Berkelland

Algemeen

Je zoekt een eigen plek om te wonen, bijvoorbeeld een kamer, woning of een andere vorm van opvang. Bekijk deze video met handige tips over het vinden van woonruimte. 

Het kan lastig zijn om snel een geschikte woonruimte te vinden. Het is slim om je snel in te schrijven bij een studentenhuisvesting, woningbouwvereniging of anti-kraak organisatie.

Stap 1: voorbereiding

Als je op jezelf gaat wonen, heb je te maken met allerlei vaste uitgaven: de huur, boodschappen, de energierekening. Maar je moet ook je verzekeringen en de gemeentelijke heffingen betalen. Weet wat op je afkomt. Maak je inkomsten en kosten voor jezelf inzichtelijk. Wat blijft er dan van je geld over? Door dit vooraf te doen voorkom je teleurstellingen achteraf. Bij het Nibud lees je over welke kosten je kunt verwachten. 

Naast de nodige uitgaven die je hebt, kan het zijn dat je ook recht heb op toeslagen. Via de Belastingdienst kun je checken of je recht hebt op eventuele toeslagen.

Huren

Hoe schrijf ik me in voor een sociale huurwoning?

Inschrijven voor een sociale huurwoning kan via Thuis in de Achterhoek. Inschrijven kan vanaf 18 jaar. Er geldt in de meeste gevallen een wachttijd voor een sociale huurwoning. Daarom kun je je het beste meteen inschrijven als je 18 wordt. Ook als je nog geen sociale huurwoning nodig hebt of eerst in een andere stad gaat studeren. Zo bouw je alvast je wachttijd op en kun je sneller in aanmerking komen.

Kan ik urgentie aanvragen?

Je krijgt alleen urgentie voor een woning in specifieke noodgevallen. Een aanvraag hiervoor kun je doen bij ProWonen. Daar wordt vervolgens beoordeeld of je in aanmerking komt voor een urgentieverklaring. Via Thuis in de Achterhoek kun je meer informatie vinden over urgentie.

Kopen

Hoe koop ik zelf een woning?

Speel je met de gedachte om een eigen woning te kopen? We raden je aan om eerst in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur. Hier krijg je een goed inzicht in welke mogelijkheden er voor jou zijn.

Bij de Rijksoverheid lees je wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een huis.

Er zijn mogelijkheden om je eerste droomhuis mogelijk te maken met behulp van een starterslening. De starterslening is een aanvullende lening en vraag je aan via de gemeente. Maar ook hier geldt, laat je voor de financiering van je (eerste) droomhuis eerst goed voorlichten door een hypotheekadviseur.

Beschermd wonen en (dreigende) dakloosheid

Kom ik in aanmerking voor beschermd wonen?

Beschermd wonen is bedoeld voor mensen met psychische en/of psychosociale problemen, die op dit moment niet zelfstandig kunnen wonen. Een aanvraag voor Beschermd wonen kun je doen bij Voormekaar. Voormekaar helpt je bij het vinden van passende ondersteuning. Een cliëntondersteuner kan daarnaast gratis helpen bij de aanvraag. Een cliëntondersteuner kan ook helpen met uitzoeken wat je wensen en behoeften zijn, uitleggen hoe een aanvraag verloopt en meegaan naar het gesprek met Voormekaar.

Waar kan ik terecht als ik (dreigend) dakloos ben?

Als je (dreigend) dak- of thuisloos bent, kun je je melden bij Voormekaar, Stichting Jongerenopvang Doetinchem (SJOD) of Iriszorg. SJOD en Iriszorg bieden opvang en begeleiding.

