Drugs

Drugs zijn verslavend en ongezond. Daarom kun je er maar beter afblijven.

Drugs bevatten stoffen die je hersenen prikkelen. Die prikkels hebben effect op jouw lichaam of je geest. De effecten zijn niet bij iedereen even sterk. Iedereen reageert anders. De effecten zijn:

  • Stimulerend: je hebt meer energie of je bent heel alert. Bijvoorbeeld door cocaïne en amfetamine (speed).
  • Verdovend: je wordt er slaperig van. Bijvoorbeeld door heroïne, alcohol en slaapmiddelen. 
  • Bewustzijn veranderend: je gaat de wereld anders zien. Of je ziet en hoort dingen die er niet zijn. Bijvoorbeeld door LSD, hasj, weed, paddo’s en andere tipmiddelen.
  • Een combinatie van effecten. Bijvoorbeeld XTC is oppeppend, maar ook bewustzijn veranderend.

Drugs zijn slecht voor je

Drugs gebruiken geeft risico’s. Elke drug heeft effect op jouw gezondheid. Stimulerende middelen zijn slecht voor je hart en bloedvaten. Alcohol is slecht voor je hersenen. XTC en speed zorgen voor oververhitting. Dan gaat je lichaamstemperatuur omhoog. Dat kan levensgevaarlijk zijn. 

Op drugsinfo.nl lees je meer over de gevolgen van de verschillende soorten drugs.

Drugsverslaving

Als je verslaafd bent is het gebruik niet meer jouw eigen keus. Je ‘moet’ gebruiken. Je bent afhankelijk van de drug geworden. Als je steeds naar de drug verlangt, ben je geestelijk verslaafd.

Bij lichamelijke verslaving heeft jouw lichaam afkickverschijnselen, als je de drug niet gebruikt.

Als je verslaafd bent verandert jouw gedrag. Daardoor krijg je ook vaak sociale problemen. 

Ben je verslaafd en wil je er vanaf komen? 

  • Maak een afspraak met je huisarts . Je huisarts kijkt samen met jou wat de beste oplossing is. Dat hangt af van de soort verslaving en hoe jij bent. 
  • Voor een lastige verslaving heb je meestal begeleiding nodig, bijvoorbeeld therapie of een behandeling in een afkickkliniek. 
  • Bij het Trimbos Instituut hebben ze veel kennis over verslavingen. Kijk eens op hun website drugsinfo.nl. Je kunt anoniem chatten met mensen die je helpen. Anoniem bellen kan ook: dan hoef je niet te zeggen wie je bent. 

Heb jij behoefte aan een luisterend oor, wil je jouw verhaal kwijt of heb je behoefte aan mentale support? Neem dan contact op met de vrijwilligers van de Alles Oké? Supportlijn, dat kan via onderstaande knop.

Zoek contact met de Alles Oké?