Android app on Google Play iPhone app on iTunes
Download gratis voor Android Download gratis voor iPhone Download gratis voor Windows Phone
Terug
  1. Home
  2. Gezondheid
  3. Medicijnen
  4. Op vakantie met medicijnen?

Op vakantie met medicijnen?

Ga je op vakantie naar een ander land in Europa?

Als je op vakantie gaat en je slikt medicijnen, is het altijd verstandig om even te checken of deze medicijnen zomaar mee mogen. Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, moet je een Schengenverklaring of medische verklaring aanvragen. Opiaten zijn bijvoorbeeld slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis.

Dus: Wie op vakantie gaat en slaapmiddelen of ADHD-middelen als Ritalin gebruikt, moet hier alert op zijn. Deze medicijnen mogen in Europa namelijk niet zomaar mee de grens over. Op het invoeren van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, staan strenge straffen. Je moet een Schengenverklaring bij je hebben om deze geneesmiddelen mee de grens over te mogen nemen. A, B, C moet door je (huis)arts ingevuld worden. D wordt door het CAK ingevuld. Verder is het handig om de medicijnen mee te nemen in de originele verpakking van de apotheek met etiket. Zo is het duidelijk dat het om een geneesmiddel gaat en niet om bijvoorbeeld drugs. Kijk voor meer informatie over de dingen die je moet regelen op de site van het CAK of bel naar 0800-2108. 

Voor elk land zijn de regels verschillend. Het kan zelfs voorkomen dat je een (Apostille)stempel bij de rechtbank in jouw buurt moet gaan halen, bijvoorbeeld als je naar de Verenigde Staten gaat. Zie hiervoor het handige hulpmiddel: https://www.hetcak.nl/zelf-regelen/medicijnen-mee-op-reis-verklaring

Let op: Vraag tijdig aan! Het aanvragen van zo'n verklaring kan tot vier weken duren. 

Medicijnpaspoort (ook wel geneesmiddelenpaspoort of Europees Medisch Paspoort)

Verder is het altijd handig om een medicijnpaspoort mee te nemen. Het medicijnpaspoort is geen geldig reisdocument en dus geen vervanger van je gewone paspoort. Toch kan het overzicht je helpen als je zorg nodig hebt in het buitenland. De lijst met medicijnen die je gebruikt en waar je overgevoelig voor bent, kan je makkelijk laten zien aan een arts of apotheek in het buitenland. Voor het aanvragen van zo’n paspoort kan je terecht bij je huisarts, apotheek of specialist.