Schulden

Geef jij vaak meer geld uit dan je binnenkrijgt? Dan heb je kans dat je in de schulden komt. Vanaf je 18e ben jij zelf verantwoordelijk voor je schulden en niet je ouders. Misschien willen ze je wel helpen, maar dat is niet verplicht. Zorg er dus voor dat je altijd op tijd je rekeningen betaalt. 

Hoe doe je dat?

Het begint met goed overzicht! Het is handig om precies te weten hoeveel geld er binnenkomt en waar je het aan uitgeeft. Maak eerst een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Lees hier hoe je dat doet. Geef je te veel uit? Kijk dan hoe je kunt besparen. Hier vind je handige tips! 

Wel schulden. Wat dan? 

Ben je toch in de schulden gekomen? Loop er niet voor weg! Ga op zoek naar een oplossing. Hoe eerder je het aanpakt, hoe sneller je ervan af bent. Neem contact op met de persoon of organisatie die je moet betalen en vraag om een betalingsregeling. Meestal willen ze dat wel. Op rijksoverheid.nl vind je tips hoe je dat aanpakt.     

Lukt het je niet alleen? Vraag hulp bij: 

  • maatschappelijk werk in jouw gemeente, bijvoorbeeld via het wijkteam.
  • het Juridisch Loket voor gratis juridisch advies.
  • de Financiële Thuisadministratie (bijvoorbeeld via Humanitas.nl). Een vrijwilliger helpt je bij je geldzaken. 
  • schuldhulpmaatje.nl, gratis hulp bij je financiële zaken. Kijk of ze ook in jouw gemeente hulp aanbieden.

Schuldhulpverlening

De gemeente kan helpen bij schulden. Meld je aan bij jouw gemeente voor hulp. De gemeente neemt contact op met jouw schuldeisers en vraagt of ze willen meewerken aan een schuldregeling. Dit heet schuldbemiddeling. Op juridischloket.nl en op rijksoverheid.nl lees je meer.

Als dat niet lukt, krijg je misschien een saneringskrediet van de gemeente. Dat is een lening waarmee al je schulden worden afgelost. Je hebt dan nog maar 1 schuldeiser over: jouw gemeente. Je moet die schuld binnen 3 jaar (met rente) aflossen. 

Schuldsanering via de rechtbank

Lukt het niet via de gemeente? Dan kom je meestal in de (wettelijke) schuldsanering terecht. Er wordt beslag gelegd op je loon en je krijgt zelf een klein bedrag per week om van te leven. Het traject duurt drie jaar. Daarna begin je met een ‘schone lei’. Op rijksoverheid.nl lees je meer.

Zit jij in de schulden en maak jij je zorgen over jouw financiële situatie? Praat er dan over, dat lucht op. Het kan eenvoudig en anoniem met medewerkers van de Alles Oké? Supportlijn via onderstaande knop

Zoek contact met de Alles Oké?