gennep. Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek om naar het Taalhuis te kunnen gaan. In het Taalhuis zijn boeken, oefenprogramma’s en mooie verhalen zonder moeilijke woorden. Vrijwilligers van het Taalhuis kunnen je op weg helpen met beter lezen, schrijven en spreken of helpen met de computer, het invullen van formulieren solliciteren.

Team Toegang
Team Toegang van de gemeente Gennep is er voor je, als je vragen hebt of hulp nodig hebt. Bijvoorbeeld als je niet lekker in je vel zit. Of als je hulp nodig hebt bij het zelfstandig wonen. Maar ook bij veel andere zaken waar je zelf niet uitkomt. Je kunt je verhaal kwijt aan de consulenten van het team. Zij luisteren, stellen vragen, geven je tips en informatie. En kunnen je helpen als je een probleem hebt. Ze kijken samen met jou wat je zelf kunt. En waar je naasten je bij kunnen helpen. Als het nodig is regelt Team Toegang professionele hulp voor je.

Hoe vraag je om hulp?
Je kunt op de volgende manieren contact opnemen:

Privacy
Als je hulp krijgt van Team Toegang, gebruiken ze je persoonlijke gegevens. Wil je weten hoe ze met je gegevens omgaan? Kijk dan op de website www.gennep.nl/privacyverklaring.

Kosten
De hulp van Team Toegang is gratis.

Toekomstplan
Ben je (bijna) 18? Dan moet je veel meer zaken zelf regelen. Bijvoorbeeld zorgen voor een eigen inkomen. En heb je nu jeugdhulp? Dan stopt dat op je 18e. Het is goed om er over na te denken of je dan nog steeds hulp nodig hebt en wat voor hulp.

Dit kan met een toekomstplan. Hierin geef je aan wat je dromen zijn en wat er nodig is om die te bereiken. Je brengt in beeld wat er goed gaat, wat je nog gaat leren en of je hier hulp bij nodig hebt. Je kunt een toekomstplan zelf maken of samen met een volwassene die jij vertrouwt. Als je een begeleider hebt kan diegene je helpen aan een opzet voor dit plan.

Je kunt daarna zelf met je plan aan de slag. Doe dit het liefst als je nog 17 jaar bent. Dan heb je nog voldoende tijd om zaken goed te regelen. Voor hulp hierbij kan je mogelijk terecht bij volwassenen in je omgeving, maar je kunt altijd ook contact opnemen met Team Toegang. Of bespreek dit met een begeleider als je die hebt. Die kan samen met jou kijken wie jou het beste kan helpen.

 

Collectieve zorgverzekering
Heb je een laag inkomen? Dan heb je misschien recht op een collectieve zorgverzekering van de gemeente Gennep. De gemeente vergoed dat een deel van je aanvulende zorgverzekering. Op de www.gennep.nl/collectieve-zorgverzekering vind je meer informatie. 

Gefeliciteerd, je bent (bijna) 18 jaar! Dit is een bijzondere leeftijd. Want vanaf nu mag je veel dingen zelf doen. Je mag bijvoorbeeld voor het eerst stemmen, zelfstandig autorijden (met rijbewijs natuurlijk) en je mag zelf een abonnement afsluiten voor je nieuwe telefoon. Maar wist je dat je vanaf je 18e verjaardag ook dingen zelf moet regelen? Zoals je zorgverzekering en belastingaangifte.

Ondanks dat je nu zelf heel veel mag, sta je er niet alleen voor. Deze pagina gaat je al vast een eind op weg helpen.

Lukt het niet zelf? Dan kun je in Gennep terecht bij het jongerenwerk, zij kunnen jou helpen de juiste weg te vinden. Ook de papierenbrigade en het Informatiepunt kunnen je helpen, bijvoorbeeld met het doen van belastingaangifte of communicatie met de overheid:

“Op dit moment zijn wij bezig met het verzamelen van lokale gegevens, deze komen binnenkort beschikbaar”

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Gennep die te gebruiken is voor inwoners van Gennep, Heijen, Milsbeek, Ottersum, Ven-Zelderheide.