Android app on Google Play iPhone app on iTunes
Download gratis voor Android Download gratis voor iPhone Download gratis voor Windows Phone
Terug
  1. Home
  2. School
  3. BOL of BBL, HBO of universiteit, deeltijd- of thuisstudie

BOL of BBL, HBO of universiteit, deeltijd- of thuisstudie

Studeren is leuk en het kan je helpen om in de toekomst een leuke baan te vinden. Iedereen heeft zijn of haar persoonlijke manier voor het studeren. Verder is er volop keuze in studies. Ben je meer praktijkgericht of vind je het wel leuk om uit de boeken te leren? En welke middelbare school of vooropleiding heb je afgerond? Dat speelt allemaal mee in de keuze voor je studie. Zo kun je kiezen uit onder andere:

  1. BOL staat voor Beroeps Opleidende Leerweg. Dit houdt in dat je op MBO niveau (tot en met  niveau 4) naar school gaat en daarnaast stage loopt. Je wordt gezien als student en je hebt daarom recht op studiefinanciering.
  2. BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit betekent dat je één dag per week op MBO niveau (tot niveau 3) naar school gaat en 4 dagen werkt. Als BBL student heb je geen recht op studiefinanciering omdat je al geld verdient. 
  3. HBO staat voor Hoger Beroepsonderwijs. Heb jij HAVO of MBO 4 niveau afgerond? Dan kan je starten met een opleiding op de hogeschool. Een hogeschool biedt beroepsgerichte opleidingen: je doet kennis op waar je in de praktijk wat aan hebt. Vaak loop je meerdere stages om ervaring op te doen en je werkt in projecten met je medestudenten.
  4. Een universitaire studie (wo) volg je op de universiteit. Heb jij je vwo-opleiding afgerond? Dan kan je terecht op een universiteit. Vergeleken met een hogeschool biedt de universiteit minder structuur en meer vrijheid. Je besteedt veel uren aan zelfstudie en je bent voornamelijk theoretisch bezig. Je leert complexe zaken te analyseren, te beargumenteren en te rapporteren. Daarnaast doe je ook zelf wetenschappelijk onderzoek. Klik hier.
  5. Een deeltijdstudie is bedoeld voor mensen die al een baan of andere bezigheid hebben en zich daarnaast verder willen specialiseren binnen hun vakgebied. Bij een deeltijdstudie bestaat er meestal een ritme van een dag (of twee) naar school gaan en de rest werk bij een organisatie in jouw vakgebied. Verschillende organisaties en hogescholen bieden studies in deeltijdvorm aan. Vraag bij de hogeschool in jouw buurt of zoek op internet "deeltijdopleiding (onderwerp van studie)" voor resultaten.
  6. Een thuisstudie is een opleiding die je (grotendeels) thuis kan volgen. Het studiemateriaal en de feedback wordt via een online omgeving gecommuniceerd. Soms zijn er ook gewone bijeenkomsten met de studiegroep. Een thuisstudie kan handig zijn wanneer je wat minder energie hebt en je toch wilt leren. Een bekende organisatie die thuisstudies biedt, is NTI. Hier kan je studeren wanneer het jou uitkomt op mbo- of hbo-niveau.