SJOD: www.sjod.nl of bel 06 4320 2653 / 06 5518 8003

Iriszorg: www.iriszorg.nl of bel 088 60 61 600 (optie 4)

Volgens de wet ben je vanaf 18 jaar financieel zelfstandig en regel je daarom je eigen geldzaken. Je moet zelf zorgen voor inkomen en betaalt zelf jouw rekeningen. Dat is niet altijd makkelijk. Het is belangrijk om hulp te vragen als je niet uitkomt met je geld. Bij het Nibud kan je veel informatie vinden over geldzaken.

Ik wil graag hulp bij mijn geldzaken

Zelf je geldzaken regelen kan lastig zijn. Praat ook eens met je ouders, familie of vrienden over geldzaken en vraag gerust om hulp. Of scroll naar beneden om te weten hoe je hulp kan vragen.

Ik moet een lastig formulier invullen

Vind je bepaalde post ingewikkeld of moet je iets aanvragen bij de gemeente? Heb je moeite met je administratie, heb je vragen over geld of wil je geholpen worden bij het aanvragen van je DigiD of toeslagen? Het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) biedt hierbij hulp. Kom gerust langs bij jouw lokale bibliotheek. Een andere vorm van ondersteuning is de Formulierenbrigade van Humanitas.

Op de website van de Bibliotheek Oost Achterhoek vind je meer informatie over het IDO, openingstijden en locaties van de spreekuren. Kijk voor meer informatie ook op de Berkellandwijzer.

Geldzaken in Berkelland

Bekijk ook eens dit filmpje over geldzaken. Je kan je voorbereiden op het voeren van een goede financiële administratie door de informatie van het Nibud goed te lezen. Ook banken hebben prima overzichten in de apps staan waarmee je uit de voeten kan.

De gemeente Berkelland vindt het belangrijk om de juiste ondersteuning te bieden, zodat er geen financiële problemen ontstaan. Financiële stress kan namelijk een begin zijn van andere problemen. 

Heb je aan bovenstaande informatie onvoldoende en is er niemand in je omgeving die kan helpen? Neem dan contact op met Voormekaar, het sociale wijkteam van de gemeente Berkelland. 

Wat kun je doen als je schulden hebt?

Bespreek je problemen met jouw ouders, familie of vrienden. Maak je post en mails altijd open. Maak een (digitale) map voor belangrijke post, zoals rekeningen, huur of hypotheek en verzekering. Bewaar belangrijke post 5 jaar. Kijk naar je budget: wat zijn je inkomsten en uitgaven en waar kan je geld op besparen?

Iedereen kan in de schulden terechtkomen. Je ziet het niet altijd aankomen. En soms juist wel. Een schuld is niks om je voor te schamen. Toch zorgt die schaamte er vaak voor dat je er niks over durft te zeggen. Of dat je geen hulp durft te zoeken. Maar daarmee verdwijnt de schuld niet. Sterker nog: die groeit alleen maar. Net als je problemen.

Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Medewerkers van Voormekaar staan voor je klaar. Ze luisteren, helpen je op weg en kunnen je doorverwijzen naar schuldhulpverlenende instanties. Een telefoontje is zo gedaan en je belt nooit voor niks. Hulp is er voor iedereen. Dus bel met 0545 250 300 of vul het online formulier in.

Binnen de gemeente Berkelland is er uitgebreide ondersteuning op het gebied van schuldhulp. Dit kan via vrijwilligers, zoals Schuldhulp op Maat. Wanneer de situatie daarom vraagt, kan je ook doorverwezen worden naar professionele schuldhulp bij de Stadsbank Oost Nederland.

Iedereen kan meedoen!

Het is belangrijk dat je ook mee kan doen met leuke dingen. Bijvoorbeeld sporten of muziekles. Ook als jij of jouw gezin hiervoor geen of weinig geld heeft. In de gemeente Berkelland zijn veel organisaties die hierbij kunnen helpen. Kijk eens op Berkellandwijzer om te zien of er wat voor jou tussen zit en hoe je dit kan aanvragen. Ook kent de gemeente meedoenregelingen die het mogelijk maken om mee te kunnen doen.

