Android app on Google Play iPhone app on iTunes
Download gratis voor Android Download gratis voor iPhone Download gratis voor Windows Phone
Terug
  1. Home
  2. Geldzaken
  3. Inkomsten
  4. Sparen

Sparen

Je kunt naast je gewone betaalrekening ook een spaarrekening openen. Als je geld spaart, betaalt de bank jou rente (ongeveer 0,3%), omdat jij als het ware geld leent aan de bank. Dit betekent dat je geld krijgt van de bank, zonder dat je er iets voor hoeft te doen!

Sparen is handig: je kunt sparen voor je vakantie, voor een nieuwe telefoon, de borg van je eerste kamer enzovoort. Daarnaast is het handig om wat geld achter de hand te hebben, voor als er iets kapot gaat of voor andere dingen die je van tevoren niet bedacht had.

Sparen doe je door elke maand een beetje geld apart te zetten. 

Voorbeeld:
Als je bijvoorbeeld € 300,- loon krijgt per maand, kun je ervoor kiezen om 10% hiervan op je spaarrekening te zetten. Elke maand spaar je dan € 30,- zodat je aan het einde van het jaar € 360,- hebt gespaard.

Spaarrekening openen:

  1. Ga naar de bank waar je al een bankrekening hebt en vraag naar de mogelijkheden voor een spaarrekening. Vaak kun je ook al veel informatie vinden via de website van de bank.
  2. Er zijn verschillende soorten spaarrekeningen: je kunt geld vastzetten voor een kwartaal, een jaar of voor meerdere jaren. Hoe langer je geld vastzet, hoe hoger de rente die je krijgt. Bekijk alle mogelijke opties rustig en kies de spaarrekening die het beste bij je past.