Alkmaar

Op zoek naar woonruimte in (regio) Alkmaar? We hebben een aantal zaken voor je op een rij gezet:

 

Hoe schrijf ik me in voor een sociale huurwoning?

Inschrijven voor een sociale huurwoning kan via de SVNK. Inschrijven kan vanaf 18 jaar. De wachttijd voor een sociale huurwoning is vaak lang. Daarom kun je je het beste meteen inschrijven als je 18 wordt. Ook als je nog geen sociale huurwoning nodig hebt of eerst in een andere stad gaat studeren. Zo bouw je alvast je wachttijd op.

Om mensen met een korte inschrijftijd toch een kans te geven, verloot SVNK op maandag van 19.00 tot 21.00 uur woningen waar je op kunt reageren. Om 21.00 uur zie je dan meteen hoe hoog je bent geëindigd.

Kom ik in aanmerking voor beschermd wonen?

Beschermd wonen is bedoeld voor mensen met psychische en/of psychosociale problemen, die op dit moment niet zelfstandig kunnen wonen. Een aanvraag voor Beschermd wonen kun je doen bij de gemeente. Een cliëntondersteuner kan gratis helpen bij de aanvraag. Een cliëntondersteuner kan ook helpen met uitzoeken wat je wensen en behoeften zijn, uitleggen hoe een aanvraag verloopt en meegaan naar het gesprek met de gemeente.

Waar kan ik terecht als ik (dreigend) dakloos ben?

Mensen die (dreigend) dak- of thuisloos zijn, kunnen zich in Alkmaar melden bij dnoDoen. DnoDoen biedt opvang en begeleiding. Het jongerenteam van dnoDoen helpt jongeren tot en met 25 jaar.

Aan de Pettemerstraat 41 bevindt zich Jongereninloop Reakt De Pitstop. Dit is een plek waar (dreigend) dak- en thuisloze jongeren overdag terecht kunnen. Bij De Pitstop kun je zonder afspraak of intake binnenlopen voor een praatje, een spelletje of een warme maaltijd. De inloop is van maandag t/m vrijdag open van 09.30u tot 16.00u.

Kan ik urgentie aanvragen?

Je krijgt alleen urgentie voor een woning in specifieke noodgevallen. Een aanvraag hiervoor kun je doen bij de gemeente. Daar wordt vervolgens beoordeeld of je in aanmerking komt voor een urgentieverklaring.

Vragen over inkomsten, uitgaven, schulden of andere geldzaken? We hebben een aantal dingen voor je op een rij gezet.

 

Waar kan ik terecht voor hulp bij het regelen van mijn financiën?

Bij het jongerenpunt Check-in kun je (gratis) terecht met vragen over geld. Zij helpen je bijvoorbeeld als je vragen hebt over lastige post of als je moeite hebt met rondkomen van je inkomen.

Wil je meer grip krijgen op je eigen financiën? Dan kun je je ook gratis aanmelden voor Get a Grip. De vrijwilligers van Get a Grip helpen je bijvoorbeeld als je vragen hebt over toeslagen, brieven over geldzaken of het zoeken naar een oplossing als geldzaken uit de hand lopen. 

Heb ik recht op een uitkering of bijzondere bijstand?

Kun je zelf niet voor genoeg inkomen zorgen? Dan heb je misschien recht op een bijstandsuitkering. Bij het jongerenpunt Check-in kun je (gratis) terecht voor vragen over je inkomen of het aanvragen van een uitkering.

Waar kan ik terecht als ik schulden heb?

Bij het jongerenpunt Check-in kun je gratis terecht voor hulp bij schulden.

Waar kan ik terecht als ik mijn gemeentelijke belastingen niet kan betalen?

Heb je een laag inkomen waardoor je de gemeentelijke belastingen niet (helemaal) kunt betalen? Dan heb je misschien recht op kwijtschelding. Voor vragen over gemeentelijke belastingen of lokale woonlasten kun je terecht bij de gemeente.

Kom ik in aanmerking voor een AlkmaarPas?

Is je inkomen tot 120% van het minimum inkomen? Dan krijg je van de gemeente Alkmaar een gratis AlkmaarPas. Op deze pas staan tegoeden waarmee je kunt sporten, naar de bioscoop en nog veel meer! Vraag de AlkmaarPas aan via het formulier op de website of neem contact op met Zaffier.

Zoek je een baan en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? We hebben een aantal dingen voor je op een rij gezet.

 

Kan ik hulp krijgen bij het zoeken naar werk?