Bijzondere bijstand

Maak je door bijzondere omstandigheden extra noodzakelijke kosten, maar heb je niet genoeg inkomen of spaargeld om deze te betalen?Worden deze kosten ook niet door een andere organisatie vergoed?

Wij snappen dat zorgen over geld heel vervelend zijn. Neem contact op met Fijnder Werkleerbedrijf Oost Achterhoek om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Misschien heb je wel recht op Bijzondere bijstand. Heb je vragen? Neem dan contact op met Fijnder.

Collectieve zorgverzekering

Heb je een laag inkomen en hoge zorgkosten? Misschien kun je gebruik maken van de collectieve zorgverzekering. Meer informatie over de gemeentepolis lees je op www.gezondverzekerd.nl. Op deze website vind je onder andere de digitale keuzehulp. De digitale keuzehulp helpt je bij het kiezen van de gemeentepolis die het beste bij jou past. Heb je recht op de gemeentepolis en wil je overstappen? Dan kan dat voor 1 januari van het nieuwe jaar. 

Individuele studietoeslag

Ben je student, maar kun je door een beperking naast je studie niet bijverdienen? Vaak kun je dan een individuele studietoeslag aanvragen.

De individuele studietoeslag is bedoeld om jou te ondersteunen bij het volgen van een studie. De regeling is bedoeld om je te stimuleren toch de stap te zetten om naar school te gaan of een studie te (blijven) volgen. Je vraagt de studietoeslag aan via Fijnder.

Je gaat naar school, bent net gestopt of bent je baan kwijtgeraakt en zoekt een werkervaringsplek, vervolgopleiding, dagbesteding of werk.

Fijnder helpt je te vinden wat bij jou past. Hoe we je helpen hangt af van jouw persoonlijke situatie. Om je een idee te geven in welke situaties we kunnen helpen, geven we hieronder een aantal voorbeelden.

Voorbeelden

  • Je gaat naar het voortgezet speciaal onderwijs of praktijkonderwijs of bent gestopt
  • Je volgt een opleiding en loopt vast of wilt stoppen
  • Je hebt geen uitkering of consulent bij Fijnder, maar wilt wel hulp en advies

Je gaat naar het voortgezet speciaal onderwijs of praktijkonderwijs of bent gestopt

De consulenten van Fijnder hebben regelmatig contact met het voortgezet speciaal onderwijs en de praktijkonderwijsscholen in de gemeente Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. 

Als je op één van deze scholen zit, maakt een consulent van Fijnder samen met jou en je begeleider vanuit school (en soms ook met je ouders of hulpverleners als je dat prettig vindt) een plan voor als je je school hebt afgerond. Dat plan maken we in je laatste schooljaar. Zo kun je alvast kennismaken met jouw consulent terwijl je nog op school zit.

Het plan dat we samen maken, maken we om ervoor te zorgen dat de overgang van school naar je vervolgstap zo fijn mogelijk verloopt. Die vervolgstap is voor iedereen anders. Misschien wil je wel bij je stagebedrijf blijven werken, maar heb je daar nog hulp bij nodig. Of zoek je een vorm van dagbesteding voor na het afronden van je school omdat je (nog) niet betaald aan het werk kan.

Woon je wel in de gemeente Berkelland, Oost Gelre of Winterswijk maar ga je naar een voortgezet speciaal onderwijs of praktijkonderwijs school in een andere gemeente en rond je binnenkort je school af? Neem dan contact op met Fijnder en mail: JouwUnit@fijnder.nl.

Je volgt een opleiding en loopt vast of wilt stoppen

Je bent begonnen aan een opleiding en je loopt vast. Bijvoorbeeld omdat je het lastig vindt om je de theorie eigen te maken, het contact met je klasgenoten stroef verloopt of nog moeite hebt met de Nederlandse taal. Het liefst wil je stoppen, maar wat ga je dan doen? Met die vraag kan Fijnder je helpen.

