DeWolden

Misschien ben je op zoek naar een huurwoning of wil je hier in de toekomst gebruik van gaan maken. Om een huurwoning te kunnen krijgen moet je ingeschreven staan als woningzoekende. 

Inschrijven kan als je 18 jaar of ouder bent, je in Nederland mag wonen en je een mailadres hebt. Inschrijven is gratis en dit kan je regelen op www.thuiskompas.nl

Hoe lang het duurt voor je in aanmerking komt voor een woning is lastig te voorspellen. Op de site vind je hier meer informatie over. We raden je aan om je in te schrijven als je achttien bent ook als je nog niet direct opzoek bent naar een huurwoning.

De huurgrens (maximale huur) als je tussen de 18 en 23 jaar bent is wettelijk vastgelegd:  Deze is in 2024 vastgesteld op € 454,47

Het zou kunnen dat een recht hebt op huurtoeslag. Dit is een tegemoetkoming in de huurkosten. Kijk of dit ook voor jou geldt op www.toeslagen.nl

Natuurlijk kan je ook zoeken naar particuliere huur op internet. (kamerverhuur, makelaars, studentenkamers, etc.)

Soms heb je geen vast adres om te wonen. Of dreig je dakloos of thuisloos te worden. Dan zijn er plekken waar je kunt logeren. Dit zijn opvanglocaties. Neem voor hulp contact op met Welzijn De Wolden 0528 37 86 86 

Als je verhuist in gemeente De Wolden geef dit dan binnen 5 werkdagen door dit kan op de volgende site www.dewolden.nl/verhuizen/verhuizing-doorgeven Verhuis je naar een andere gemeente kijk dan op de site van die gemeente hoe je dit moet doen. Je wordt op dat moment automatisch bij gemeente De Wolden uitgeschreven.

Het is het belangrijk dat je op een adres staat ingeschreven. Bijvoorbeeld om een uitkering aan te vragen of voor belangrijke post. Lukt dit niet, omdat je geen vast adres hebt? Dan kun je misschien een briefadres aanvragen. Hoe je dit kunt doen en wat de regels hiervoor zijn, lees je op de site www.dewolden.nl/verhuizen/briefadres-aanvragen.

Informatiepunt Geldzaken De Wolden is er voor inwoners die informatie, advies of praktische ondersteuning nodig hebben bij hun geldzaken. De budgetcoach en vrijwilligers van de formulierenbrigade helpen je onder andere bij:

  • Opzetten van een overzichtelijke administratie.
  • Overzichten maken van inkomsten/uitgaven en mogelijke schulden.
  • Kijken naar mogelijkheden voor het vergroten van het inkomen en waar bezuiniging mogelijk is.
  • Uitzoeken of je ergens ‘geld laat liggen’. Denk aan belastingteruggave, toeslagen, minimaregelingen of kwijtschelding van gemeentelijke belastingen.
  • Belastingaangiftes en hulp bij invullen minimaregelingen of aanvragen huur- en zorgtoeslag.

Zij bieden ook hulp bij:

  • Vragen rondom verzekeringen.
  • Ondersteunen bij andere betalingsregelingen of kwijtscheldingen.
  • Leren financiële keuzes te maken, en te reserveren voor de toekomst
  • Leren omgaan met een (week)budget en/of 4-weken loon.
  • Lezen en uitleggen van brieven.

Informatiepunt Geldzaken De Wolden biedt deze hulp gratis aan. Wanneer zij je niet zelf kunnen helpen, verwijzen zij je door naar de juiste specialist.

Wil je geld besparen, hulp bij het afsluiten van een zorgverzekering of heb je vragen over je post neem dan contact op met het informatiepuntgeldzaken. 

Bereikbaarheid:
Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 – 17.00 uur via 0528 – 21 70 22 of mail naar info@informatiepuntgeldzaken.nl

www.welzijndewolden.nl/informatiepunt-geldzaken-de-wolden

De hulp van informatiepunt Geldzaken is gratis.

Zoek je dingen het liefste zelf uit? Kijk dan op: www.startpuntgeldzaken.nl/dewolden  of op  www.dewolden.nl/laag-inkomen 

 

 

Als je 18 jaar bent geworden, ben je niet meer leerplichtig. Dit betekent dat je een baan kan gaan zoeken en dus niet meer (volledig) naar school gaat.