Vind je het lastig om een baan te vinden of heb je hulp nodig bij het solliciteren? Dan kun je terecht bij het jongerenpunt Check-in.  Zij geven je gratis ondersteuning en advies. Je kunt hier ook terecht voor vragen over Beschut werken.

Hoe vind ik vrijwilligerswerk in (regio) Alkmaar?

Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk? Meld je dan gratis aan als vrijwilliger of zoek vrijwilligerswerk zoeken via de website van Team Vrijwillig.

Kan ik ondersteuning krijgen bij het werk?

Soms is het lastig om vanuit je persoonlijke situatie te gaan werken of passend werk te vinden. Voor vragen hierover kun je terecht bij jongerenpunt Check-in. Als het nodig is, schakelen zij ook een jobcoach in.

Vragen over school, studieadvies of taalles? We hebben een aantal dingen voor je op een rij gezet.

 

Wie kan er met mij meedenken over de volgende stap naar school of werk?

Het Doorstroompunt denkt met je mee over een passend vervolg naar school, werk of dagbesteding. Hoe jouw toekomst eruit ziet, bepaal je zelf. Iedereen is ergens goed in, dus jij ook. De kunst is alleen om te ontdekken waar jouw talenten liggen. Die talenten krijg je samen met een Doorstroomcoach boven tafel. Een Doorstroomcoach stelt samen met jou een toekomstplan op. 

Welke opleiding past het beste bij mij?

Het Doorstroompunt helpt je met het zoeken naar een opleiding die bij je past. Je kunt hier bijvoorbeeld terecht voor scholingsadvies, studie- en beroepskeuzetesten of hulp bij het inschrijven. De hulp van het Doorstroompunt is gratis.

Waar kan ik terecht voor hulp bij leren lezen en schrijven?

Wil je beter leren lezen en schrijven? Heb je extra Taalles nodig om aan een opleiding te kunnen beginnen? Dan kun je terecht bij het Taalhuis in de bibliotheek. Je bent altijd welkom. Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek.

In opdracht van gemeentes verzorgt Vonk taalopleidingen voor volwassenen. Het spreken van de taal en het maken van eenvoudige berekeningen zijn belangrijke vaardigheden in de Nederlandse samenleving. Er zijn taalcursussen voor Nederlandstaligen (NT1) en voor anderstaligen (NT2: Nederlands als tweede taal).

 

Vragen over gezondheid, zorg, verslaving, eenzaamheid of ondersteuning in Alkmaar? We hebben een aantal dingen voor je op een rij gezet.

 

Is er iemand die met mij kan meedenken en advies kan geven over welke hulp bij mij past?

Heb je behoefte aan een gesprek met iemand die je begrijpt? Het jongerenteam van de Hoofdzaak bestaat uit een team van jongeren met levenservaring in de jeugdzorg, verslavingszorg of maatschappelijke opvang. Met die ervaring geven zij herstelgericht steun en advies aan andere jongeren. Alle activiteiten zijn gratis. 

Voor cliëntondersteuning kun je (gratis) terecht bij verschillende organisaties, zoals MEE & de Wering en De Hoofdzaak. Kijk hiervoor op de webpagina van de gemeente. Een onafhankelijk cliëntondersteuner kan jouw belangen behartigen. Bijvoorbeeld door je te helpen bij het voorbereiden van een gesprek met de gemeente of andere instantie of met je mee te gaan als je dat wilt. Ook kan een cliëntondersteuner met jou meedenken over welke ondersteuning bij jou past en waar je recht op hebt.

Waar kan ik terecht voor Jeugdhulp of Wmo?

Voor vragen over Jeugdhulp kun je in Alkmaar terecht bij het CJG. Jeugd- en gezinscoaches ondersteunen gezinnen waar het niet goed loopt.

Er is ook een speciaal team voor jongeren van 16 jaar en ouder. De coach luistert, geeft advies en gaat samen met jou op zoek naar een oplossing.

Voor coaching kun je ook terecht bij jongerencoaching van Straatgeluid. De jongerencoach van straatgeluid coacht de jongere 1 op 1, afhankelijk van de hulpvraag. 

Heb je een begeleidings- of ondersteuningsvraag en ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je in Alkmaar terecht bij de klantmanagers van de WMO. Zij beoordelen na een ‘keukentafelgesprek’ met jou welke hulp en/of ondersteuning passend is in jouw  situatie. Weet je nog niet precies wat je hulpvraag is, dan kan een ervaringsdeskundige van De Hoofdzaak of een onafhankelijke cliëntondersteuner van Mee & de Wering jou hierbij helpen. Zie hiervoor de informatie over cliëntondersteuning.

Waar kan ik terecht voor vragen over verslaving?