Samen met een consulent ga je in gesprek en maak je een plan. Misschien kan er in overleg met school een passende oplossing voor je worden gevonden om toch verder te gaan met je opleiding. Mocht dit helaas niet lukken, dan kunnen we je helpen naar een opleiding die wél bij je past of aan een passende baan.

Je hebt geen uitkering of consulent bij Fijnder, maar wilt wel hulp en advies

Loop je vast in situaties op je werk of zit je op dit moment zonder baan of studie? Vraag je je af wat je met je toekomst wilt en kunt en of een hulpverleningsinstantie je kan helpen?

Wij denken graag met je mee om te kijken welke mogelijkheden er voor je zijn en kunnen je adviezen geven. Benieuwd of Fijnder jou ook kan helpen? Je mag altijd een afspraak bij ons maken om te informeren naar de mogelijkheden voor jou. 

Hulp of advies nodig? Fijnder helpt.

Neem contact met ons op en mail: JouwUnit@fijnder.nl

Tot welke leeftijd moet ik naar school?

  • Alle jongeren moeten in ieder geval tot hun 16e jaar naar school. Dat heet de leerplicht. Als je op je 16e nog geen HAVO, VWO of MBO niveau 2 diploma (dit noemen ze een startkwalificatie) hebt, dan moet je verder leren. Je hebt dan nog 2 jaar een kwalificatieplicht. Je moet dus tot je 18e naar school om een startkwalificatie te halen.
  • Als je eerder, bijvoorbeeld op je 17e, een startkwalificatie haalt, dan mag je gaan werken en ben je niet meer verplicht om naar school te gaan.
  • Heb je op je 18e nog geen startkwalificatie, dan is het verstandig om door te leren totdat je de startkwalificatie hebt. Dat is niet verplicht, maar je vergroot daarmee wel je kans op een baan.

 Wanneer mag ik wel en niet verzuimen?

  • Er kan een geldige reden zijn voor schoolverzuim. Dit heet geoorloofd verzuim. Bijvoorbeeld als je ziek bent of toestemming hebt van de school om naar een begrafenis of bruiloft te gaan.
  • Als er geen geldige reden is voor je verzuim, heet dit ongeoorloofd verzuim of spijbelen. Bij ongeoorloofd verzuim onderneemt de school altijd actie (zie: Wat gebeurt er als ik veel spijbel?).
  • Als je niet bent ingeschreven bij een school (en je bent jonger dan 18 jaar), dan heet dat absoluut verzuim. Absoluut verzuim is strafbaar (zie: Tot welke leeftijd moet ik naar school?). De Leerplichtambtenaar wordt ingeschakeld. Die kan hulp inschakelen of een strafmaatregel nemen (zie: Wat gebeurt er als ik veel spijbel?).

Wat gebeurt er als ik veel spijbel?

Soms zijn er problemen of gebeurtenissen waardoor het op school niet lekker gaat. Je blijft meer weg van school. Dan komt Leerplicht of Doorstroompunt (bij leerlingen van 18 jaar en ouder) in actie. De Leerplichtambtenaar of consulent Doorstroompunt helpt jongeren tot 23 jaar om oplossingen te vinden, zodat je je school afmaakt en ook jij een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt behaalt.

Als je veel verzuimt of niet bij een school bent ingeschreven, dan wordt dat gemeld bij LerenWerkt. De Leerplichtambtenaar of RMC-consulent neemt dan contact met jou en je ouders op. Samen bespreken jullie hoe het komt dat je zoveel verzuimt of niet meer naar school gaat. En samen maken jullie een plan voor een oplossing. Wat heb jij nodig om een startkwalificatie te halen? Misschien wil je liever een opleiding doen waarbij werken en leren is gecombineerd? Of misschien heb je hulp nodig om bepaalde problemen op te lossen?

