Android app on Google Play iPhone app on iTunes
Download gratis voor Android Download gratis voor iPhone Download gratis voor Windows Phone
Terug
  1. Home
  2. Nazorg
  3. Hulp
  4. Ambulante hulp

Ambulante hulp

Ben je 18 jaar of ouder en heb je in de jeugdzorg gezeten? Dan is er externe hulp mogelijk (ambulant). Een ambulant hulpverlener ondersteunt jou bij het opzetten van je zelfstandige leven, zoals het zoeken naar een stabiele woonomgeving en helpen bij het zoeken naar werk. Er zijn meerdere projecten die jongeren ondersteunen in zelfstandigheid. 

Eén van de bekendste is de Vertrektraining. Zij leggen je (in een intensief traject van ongeveer 10 weken) uit wat je allemaal nog moet regelen en helpen je daarbij. Zij denken met je mee, je wordt bij alle vlakken op de rit geholpen en begeleiden je in je nieuwe huishouden met alle praktische dingen.

Ook kan je via een Persoons Gebonden Budget (PGB) externe hulp krijgen van allerlei organisaties.

Wil jij een PGB ontvangen dan moet eerst worden vastgesteld welke zorg jij voor welke periode nodig hebt. Deze indicatie is vanaf 1 januari 2015 een taak van het jeugdteam/sociaal wijkteam in jouw gemeente. 

De uitbetaling van het PGB is per 1 januari 2015 veranderd. Je krijgt het bedrag niet meer op je eigen rekening gestort, maar de Sociale Verzekerings Bank (SVB) beheert jouw PGB en betaalt rechtstreeks aan de organisaties waarvan jij hulp wilt ontvangen. Dit mag pas als de zorgovereenkomst (tussen jou die zorg nodig heeft en de zorgverlener) is goedgekeurd door het jeugdteam/sociaal wijkteam.

Naast ambulant heb je ook nog residentiële hulpmogelijkheden.