Als je een baan zoekt kan je dat op veel verschillende manieren doen. Een van de manieren is om je in te schrijven bij een uitzendbureau. In Ruinen, Meppel en Hoogeveen kan je er verschillende vinden. Maak een CV en schrijf daarin je persoonsgegevens,  welke diploma's en vaardigheden je hebt en waar je interesses liggen. Met een geldige ID-bewijs kun je langs de uitzendbureau's gaan om te zien of zij een leuke baan voor je hebben.

Mocht je geen opleiding meer volgen en geen werk hebben, dan kan er gekeken worden of je recht hebt op een bijstandsuitering. Hier zitten voorwaarden aan die door de rijksoverheid worden gesteld. Zo is er een voorwaarde dat je wel een startkwalificatie moet bezitten. Heb je nog geen startkwalificatie (mbo-2, havo of vwo), dan ben je verplicht die te halen voordat je in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering. Het kabinet wil jongeren zoveel mogelijk stimuleren te werken of te leren, om te voorkomen dat ze afhankelijk worden van bijstand. 

Ben je tussen de 18 en 27 jaar oud en wil je een uitkering aanvragen? Dan kan je langskomen op het Werkplein in Hoogeveen, Dekkerplein 1. Dit kan op maandag t/m donderdag tussen 09.00 en 12.00 uur. Na je melding moet je eerst 4 weken actief op zoek naar werk of een opleiding. Je krijgt dan nog geen uitkering. Is het je niet gelukt binnen deze 4 weken een baan of opleiding te vinden? Dan kun je een uitkering aanvragen. Dit doe je weer door langs te komen op het Werkplein. Tijdens de corona maatregelen is verstandig om eerst een telefonische afspraak te maken. 0528 - 29 19 19 

 

 

Wanneer je 18 jaar bent dan kan je studiefinanciering krijgen (een beurs of een lening.) Ga je naar het MBO dan kan je een studentenreisproduct  (OV kaart) krijgen als je nog geen 18 jaar bent. 

Voor het HBO en de Universiteit geldt geen minimumleeftijd.

Voorwaarden voor een studiefinanciering zijn:

  • Je doet één van de volgende opleidingen:
    • MBO; beroepsopleidende leerweg (bol)
    • HBO of Universitaire opleiding; bachelor, master of associate degree
  • Je staat voltijds of duaal ingeschreven. Voor deeltijd of bbl krijgt je geen studiefinanciering.
  • Je moet op de 1e van de maand ingeschreven staan. Schrijf je je later in dan gaat de studiefinanciering een maand later in.
  • De opleiding duurt minimaal 1 jaar.
  • De opleiding is erkend.

Studiefinanciering kan je aanvragen op www.mijnduo.nl

Vraag je studiefinanciering op tijd aan. Het liefst minstens 8 weken voordat je er recht op hebt. Dan weet je zeker dat je niets misloopt.

Let op: een lening via de studiefinanciering is natuurlijk handig, maar vraag je altijd af of je dit geld ook echt nodig bent. Het is en blijft een lening en dus moet er worden terugbetaald. Misschien kan je met een bijbaan wel meer geld verdienen en zit je niet met een studieschuld in de toekomst.

 

 

Wanneer je jonger bent dan 18 jaar en je hebt hulp nodig dan zal je deze hulp waarschijnlijk eerst zoeken bij je vrienden, je ouder(s) of familie. Het is altijd fijn als je met mensen die je vertrouwd en die je kent kan praten. Zelf met je problemen rond blijven lopen maakt het vaak niet beter en bovendien kan niemand alles alleen. Dat hoeft ook helemaal niet. Zelfstandig zijn wil niet zeggen dat je het zelf allemaal moet oplossen. 

Wanneer je er samen met een ander niet uitkomt kan je gebruik maken van professionele hulpverleners. Zij hebben veel kennis en ervaring en helpen je graag verder. Je kan hiervoor contact opnemen met het Centrum Jeugd en Gezin. Dit kan op telefoonnummer 0528-37 86 24. Je kan ook mailen naar info@cjgdewolden.nl. Een medewerker zal dan samen met jou bespreken wat er nodig is om je verder te helpen. 

Ook kan je contact opnemen met een jongeren werker. Een jongeren werker kan je helpen met allerlei zaken. Loopt het allemaal wat minder op school, is het contact met je ouders moeilijk, heb je vragen waar je niet uitkomt, de jongeren werker kijkt graag samen met jou hoe je het zou kunnen aanpakken. Je kan de jongen werkers bereiken op:

0528-37 86 86 en info@welzijndewolden.nl 

Hulp is tot je 18e altijd gratis. 