De Leerplichtambtenaar of RMC-consulent helpt je om een passende weg te vinden die jou een startkwalificatie oplevert. Natuurlijk moet je je daarvoor zelf inspannen, maar zij kunnen jou daarbij ondersteunen. Als je nog geen 18 jaar bent en niet meewerkt aan de oplossing, kan de Leerplichtambtenaar strafmaatregelen nemen. Je krijgt bijvoorbeeld een straf bij Stichting HALT. In het ergste geval wordt er een proces verbaal opgemaakt.

Welke opleiding past het beste bij mij?

Jongeren worden door middel van begeleiding van mentoren en decanen vanuit het Voortgezet Onderwijs geholpen met het maken van de juiste studie- en beroepskeuze. Soms merken jongeren gedurende hun vervolgopleiding dat ze niet in de juiste opleiding zitten. Binnen het MBO zijn diverse loopbaantrajecten om uit te zoeken welke opleiding of werk passend is.

Vanuit LerenWerkt kan ook hulp geboden worden door de Leerplichtambtenaren en RMC-consulenten bij het maken van de juiste studie- en beroepskeuze.

Waarom is een startkwalificatie belangrijk?

Met een startkwalificatie heb je meer kans op een baan. Werkgevers nemen je dan eerder aan, omdat ze weten dat je dan goed bent opgeleid. Bovendien vind je gemakkelijker werk dat bij je past en krijg je een beter salaris dan zonder startkwalificatie. 

Huisartsen
Ervaar je klachten, lichamelijk of mentaal en maak je je hier zorgen over? Neem dan contact op met de huisarts in je woonplaats. Deze kan je ook doorverwijzen wanneer dit nodig is.

Hulp of ondersteuning

Soms loop je vast, op welk vlak in het leven dan ook. Heb je als jongere vragen en zoek je hulp? Weet dan dat je terecht kunt bij team Voormekaar van de gemeente Berkelland. Zij luisteren naar jouw verhaal en geven je advies. En is er meer nodig om weer verder te kunnen, dan brengen zij jou in contact met de juiste organisatie of hulpverlener. Bel naar 0545 250300 op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 of vul het online formulier in. 

Via www.berkellandwijzer.nl kun je ook veel informatie vinden over waar je moet zijn voor de juiste hulp. De website laat stapsgewijs zien hoe je de juiste hulp kunt benaderen.

Jongerenwerk
In Berkelland zijn 3 jongerenwerkers actief die voor je klaar staan. Heb je vragen wil je adviezen over school, werk of heb je behoefte aan een luisterend oor? Neem gerust contact op en bel of app:

  • Marloes 06 86 83 71 49
  • Veronica 06 44 23 65 63
  • Okan 06 18 20 10 24

Ondersteuning bij beperking of chronische ziekte
Heb je een beperking of een chronische ziekte? Of ken je iemand in die dit heeft? Dat valt niet altijd mee. Misschien kun je wel wat hulp gebruiken. Dan kun je terecht bij een cliëntondersteuner van MEE.

Vragen over seksualiteit of SOA’s
Ben je bang dat je een SOA hebt en wil je dit laten checken? Neem dan contact op met GGD Noord- en Oost Gelderland (telefonisch bereikbaar ma t/m vr tussen 8.30 en 10.30, via 088 443 3344) of kijk op de website van de GGD voor meer informatie over SOA's.

Huiselijk geweld
Heb je te maken met huiselijk geweld of ken je iemand die hiermee te maken heeft en maak je je zorgen? Je kunt terecht bij Veilig Thuis of bel gratis 0800-2000.

Ik denk aan zelfmoord
Neem in dit geval contact op met Suïcide Preventie 113. Je kunt via de website chatten of bellen met 0800-0113. Zowel de chat als de telefoon zijn 24 uur per dag bereikbaar. Het is heel belangrijk om je gedachten bespreekbaar te maken, twijfel niet om contact op te nemen!

