Briefadres

De overheid wil iedereen per post kunnen bereiken. Dus ook jou! Maar wat als je geen vast woonadres hebt? Gebruik dan een briefadres.

Wat is een briefadres? 

Een woonadres is een adres waar je echt zelf woont. Een briefadres is het adres van iemand anders:  de briefadresgever. Hier mag jij je post ontvangen. Via het briefadres kan de overheid jou dus bereiken. 

Je mag je briefadresgever zelf kiezen. Vraag het bijvoorbeeld aan een goede vriend of een familielid. Het moet natuurlijk wel iemand zijn die jij vertrouwt. Je moet zeker weten dat die persoon de post voor jou bewaart. Je mag nooit een postbus of een adres waar niemand woont als briefadres gebruiken. 

Hoe kom je aan een briefadres? 

Je regelt je briefadres bij de afdeling Burgerzaken of Publiekszaken van de gemeente waar je briefadresgever woont. Dat kan soms ook digitaal met je DigiD. De gemeente controleert of je echt geen woonadres hebt en beslist of zij je inschrijven op het briefadres. De gemeente wil weten waarom jij een briefadres wilt. Denk daar van te voren dus goed over na!

Wat als het je niet lukt om zelf een briefadres te regelen?

Soms lukt het niet om een briefadres te regelen bij een bekende, in dat geval is de gemeente waar je op dat moment verblijft verplicht om je een briefadres te geven. Bijvoorbeeld op het adres van een gemeentehuis. De gemeente is dan dus de briefadresgever waar jij je post kunt ontvangen. Het is belangrijk om je post regelmatig op te halen bij de gemeente.

  • Je ID kaart of paspoort.
  • De schriftelijke toestemming van jouw briefadresgever. De meeste gemeenten hebben daar een speciaal formulier voor. 
  • (Een kopie) van het identiteitsbewijs van je briefadresgever.

  • Een briefadres is maar voor tijdelijk. De gemeente bepaalt hoe lang. Let goed op wanneer de inschrijving verloopt! Daarna moet je een nieuwe aanvraag indienen.
  • Je woont niet op het briefadres, dus je inschrijving heeft geen gevolgen voor de uitkering of huurtoeslag van jouw briefadresgever.