Android app on Google Play iPhone app on iTunes
Download gratis voor Android Download gratis voor iPhone Download gratis voor Windows Phone
Terug
 1. Home
 2. Verzekeren
 3. Zorgverzekering

Zorgverzekering

Vanaf je 18e moet je zelf een zorgverzekering afsluiten. Een zorgverzekering bestaat uit 3 onderdelen: een basisverzekering, een aanvullende verzekering en een eigen risico.

 1. De basisverzekering is voor iedereen verplicht. Wat in je basisverzekering zit is overal hetzelfde, want dit wordt bepaald door de overheid. De kosten zijn rond de € 100,- per maand.
 2. Een aanvullende verzekering zorgt ervoor dat je je extra kunt verzekeren voor bijvoorbeeld fysiotherapie of de tandarts. De kosten van een aanvullende verzekering verschillen erg. Kosten voor een aanvullende verzekering kun je vergelijken op Independer.

  Voorbeeld:
  Als je weet dat je een slecht gebit hebt en vaak gaatjes, is het verstandig  om een aanvullende verzekering voor de tandarts te nemen. Maar let goed op: wat denk je echt nodig te hebben? Je kunt kiezen voor een vergoeding van 50% tot 100%.

 3. Eigen risico: iedereen heeft in 2019 een eigen risico van € 385,- per jaar. Als jij zorg nodig hebt, moet jij dit eerst zelf betalen tot € 385,-, voor bijvoorbeeld de medicijnen die je bij de apotheek ophaalt. Als je over die € 385,- komt, betaalt de verzekering de kosten.

  Voorbeeld:
  Je hoeft GEEN eigen risico te betalen bij de kosten die je maakt bij de huisarts, verloskundige zorg & kraamzorg, bevolkingsonderzoeken, griepprik en zorg die je aanvullende verzekering vergoedt.

 4. Vrijwillig eigen risico: je kunt je eigen risico nog ophogen met € 500,- (van € 385,- naar € 885,-). Dit betekent dat het maandbedrag wat je aan de verzekering betaalt lager wordt, maar het betekent ook dat je alle kosten buiten je basisverzekering (en eventuele aanvullende verzekering) zelf moet betalen tot € 885,-. Dit vrijwillig eigen risico doe je dus alleen als je echt nooit wat hebt en gezond leeft, maar het blijft altijd een risico.
 5. In de polisvoorwaarden (ook wel ‘verzekeringsvoorwaarden’ genoemd) van je zorgverzekering staat wat je verzekering precies vergoedt en onder welke voorwaarden. In de polisvoorwaarden lees je ook hoe vaak een behandeling wordt vergoed en of je een eigen bijdrage moet bijbetalen. Dat kan per verzekeraar verschillen. De polisvoorwaarden kun je vinden op de website van jouw zorgverzekeraar. 

tips