AaenHunze

Ooit wil je natuurlijk graag een eigen plek om te wonen!?

Daarvoor zijn er verschillende mogelijkheden zoals een kamer, woning, begeleid of alleen…of soms in noodgevallen heeft iemand behoefte aan tijdelijke opvang.

Hieronder een aantal opties om je verder te helpen.

 

Ik zoek zelfstandige woonruimte

In een zelfstandige woonruimte, bijvoorbeeld een sociale huurwoning, deel je de voorzieningen niet en daarom is de huur vaak wat hoger. Een woning huur je bij een woningbouwvereniging of woningbouwcorporatie. In de gemeente Aa en Hunze zijn woningen en huizen te huur via Woningstichting De Volmacht en Woonborg. Op hun websites vind je alle informatie over beschikbare huurwoningen in Aa en Hunze. www.devolmacht.nl en www.woonborg.nl

 

Misschien zie je jezelf later wel in de stad wonen of juist toch op het platteland. Je kunt je daarom ook alvast bij meerdere woningbouwverenigingen inschrijven. Soms is deze inschrijving gratis, soms betaal je een jaarlijkse contributie.

Er is vaak een lange wachttijd, daarom is het handig je gelijk in te schrijven zodra je 18 bent. Heb je dan na een aantal jaren in een kamer behoefte aan meer ruimte en een keuken zonder schoonmaakrooster, dan heb je alvast wachttijd opgebouwd.

 

Ik zoek een kamer

Huur je een kamer dan deel je vaak de badkamer en de keuken met huisgenoten. Dit is vooral in de steden waar je kunt studeren erg gebruikelijk. Op de site www.kamernet.nl bijvoorbeeld, kun je zoeken op de stad naar keuze. Ook op social media komen steeds meer opties voorbij. Je zou in je eigen netwerk kunnen rond vragen of Facebook checken. Daar kun je je bijvoorbeeld aansluiten bij verschillende groepen en zo je kansen vergroten. Het heeft vaak wat tijd en doorzettingsvermogen nodig en wellicht een beetje creativiteit, maar dan krijg ook jij binnenkort de sleutel van je eigen voordeur in handen en kun je gaan shoppen bij de IKEA of de kringloop voor hippe meubels.

 

Ik zoek woonruimte waar ik hulp krijg

Voor het vinden van een tijdelijke woning met toezicht en begeleiding (beschermd wonen) kun je in de gemeente Aa en Hunze terecht bij Attenta. Je kunt ze bellen via (0592) 26 34 68. Ook voor een aangepaste woonruimte (zorgwoning) of als je niet zelfstandig kunt wonen kun je bij Attenta terecht. www.stichtingattenta.nl
Kijk voor algemene informatie hierover op www.regelhulp.nl

 

Ik heb nu een slaapplaats nodig

Ben je op straat terecht gekomen en heb je nu opvang nodig? Neem dan contact op met Attenta 06 - 233 858 86. Buiten kantoortijden, in het weekend en op feestdagen kun je bellen met Spoed4Jeugd: (0592) 38 15 30.

Vanaf 18 jaar ben jij volgens de wet financieel zelfstandig. Daarom regel jij vanaf je 18de al je geldzaken zelf. Je ouders krijgen dan ook geen kinderbijslag meer. Je moet dan zelf zorgen voor je inkomen en je betaalt zelf je rekeningen. Dat is niet altijd makkelijk. Vragen over geld zijn heel normaal. Als je 18 wordt is het allemaal nieuw en daarom is het logisch dat je nog niet alles weet. Praten over geld helpt om het beter te begrijpen en goede keuzes te maken. Als het goed is heb je inmiddels van ons de flyer ‘Zo! Achttien jaar’ gekregen met het boekje ‘Geldwijzer’ met veel handige info. Ook op www.nibud.nl kun je terecht.

 

Ik heb vragen over studiekosten

Voor vragen over studiekosten kun je terecht bij je opleiding. Veel informatie is online te vinden en anders kun je terecht bij de afdeling studentenadministratie. De DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) regelt bijvoorbeeld de studiefinanciering. Je moet het zelf aanvragen bij de DUO.