Wanneer je hulp na je achttiende nodig bent kan je ook contact opnemen met Welzijn De Wolden. Je kan dan bespreken of je een jongeren werker of een maatschappelijk werker nodig bent. Deze kan je bereiken:

  • Telefonisch: 0528 37 86 86 (op werkdagen van 9.00-17.00 uur. vraag naar een maatschappelijk werker).
  • Per mail: amw@welzijndewolden.nl (na ontvangst van de mail wordt er zo snel mogelijk contact opgenomen).

Deze hulp is gratis en je bent geen doorverwijzing nodig. Mocht je samen met de hulpverlener van Welzijn De Wolden besluiten dat er meer gespecialiseerde hulp nodig is (begeleid wonen, huishoudelijke hulp, ambulante hulp) dan kunnen zij je helpen om deze hulp aan te vragen. Je kan in dit geval ook zelf contact opnemen met de gemeente afdeling WMO. Dit kan op telefoonnummer: 14 528 

Je moet vaak wel een eigen bijdrage betalen voor deze specialistische hulp. 

Natuurlijk kan je huisarts je ook helpen als je dit fijner vindt.

Iedereen die 18 jaar of ouder is, is verplicht een eigen basiszorgverzekering te hebben. Tot je 18e ben je gratis meeverzekerd, maar vanaf je 18e moet je dit zelf regelen.

Wij raden je aan om drie maanden voor je 18 wordt het volgende te regelen:

  • Zorg dat je een DIGID hebt (www.digid.nl).
  • Bedenk wat jij belangrijk vindt (kosten, dekking, bijzonderheden).
  • Zoek op internet welke verzekering hierbij past. Er zijn sites waar je dit op kan vergelijken (vb independer.nl, zorgwijzer.nl, zorgkiezer.nl).
  • Houd rekening met het betalen van de maandelijkse premie.
  • Kies een verzekering en vraag deze tenminste 1 maand voor je 18 wordt aan.

Een deel van de kosten kan je terugkrijgen in de vorm van zorgtoeslag. Dat is interessant, want een basisverzekering kost al snel tussen de 110 en 134 euro per maand. Doe dat uiterlijk op de 1e van de maand waarin je 18 wordt, zodat je op tijd je geld krijgt. Aanvragen van zorgtoeslag doe je op www.belastingdienst.nl (toeslagen).

Let op: er zijn sites die je op internet hulp aanbieden. Dit kost geld! Aanvragen op de site van de belastingdienst is altijd gratis.

 

1. Vraag een DigiD aan

Voor de DigiD heb je je burgerservicenummer nodig. Dit nummer staat in je paspoort of op je identiteitskaart.

2. Regel je zorgverzekering en zorgtoeslag

Je valt niet meer automatisch onder de zorgverzekering van je ouders.  Als je zelf een zorgverzekering afsluit, moet je wel zelf de maandelijkse premie betalen. 

De kans is groot dat je recht hebt op de zorgtoeslag. Dat is ook zo als je bij je ouders verzekerd blijft. Vraag je zorgtoeslag alleen aan via de website van de belastingdienst. Betaal nooit voor het aanvragen van je zorgtoeslag.

3. Check ook je andere verzekeringen

Als je thuis woont, ben je vaak nog meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Dat geldt ook als je op kamers woont en studeert. Andere verzekeringen, zoals een inboedelverzekering of reisverzekering, moet je wel zelf regelen wanneer je deze nodig bent.

4. Regel je bankzaken 

Vaak heb je al wel een jongerenrekening en een spaarrekening. Als je 18 wordt, zet de bank je jongerenrekening vaak meteen om in een 'gewone' betaalrekening. Kijk wel of je de betaalrekening hebt die bij je past. Gebruik de app van je bank. Je weet zo altijd hoeveel geld je nog op je rekening hebt. 

Let op! Word geen geldezel. Leen nooit je bankpas uit, ga niet op de vraag in om tijdelijk geld op je rekening te parkeren. Als het te mooi lijkt is het vaak verdacht.

