Zwangerschap en geboorte

Wat is zwanger worden en wat betekent het voor mijn leven?

Van onbeschermde seks kun je zwanger worden. Gebruik daarom altijd een anticonceptiepil (te halen via je huisarts), een condoom (te halen bij de drogist) of andere anticonceptiemiddelen. Hier vind je een pagina waarop alle mogelijkheden benoemd staan.

Heb je al een tijdje een relatie met je vriend(in) en hebben jullie een kinderwens? Weten jullie wat er allemaal nodig is om een kind op te voeden?

  1. Wil je graag zwanger worden? Stop dan met alcohol & roken en ga foliumzuur slikken.
  2. Koop een zwangerschapstest als je vermoedt dat je zwanger bent. Zodra deze positief is maak je een afspraak bij een verloskundige praktijk bij jou in de buurt. Hier word je ondersteund tot en met de 6e week na je bevalling. Deze hulp is gratis.
  3. Bij iedere zwangere vrouw wordt vóór de 13e week van de zwangerschap een bloedonderzoek gedaan. Het bloed wordt onderzocht op infectieziekten (onder andere hiv) en op de bloedgroep.
  4. Je kunt je ongeboren kindje laten onderzoeken. De combinatietest bekijkt hoe groot de kans is op een kind met het Downsyndroom. Bij de 20 weken echo krijg je een medische screening om te kijken of je kindje een aangeboren afwijking heeft.
  5. Vrouwen die thuis bevallen krijgen kraamzorg via een kraamzorginstelling. Hiervoor moet je je op tijd aanmelden. Gemiddeld krijg je 49 uur kraamzorg vergoed. Kraamzorg valt onder het basispakket van de zorgverzekering. Voor kraamzorg geldt wel een verplichte eigen bijdrage. De meeste zorgverzekeraars vergoeden deze eigen bijdrage via een aanvullende verzekering.
  6. In de eerste week na de geboorte neemt een medewerker van de jeugdgezondheidszorg bloed af uit het hieltje van de baby: de hielprik. Dit bloed wordt onderzocht op een aantal zeldzame, ernstige ziekten. Ook krijgt de baby een gehooronderzoek. Op RIVM lees je hier meer over en kun je filmpjes bekijken.
  7. Vanaf de geboorte wordt de lichamelijke, psychische en sociale ontwikkeling van elk kind in Nederland gevolgd. Bij baby’s gebeurt dat op het consultatiebureau. Op een consultatiebureau krijgen ouders advies en worden risico’s in de ontwikkeling van kinderen bekeken. Als het nodig is, verwijst het consultatiebureau een kind door voor verdere onderzoeken en behandelingen. De jeugdgezondheidszorg, zoals deze zorg wordt genoemd, blijft de ontwikkeling van het kind volgen tot het 19 jaar is. 
  8. De jeugdgezondheidszorg is onderdeel van Centra voor Jeugd en Gezin (CJG). Hier werken jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en medewerkers van consultatiebureaus en/of GGD’s. Kinderen en ouders kunnen met allerlei vragen die zij hebben bij een CJG binnenlopen voor advies of hulp.

Wat zijn de gevolgen voor mijn leven?

De gevolgen voor je verdere leven zijn best groot. Een baby heeft namelijk gevolgen voor je relatie, financiën, vrije tijd en meer.

  • Voor vragen over seksualiteit kun je terecht op deze pagina
    Link: http://www.sense.info
  • Vertel je huisarts & tandarts dat je zwanger bent. Sommige medicijnen kun je nu tijdelijk niet gebruiken omdat deze schadelijk zijn voor je kindje.
  • Vraag kinderbijslag en kind gebonden budget aan bij de Belastingdienst!
    Link: financiën/extra-inkomsten-als-je-kinderen-hebt