c

Lenen

Als je iets nodig hebt en je hebt niet genoeg geld, dan kun je geld lenen. Maar let op: geld lenen kost geld!

Als jij geld leent, moet je het terugbetalen en meestal met rente.  Kijk eerst of je het wel kunt betalen. Op Nibud.nl vind je een handige risicometer. Je ziet direct of een lening te duur voor je is.

Bij wie lenen?

Heb je geld nodig voor je studie? Dan leen je voordelig bij de DUO. En een nieuwe telefoon kun je vaak op afbetaling kopen bij de provider. Je kunt ook lenen bij de bank of bij vrienden. Als je bij een vriend leent, zet dan op papier wat jullie hebben afgesproken en onderteken dat allebei. 

Geld lenen kost geld

De rente op een persoonlijke lening is vaak erg hoog. Als je uitrekent wat de echte kosten zijn, dan schrik je. Denk dus eerst goed na of het echt nodig is!

Rekenvoorbeelden

Voorbeeld 1 

  • Als je € 100,- leent en de rente is 12%, dan moet je in totaal € 112,- terugbetalen. Dat kost je dus  € 12,- per € 100,-.

Voorbeeld 2

  • Stel dat je een persoonlijke lening afsluit van € 1.500 tegen 10% rente. Je moet de lening in 2 jaar terugbetalen. Dat betekent dat je elke maand € 69 moet betalen. Na twee jaar heb je dus € 1.654 betaald!
  • Als je de lening in 5 jaar terugbetaalt, is dat per maand: € 32. Dat lijkt niet zo veel, maar aan het eind heb je € 1.893 betaald voor de lening van € 1.500. Dat is een flink hoger bedrag! 
  • Als je sneller aflost, ben je meestal goedkoper uit bent.

Zelf een berekening maken kan op geld.nl .( Link: https://www.geld.nl/lenen/vergelijken/lening-vergelijken)

BKR registratie

BKR betekent: Bureau Krediet Registratie. Het BKR houdt bij welke leningen iemand heeft. Bijvoorbeeld: roodstaan op je betaalrekening, een mobiel op afbetaling of een doorlopend krediet.

Heb jij 6 van deze registraties en heb je bij 1 of meer een betalingsachterstand? Dan krijg je een BKR-registratie. Dat betekent dat de bank jou kan weigeren als je bijvoorbeeld een hypotheek wilt afsluiten. Of je moet een hogere rente betalen, omdat de bank jou als een risico ziet. Zoek contact met de Alles Oké?
Google Play App Store