Android app on Google Play iPhone app on iTunes
Download gratis voor Android Download gratis voor iPhone Download gratis voor Windows Phone
Terug
  1. Home
  2. Gezondheid
  3. Voorbehoedsmiddelen
  4. Voorbehoedsmiddelen (anticonceptie)

Voorbehoedsmiddelen (anticonceptie)

Voorbehoedsmiddelen (anticonceptie) zorgen ervoor dat het meisje niet zwanger wordt wanneer zij met een jongen vrijt. 

Er zijn verschillende middelen zoals: anticonceptiepil (dagelijks), anticonceptiepleister (wekelijks), prikpil (1x per 3 maand), hormoonspiraaltje (1x per 5 jaar), anticonceptiering (maandelijks), anticonceptiestaafje (1x per 3 maand), koperspiraaltje (wordt door huisarts of zorgverlener geplaatst) of de barrièremethode (geen hormonen). Je kunt ook een condoom gebruiken. Een condoom is het enige middel dat je tegen een zwangerschap én een soa beschermt! Een mannencondoom is een dun elastisch hoesje. Het condoom vangt het zaad van de jongen op en beschermt je zo tegen een zwangerschap. Een vrouwencondoom is een kunststof zakje met losse binnenring. Je doet het voor het vrijen in je vagina.

Je keuze is afhankelijk van jouw situatie en jouw voorkeur. 

Wil jij grip houden op je eigen leven en meer weten over voorbehoedsmiddelen kijk dan hier en doe de test (5 minuten) om te zien welk middel het best past bij jouw leven! Print de test uit en ga alsnog overleggen met je dokter of een andere zorgverlener. Het kan zijn dat anticonceptie om gezondheidsredenen niet geschikt is voor jou. Samen praten jullie over welke anticonceptie het allerbeste bij jou past. Maar jij beslist!

Let op: 
Vaak vergoedt de basisverzekering de pil voor 21 jaar en jonger niet omdat het onder je eigen risico valt van €385. Wil je vanaf je 21e gebruik blijven maken van de pil, dan kost dat afhankelijk van het soort pil en het merk tussen de €10 en €80 per jaar. Een aanvullende verzekering voor anticonceptiva kan dan handig zijn.