Brijder Jeugd geeft informatie over alcohol, drugs, roken, gokken en gamen voor jongeren en ouders. Ook kun je hier terecht met vragen over gebruik of gedrag en voor advies en behandeling.

Zijn er in Alkmaar plekken of initiatieven voor jongeren die meer sociale contacten willen?

Het Digitaal Jongeren Centrum Alkmaar (DJC) is een online platform voor jongeren. Je kunt er andere jongeren uit Alkmaar online ontmoeten en je aanmelden voor leuke activiteiten. Verder vind je op het DJC informatie over gezondheid, hulp, wonen, werk, financiën en uitgaan én zijn er chatmogelijkheden om jouw vragen te stellen aan jongerenwerkers. 

Voor activiteiten en contacten met leeftijdsgenoten kun je ook terecht bij Jij Hoort Erbij. Zij organiseren allerlei activiteiten waarbij je  makkelijk andere leeftijdsgenoten ontmoet. Lid worden kost €7,50.

Voel je je alleen en wil je daarover praten? Neem dan contact op met het Steunpunt Eenzaamheid Alkmaar. 

Waar kan ik terecht met LHBTIQ+ vragen?

In Alkmaar zijn er meerdere organisaties waar je terecht kunt als je vragen hebt over gender of seksualiteit. 

Safe Space Alkmaar zet zich in voor de (jonge) LHBTIQ+ community. Zij organiseren allerlei activiteiten waarbij je jezelf kunt zijn en in contact kunt komen met anderen.

Ook is er het COC NHN. Als vereniging zetten zij zich in voor de belangen van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen (LHBTI’s).
Het COC organiseert activiteiten waarbij iedereen welkom is. Ook geeft zij voorlichting en biedt een luisterend oor als je vast dreigt te lopen in je leven door een coming-out.

Veilige Haven is een plek in Alkmaar en omgeving waar je als LHBTI'er uit twee (of meer) culturen (anoniem) terecht kunt voor ondersteuning. Als je twijfelt over je gender of seksualiteit  en dit problemen geeft door  je cultuur of religie, kun je terecht voor hulp en ondersteuning.

Wie kan mij helpen met vragen over seksualiteit of SOA’s?

Tijdens het Sense Spreekuur Jongeren of kun je gratis bij de GGD terecht met al je vragen over seksualiteit. Een afspraak maak je via de webpagina. Ben je ouder dan 24 jaar? Dan kun je terecht bij het Sense Spreekuur Volwassenen.  

Is er een zorgverzekering voor mensen met een minimum inkomen?

Heb je een minimum inkomen? Vraag dan via de gemeente het gemeentelijke zorgverzekeringspakket aan. Aanmelden of extra informatie vragen kan via Zaffier

Op de hoofdpagina van Kwikstart kun je veel informatie vinden over wat je allemaal moet regelen als je 18 jaar bent. Hier vind je bijvoorbeeld tips over het vinden van een woonruimte en het regelen van verzekeringen. Je kunt op de website of via de app ook gebruik maken van een handige checklist. 

Op de lokale pagina kun je aanvullende informatie vinden over Alkmaar. 

Vragen over wetten, regels of hoe je bezwaar maakt? We hebben een aantal dingen voor je op een rij gezet.

 

Wie kan mij helpen bij vragen over wetten en regelgeving?

Wetten, regelgeving en sociale voorzieningen zijn vaak ingewikkeld. De sociaal juridisch dienstverleners van MEE & de Wering beantwoorden gratis je vragen hierover. Ook helpen zij bij het invullen van formulieren of het schrijven van een brief of bezwaarschrift.  Ook hebben veel adressen van instellingen en overheidsinstanties, om je snel op weg te helpen.

Wat kan ik doen als ik te maken krijg met discriminatie of racisme?

Als je hiermee te maken krijgt als je bijvoorbeeld op een bijbaantje solliciteert of bij het uitgaan een club niet in mag, kan je daarover een klacht indienen bij Art. 1 NHN.
Deze organisatie beoordeelt onafhankelijk jouw klacht en bekijkt samen met jou welke mogelijkheden je hebt om hier iets tegen te doen. Je kunt ook anoniem een klacht indienen als je er alleen een melding van wilt maken.

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Alkmaar die te gebruiken is voor inwoners van Alkmaar, Driehuizen, Graft, Grootschermer, Koedijk, Markenbinnen, Noordeinde, Oost-Graftdijk, Oterleek, Oudorp, De Rijp, Schermerhorn, Starnmeer, Stompetoren, Ursem, West-Graftdijk, Zuidschermer.