5. Zorg voor een buffer

Er kunnen altijd onverwachte dingen gebeuren die geld kosten. Als je 18 wordt ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Het is handig om een spaarpotje te hebben dat je kunt gebruiken voor dit soort tegenvallers. Open bij je betaalrekening ook meteen een aparte spaarrekening. En maak automatisch elke maand een klein bedrag over. 

6. Tegemoetkoming scholieren

Zolang je nog op de middelbare school zit, kun je een tegemoetkoming scholieren aanvragen. Deze tegemoetkoming komt in de plaats van de kinderbijslag die je ouders elk kwartaal ontvingen. Je vraagt de tegemoetkoming aan bij DUO.

7. Praat met je ouders over geldzaken.

Tot je 21 jaar wordt, zijn je ouders verplicht om je financieel te ondersteunen. Dat is wat anders dan dat ze verplicht zijn alles voor je te betalen. Maak duidelijke afspraken over wat je van elkaar kan verwachten. Spreek bijvoorbeeld af hoeveel ze meebetalen aan je studie. 

Als je zelf zorgen hebt over je geldzaken, praat er dan over. Met je ouders óf  iemand uit je omgeving die je vertrouwt, bijvoorbeeld een jongerenwerker van Welzijn De Wolden. Vaak zijn zorgen nog op te lossen als je snel aan de bel trekt.

8. Bijbaantje

Als je 18 wordt, zijn er meer soorten baantjes die je mag doen. Als je werkt, houdt je werkgever een deel van je loon in als belasting. Dat heet loonheffing. Als je jong bent kun je vaak een deel van de loonheffing terugvragen. Laat geen geld liggen! Kijk of je recht hebt op teruggave op de site van de belastingdienst.

9. Gescheiden ouders - kinderalimentatie

Als je ouders zijn gescheiden, betaalt één ouder vaak kinderalimentatie aan de andere. Als je 18 wordt, is dit geld voor jou. Bespreek hoe jullie dit gaan regelen en wat ervan betaald moet worden.

10. Schrijf je in voor een sociale huurwoning

Vaak zijn er wachtlijsten voor een sociale huurwoning. Vooral in de grote steden kan het soms jaren duren voor je een woning krijgt. Een sociale huurwoning is bijna altijd goedkoper dan een koopwoning of een huurwoning in de vrije sector. Voor een sociale huurwoning krijg je bovendien huursubsidie. Hoe eerder je je inschrijft, hoe beter. Inschrijven in Drenthe kan via www.thuiskompas.nl

Als je 18 jaar wordt, ben je voor de wet volwassen. Dit betekent dat je alle rechten en plichten hebt van een volwassene. Zo mag je nu (als je je rijbewijs hebt natuurlijk) zelfstandig autorijden, stemmen, bloeddonor worden, je bankzaken regelen, werken (ook 's nachts), contracten afsluiten en trouwen. 

Voor de meeste jongeren is het handig als een volwassene nog een beetje helpt bij het maken van keuzes. De vrijheid is natuurlijk fijn, maar soms zijn keuzes niet echt verstandig of lastig om te maken. Dan is het altijd handig als iemand even met je meedenkt. De beslissing over wat je gaat doen is echter aan jou.

Je mag dus meer zelf beslissen, maar je moet ook meer. Je bent zelf verantwoordelijk. Dus als je schulden maakt zijn dit ook jou problemen. Heb je een contract afgesloten en je hebt er na een paar maanden spijt van, dan zal je dit zelf moeten oplossen. 

Het is altijd verstandig om bij grote beslissingen eens te praten met vrienden, je ouders, familie of een profesional. Niemand weet alles direct, dus hulp en advies is altijd verstandig. 

Wanneer je beslissing toch tot problemen lijdt, zoek dan zo snel mogelijk hulp. Wacht niet tot het helemaal uit de hand loopt. Samen kom je er vaak wel uit en het lucht vaak op om er even met een ander over te praten.

 

Ben je onder de 18 jaar en maak je gebruik van jeugdhulp, ga dan met je hulpverlener in overleg hoe de hulp kan worden voortgezet na je 18e. Zij kunnen je hier meer over vertellen en bij helpen.


Voor meer informatie verwijzen we je ook graag naar:

www.dewolden.nl

www.hoogeveen.nl

 

 

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente DeWolden die te gebruiken is voor inwoners van Alteveer, Ansen, Drogteropslagen, Echten, Eursinge, Kerkenveld, Koekange, Linde, Ruinen, Ruinerwold, Veeningen, de Wijk, Zuidwolde.