 

Ik heb vragen over inkomen

Inkomen krijg je als je werkt en vragen daarover kun je meestal kwijt bij je werkgever.

Lukt het niet om werk te vinden of om genoeg te verdienen, dan kun je eventueel een uitkering aanvragen om je inkomen aan te vullen.

 

Heb ik recht op een uitkering of bijzondere bijstand?

Voor vragen over werk & inkomen of als je werk zoekt of een opleiding/bijscholing kun je aankloppen bij het Werkplein Drentsche Aa in Assen (0592 39 16 00) of www.wpda.nl  

Ik heb andere vragen over geld

Het is belangrijk om zo snel mogelijk hulp te vragen als je er niet uitkomt met je geld.

Heb je andere vragen over geld, of weet je niet precies waar je moet beginnen? Het Samen Doen Team van de gemeente Aa en Hunze is er om te voorkomen dat mensen financiële problemen krijgen. Heb je bijvoorbeeld rekeningen nog niet betaald, waardoor er achterstanden zijn ontstaan? Dan kun je contact opnemen met het Samen Doen Team via (0592) 26 34 68. Dit team bestaat uit medewerkers van verschillende organisaties: Impuls, Gemeentelijke Kredietbank (GKB), Attenta en Werkplein Drentsche Aa (WPDA).

Werken is niet alleen belangrijk omdat je geld verdient waardoor je onafhankelijk wordt. Je ontmoet ook veel nieuwe mensen en leert omgaan met verschillende karakters. Je verbreed je horizon en je doet werkervaring op die weer op verschillende andere vlakken in je leven van pas kan komen.

Als je een (bij)baan vindt, dan heb je rechten en plichten. In Nederland is het UWV belangrijk voor iedereen die werkt of werk zoekt. www.uwv.nl

 

Ik zoek een baan

Er zijn ontelbare vacature sites die je verder kunnen helpen. Indeed, Monsterboard, Werkzoeken, nationale vacaturebank enz. en elk uitzendbureau heeft ook een site.

Je kunt hierop een profiel aanmaken en een zoekopdracht zodat je meldingen krijgt wanneer er een passende vacature voorbij komt. Ook het werkplein kan je verder helpen en heeft ook een uitgebreide site en een overzicht van vacaturesites.

 

Ik zoek ondersteuning bij het werk of het zoeken naar werk

Hiervoor kun je terecht bij het werkplein. www.wpda.nl

Hier vind je alle informatie over banen en bijvoorbeeld werkleerprojecten (BBL/stage)

Je moet wel eerst zelf vier weken lang actief zoeken naar werk of een opleiding, de zogenaamde zoekperiode. Hierover lees je meer op de site en ook hoe je je kansen op werk kunt vergroten door een kansrijk beroep. www.kansrijkberoep.nl.

 

Ik zoek vrijwilligerswerk

Soms is vrijwilligerswerk de eerste stap naar ervaring/werk en een mooie manier om alvast je cv (curriculum vitae) te voorzien van werkervaring. Soms biedt het ook de mogelijkheid door te stromen naar betaald werk, of je vindt een leuke bezigheid voor je vrije tijd. De vrijwilligerscentrale heeft een groot aanbod waar vast iets voor je bij zit.

www.vrijwilligerswerkaaenhunze.nl

Je bent leerplichtig tot het einde van het schooljaar waarin je 16 wordt. Daarna word je ‘kwalificatie plichtig’. Dit betekent dat je zonder startkwalificatie tot je achttiende naar school moet. Een havo- of vwo-diploma of een mbo-diploma vanaf niveau 2 is een startkwalificatie. Een vmbo-diploma is dat niet.

De leerplichtambtenaar zorgt ervoor dat iedereen zich aan de Leerplichtwet houdt en probeert te voorkomen dat leerplichtige jongeren spijbelen of de school zonder diploma verlaten. Ook als je tegen problemen aanloopt kun je vaak via de school of opleiding hulp krijgen, dus schroom niet om hierom te vragen als je hulp nodig hebt.