Check de hoofdpagina van Kwikstart voor meer informatie over verzekeren. Hier staat onder andere informatie over een woonverzekering, reisverzekering en zorgverzekering.

Ik heb een zorgverzekering nodig

In Nederland moet je een basiszorgverzekering hebben. Vanaf je 18e moet je die zelf afsluiten. Wil jij je extra verzekeren? Dat kan met een aanvullende zorgverzekering. De gemeente Berkelland biedt samen met Menzis een collectieve zorgverzekering aan voor inwoners met een laag inkomen. 

Een inboedelverzekering: niet verplicht, maar wel handig!

Je inboedel is alles wat in je huis of kamer staat en wat je meeneemt als je gaat verhuizen. Dus je meubels en je persoonlijke spullen. Alles wat vastzit in je huis hoort niet bij je inboedel. Een inboedelverzekering vergoedt de schade aan je inboedel door bijvoorbeeld brand, diefstal, waterschade en blikseminslag.

Als je 18 jaar wordt, veranderen er een aantal zaken. Volgens de wet ben je nu volwassen. Dit betekent dat je in veel gevallen zelf verantwoordelijk bent voor de keuzes die je maakt. Je moet veel dingen nu zelf regelen en dat kan best even zoeken zijn. Hierover vind je veel informatie op de hoofdpagina van Kwikstart

Onder de verschillende thema's op deze Kwikstartpagina vind je informatie vanuit de gemeente Berkelland. Je kunt onder deze kopjes ook zien waar je in de gemeente Berkelland moet zijn voor informatie. Voor al je vragen over 18 jaar worden, kun je contact opnemen met medewerkers van Voormekaar, het sociale wijkteam in de gemeente Berkelland. Informatie is ook te vinden via www.berkellandwijzer.nl.

Ik krijg jeugdhulp en heb dit ook nog nodig als ik 18 word

Als je 18 jaar wordt, houdt hulp vanuit de Jeugdwet op. Vanuit de volwassenzorg zijn er verschillende mogelijkheden voor hulp of ondersteuning. Gemeente Berkelland wil jongeren zo goed mogelijk helpen bij de overgang van Jeugdwet naar volwassen wetgeving. Er wordt samen met jou gekeken hoe de hulp die je nodig hebt, het beste geregeld kan worden. Heb je hierover vragen, neem dan contact op met Voormekaar van de gemeente Berkelland via 0545 250 300 of vul het online formulier in.

Stemrecht en nu?

Vanaf je 18e verjaardag heb je stemrecht. Dit betekent dat je mag gaan stemmen bij verkiezingen zoals voor de Gemeenteraad (lokale overheid) en Tweede Kamer (landelijke overheid). Rondom de verkiezingen kun je online gebruik maken van stemwijzers die jou kunnen helpen in een keuze voor een politieke partij.

Gemeenteraadsverkiezingen 2022

De Gemeenteraadsverkiezingen 2022 zijn geweest. De uitslagen zijn bekend. Ook in onze gemeente heb je jouw stem voor de nieuwe gemeenteraad kunnen laten horen. Er zijn  21856 stemmen uitgebracht op de 8 verschillende partijen. Het opkomstpercentage was 60,73%.

Ben je benieuwd naar het college en de samenstelling van de gemeenteraad in Berkelland? Kijk dan op de website van de gemeente

Ik wil zaken regelen met de overheid

Om online zaken te regelen met de overheid heb je een DigiD nodig. Deze kun je zelf aanvragen via DigiD.nl. Een DigiD gebruik je bijvoorbeeld om zaken met de Belastingdienst, zorgverzekering of opleiding te regelen.