 

Ik zoek een MBO-opleiding

Voor mbo-opleidingen per provincie kun je terecht op kiesmbo.nl. Kies hier bijvoorbeeld voor Drenthe of Groningen en je hebt de opleidingen in de buurt gelijk in beeld. Daarnaast heb je het ROC op verschillende plekken in Drenthe.

 

Ik zoek een HBO opleiding

In Groningen is de Hanzehogeschool Groningen het adres voor hbo-opleidingen. Online vind je het aanbod aan opleidingen en natuurlijk de open dagen. In Drenthe heeft de NHL Stenden in Emmen verschillende opleidingen en het Drenthe College acht locaties in Emmen met verschillende opleidingen, zoals opleidingen in sectoren: Techniek, Zorg & Welzijn en Economie & Dienstverlening.

 

Ik heb een startkwalificatie nodig

Ben je jonger dan 23 jaar en nog geen diploma vanaf mbo-niveau 2? Dan krijg je hulp van het RMC. Voor de gemeente Aa en Hunze kun je daarvoor terecht bij de Coördinator RMC Noord en Midden Drenthe in Assen. www.rmcnet.nl

Ik loop vast op school
Een mooie tijd op school, dat wensen we iedereen toe. De tijd op school is immers een heel belangrijke periode in jouw leven. Soms kunnen er twijfels of zorgen zijn over de sociaal emotionele ontwikkeling. Dan kan de jeugdmaatschappelijk werker van Impuls hulp bieden. Je mag dan altijd bellen met Maryska Kremer, 06 196 827 11  of mailen naar m.kremer@impulsaaenhunze.nl 

Jongeren komen veel nieuwe dingen tegen en ontdekken de wereld steeds meer. In deze periode van jouw leven kun je veel vragen hebben. Vragen over onderwerpen zoals gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoelens, zorg en verslaving. Impuls geeft voorlichting en/of trainingen over verschillende thema’s. Wil je hier meer over weten, kijk dan op de website van Impuls: www.impuls.nl

Het kan natuurlijk zijn dat je bovenstaande of andere thema’s liever met iemand in het echt bespreekt. Je kan dan contact opnemen met het jongerenwerk van Impuls. Het is zelfs mogelijk om via WhatsApp met een jongerenwerker in contact te komen. Heel laagdrempelig en uiteraard vertrouwelijk. Mocht je hier behoefte aan hebben bel of app dan naar: 06-13227402

Kijk ook eens op de website van de GGD. Hier worden alle thema’s behandeld die je maar kunt bedenken. Van loverboys tot scheidende ouders, lichamelijke perikelen tot informatie over verschillende drugs en hun uitwerkingen. Ben jij 23 jaar of jonger? Dan kun je gebruik maken van JouwGGD op www.jouwggd.nl. Ben jij ouder dan 23 jaar? Kijk dan eens op de algemene website www.ggd.nl

Op de hoofdpagina van Kwikstart kun je veel informatie vinden over wat je allemaal moet regelen als je 18 jaar bent, ook met betrekking tot verzekeringen zoals de WA-verzekering, inboedel of zorgverzekering. Je kunt op de website of via de app ook gebruik maken van een handige checklist.

Vlak voor je 18e verjaardag heb je per post het boekje 18 en dan? van het Nibud ontvangen. Samen met de info uit deze app heb je een compleet beeld van alles wat er geregeld moet worden.

Check de hoofdpagina van Kwikstart voor meer info rondom rechten en plichten! Daar vind je allerlei informatie over bijvoorbeeld belastingen, ID-kaarten en paspoorten, stemrecht, juridische hulp enz.

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente AaenHunze die te gebruiken is voor inwoners van Amen, Anderen, Anloo, Annen, Annerveenschekanaal, Balloërveld, Balloo, Deurze, Eext, Eexterveen, Eexterveenschekanaal, Eexterzandvoort, Ekehaar, Eldersloo, Eleveld, Gasselte, Gasselternijveen, Gasselternijveenschemond, Gasteren, Geelbroek, Gieten, Gieterveen, Grolloo, Marwijksoord, Nieuw Annerveen, Nieuwediep, Nijlande, Nooitgedacht, Oud Annerveen, Papenvoort, Rolde, Schipborg, Schoonloo, Spijkerboor, Vredenheim.