Ik ben mijn ID kwijt

Vanaf je 14e jaar heb je een identificatieplicht, dit betekent dat je een identiteitskaart (ID-kaart) of paspoort nodig hebt om te kunnen laten zien wie je bent. Een identiteitsbewijs (ID) is persoonlijk. Leen je ID niet uit aan iemand anders, want dit is strafbaar én kan je een hoop problemen bezorgen. Ben je je ID-kaart of paspoort kwijt? Neem dan meteen contact op met de gemeente om je ID als vermist op te geven. Is je ID-kaart of paspoort gestolen? Doe dan aangifte bij de politie. Een nieuwe ID kun je aanvragen bij de gemeente.

Heb ik recht op huurtoeslag?

Als je een eigen huis huurt kun je recht hebben op huurtoeslag. Huurtoeslag kun je aanvragen via de Belastingdienst.

Wat als ik rekeningen niet betaal?

Vanaf je 18e ben je zelf verantwoordelijk voor eventuele contracten, betalingsachterstanden en schulden. Betaal je niet? Dan kun je als wanbetaler aangemerkt worden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het is belangrijk dat je de rekeningen op tijd betaalt. Lukt het niet om de rekening te betalen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met het bedrijf om dit te bespreken.

Is er iets te doen in Berkelland?

Jimmy’s Berkelland #welkom #voeljevrij

Bij jongerenorganisatie Jimmy’s kun je terecht om samen te zoeken naar leuke activiteiten, je talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen. Jimmy’s is ook dé plek om leeftijdsgenoten of gelijkgestemde jongeren te ontmoeten. Jimmy's heeft 3 locaties in Berkelland waar je gewoon binnen kunt lopen.

Borculo, Voorstad 13A: dinsdag en vrijdag 14.00-20.00 uur, woensdag 14.00-18.00 uur
Neede, Bergstraat 10A: ma t/m vrij 14.00-20.00 uur
Eibergen (kelder van 't Spieker): dinsdag en donderdag 14.00-20.00 uur 

Kijk ook op Facebook of Instagram voor een overzicht van actuele activiteiten. 

Jongerenwerk
In Berkelland zijn 3 jongerenwerkers actief die voor je klaar staan als je vragen hebt, adviezen wilt over school, werk of als je behoefte hebt aan een luisterend oor. Neem gerust contact op en bel of app:

  • Marloes 06 86 83 71 49
  • Veronica 06 44 23 65 63
  • Okan 06 18 20 10 24

Iedereen kan meedoen en iedereen is welkom! #voeljevrij

Het is belangrijk dat je mee kunt doen met leuke dingen. Bijvoorbeeld sporten of muziekles. Ook als jij hiervoor geen of weinig geld hebt. In Berkelland zijn veel organisaties die hierbij kunnen helpen. Kijk eens op Berkellandwijzer om te zien of er iets voor jou tussen zit en kijk hoe je dit kunt aanvragen.

Welzijnsraad Berkelland

De welzijnsraad adviseert de gemeente Berkelland over het sociaal domein. Het sociaal domein gaat over onder andere jeugd, maatschappelijke ondersteuning, participatie, integratie, onderwijs, sport en welzijn. De welzijnsraad is er voor alle inwoners van Berkelland, dus ook voor de jongeren in Berkelland. De welzijnsraad is bereikbaar via de mail welzijnsraad@gemeenteberkelland.nl

Jongerenraad
De Jongerenraad is opgericht om de stem van Berkellandse jongeren te laten horen. Zij geven gevraagd en ongevraagd advies. Een keer in de maand komen zij samen. Meer informatie over de Jongerenraad en de vergaderdata vind je op de website van de gemeente.  

Ik heb een idee!

Heb je ideeën voor Berkelland voor Kwikstart? Wij horen graag welke informatie jij mist of handig vindt. Stuur gerust een e-mail naar de gemeente: info@gemeenteberkelland.nl en gebruik als onderwerp 'Kwikstart'.

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Berkelland die te gebruiken is voor inwoners van Beltrum, Borculo, Eibergen, Geesteren, Gelselaar, Haarlo, Neede, Rekken, Rietmolen, Ruurlo.